Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar under graviditeten. Hur känns förlossningsvärkar? Ofta får man höra att du vet när det är förlossningsvärkar. Ofta är förlossningsvärkar smärtsamma, regelbundna och de går inte över när du vilar eller rör på dig.

Förlossningsvärkar – värkarna som hjälper dig föda fram barnet

Förlossningsvärkar är de värkar som syftar till att trycka ut barnet ur livmodern. Förlossningsvärkar kommer regelbundet och blir starkare och mer långvariga efterhand. Känner du tre värkar på tio minuter så är det dags att ringa förlossningen.

När de förlossningsvärkarna sätter igång ska du ringa förlossningen för att ta reda på om du ska åka in. Många tror att värkarna börjar när vattnet går, men i verkligheten går vattnet inte alltid innan värkarna börjar. I själva verket kan det snarare vara tvärtom, att värkarna börjar innan vattnet går.

Vad är förlossningsvärkar?

Förlossningsvärkar är de värkar som ska hjälpa barnet ut genom förlossningskanalen. Detta sker genom att livmodern drar ihop sig och på så sätt trycker barnet nedåt.

Läs även: Hur känns sammandragningar?
Hur känns förvärkar?

Hur känns förlossningsvärkarna?

Förlossningsvärkar är nästan alltid förknippade med någon form av smärta. De kan dock variera mycket i intensitet och upplevs mycket olika av olika kvinnor. Smärtan börjar ofta i ryggen för att sprida sig framåt till nedre delen av livmodern och ibland ner i låren. Ofta känner man även smärta i magtrakten, i ljumskarna och i slidområdet.

Till skillnad från förvärkar så ökar förlossningsvärkarna hela tiden i styrka, längd och täthet. Förvärkar kan upphöra när du rör på dig eller när du reser dig upp. Är det förlossningsvärkar så tilltar värkarna när man är upprätt och rör på sig. Vid en förlossningsvärk så andas du ofta lite flåsigt.

”En förlossningsvärk är smärtsam, de återkommer regelbundet samt blir tätare och tätare. En förlossningsvärk går inte över om man byter position eller tar en dusch eller vilar.”

Tips! Använd vår värktimer för att mäta värkarnas frekvens.

När ska du åka till förlossningen?

När förlossningsvärkarna kommit igång innebär det att förlossningen är på ingång. Det kan dock dröja många timmar innan det är dags att föda barn. En vanlig rekommendation när du väntar ditt första barn är att om allt är normalt kan du stanna hemma tills värkarna varar i sextio sekunder och kommer 3-4 gånger inom tio minuter. Om du är omföderska gäller 2 gånger inom 10 minuter. Har vattnet gått eller om du känner dig osäker så ska du kontakta förlossningsavdelningen. Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Fördjupning: Dags att åka till förlossningen samt beräkna tiden mellan värkarna.

Om dina förlossningsvärkar inte kommer igång

Ofta så har du fått ett förlossningsdatum hos barnmorskan, men tyvärr så känner inte barnet till detta datum. Faktum är att barnet bestämmer när det är dags att komma ut, inte barnmorskans datum som bara är en riktlinje. Forskning har visat att graviditetens längd är genetisk bestämd och att det är något som barnet ärver från sina föräldrar.

Mer om: Graviditetssymptom

Många gravida undrar hur förlossningsvärkar känns. Dela gärna med dig av dina erfarenheter.

 

 

Källa förlossningsvärkar: 1177, libero.se, Gudrun Abascal – ”Att föda”, Danderyds sjukhus AB, niomånader.se, måbra.se.

De som läst avsnittet om förlossningsvärkar läste även mer i vår graviditetskalender, om sammandragningar under graviditeten och omförvärkar under graviditeten.

Fler artiklar för dig med familj

Snart förlossning - hinnsvepning

Hinnsvepning

Hinnsvepning kan utföras av barnmorska eller läkare för att hjälpa förlossningsarbetet på traven. Vissa genomför det även hemma. När du är gravid i slutet av din graviditet kan en hinnsvepning hjälp kroppen att sätta igång sammandragningarna. 

Läs artikeln »
Värktimer

Värktimer

Denna värktimer mäter hur långt det är mellan värkarna. Med denna lättanvända värktimer här på Babyhjälp.se har du koll på dina värkar. Klicka på ”start-knappen” när värken börjar. När värken slutar trycker du en gång till på knappen. Vänta tills nästa värk börjar och gör om proceduren.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
igångsättning av förlossning

Igångsättning förlossning

Igångsättning av förlossning kan vara aktuellt av flera orsaker och det finns flera olika sätt att göra för att förlossningen ska sättas igång. Dessa 4 sätt är vanligast. Livmodertappen kan mjukas upp för att förlossningen ska sättas igång. Man kan även få dropp med hormon som gör att igångsättning av värkarbetet blir mer effektivt.

Läs artikeln »
Packa förlossningsväskan

Packa förlossningsväskan

Du bör packa din förlossningsväska eller bb väska i god tid innan det är dags att åka till förlossningen. I den ska du packa det nödvändigaste till dig och barnet. En förlossningsväska bör innehålla kläder, bindor, inneskor, hygienartiklar, mm. Väskan som du har med dig till förlossningen kallas även bb-väska.

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.