Förvärkar hos gravid kvinna

Förvärkar

Förvärkar under graviditeten kan komma plötsligt och då är det bra att veta hur förvärkar känns och vad det är? Förvärkar kommer ofta senare i graviditeten och kan pågå under flera timmar. Ofta upphör förvärkarna när du rör på dig eller när du slappnar av.

Förvärkar gravid

Förvärkar upplevs ibland hos förstföderskor, men är betydligt vanligare hos omföderskor.  Smärtan vid förvärkar sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner till upplevelsen mycket om mensvärk.

Förvärkar kan starta flera veckor innan det är dags för förlossningen. Ibland redan runt vecka 30. Inte alla kvinnor känner av förvärkar och då kan förlossningsvärkarna vara det enda tecknet på att det är dags. Andra känner av förvärkar redan tidigt i graviditeten.

Skillnaden mellan förvärkar och sammandragningar är enligt 1177 följande:

”Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna kommer mer regelbundet, och gör ont även efteråt. Först blir magen hård, precis som tidigare. Men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk.”

Vad är förvärkar?

När kroppen börjar bli redo för förlossning övergår sammandragningar till förvärkar. Förvärkar är kroppens sätt att ytterligare träna sig inför förlossningen. Ofta kan man ha täta värkar som kommer mer regelbundet och som upplevs som något smärtsamma och obehagliga. Till skillnad för förlossningsvärkar så försvinner förvärkarna efter ett tag för att ta ett längre uppehåll.

Förvärkar kan hålla på från ett par timmar till flera dagar och startar oftast en tid innan det är dags för förlossningen.

Hur känns förvärkar?

Förvärkar känns genom att magen blir hård en stund för att sedan mjukna igen. Ofta känner man att det pressar och trycker nedåt. Trycket kan vara mycket uttalat och upplevas som obehagligt, men det är i regel inte förenat med ren smärta. De svagaste förvärkarna känns inte alls och de starkaste kan kännas som molande mensvärk.

Livmodern är en muskel som vid förvärkar tränar inför förlossningen genom att den drar sig samman. En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig neråt. Vid förvärkar är värkarna oregelbundna, intensiteten förändras inte, de kommer med allt kortare mellanrum och de varar inte så länge. Förvärkar kan i ibland göra ont och det är då svårt att skilja dem från förlossningsvärkar. Är du i slutet av graviditeten och känner dig osäker så ska du alltid ringa till förlossningen eller rådfråga din barnmorska.

Ofta känns förvärkar värre mot kvällen, särskilt om du är stressad. Det är även vanligt att förvärkarna känns mer vid förstoppning. Normalt är det inte farligt, men en signal på att du skall ta det lite lugnare i livet, både privat och på arbetet. Länge ner i artikeln kan du läsa om hur du kan lindra förvärkarna om de är smärtsamma.

Läs även: Hur känns sammandragningar?
Hur känns förlossningsvärkar?

Hur länge är det normalt att ha förvärkar?

Förvärkarna pågår normalt mellan 20-45 sekunder per gång och kan vara både regelbundna och oregelbundna. Ofta blir man trött och avslappnad när förstärkarna sätter igång. Vid varje tillfälle kan de hålla på i upp till några timmar. Det är inte ovanligt att de kommer och går och det kan ibland dröja någon dag mellan att du känner av förstärkarna.

Hur långt innan förlossningen kan man ha förvärkar?

Det normala är att förvärkar börjar först några veckor innan förlossningen, runt vecka 35-36. Ibland kan de dock börja så tidigt som runt vecka 30. Redan tidigare, runt graviditetsvecka 20, kan du i ställan känna av sammandragningar.

När övergår förvärkar till värkar?

Förvärkar är ett förstadie till de riktiga värkarna, eller förlossningsvärkarna som de mer exakt kallas. Alla har dock inte förvärkar, utan förlossningsvärkarna kan ibland börja direkt. Förvärkar övergår till värkar när de blir mer smärtsamma och kommer med högst tio minuters mellanrum och pågår i minst en timme.

Är förvärkar ett tecken på förlossningen?

Då förvärkar är just värkar som kommer innan de riktiga värkarna kommer så kan man säga att det är ett tecken på att förlossningen närmar sig. Förvärkar är dock inget tecken som innebär att förlossningen är nära. Det kan fortfarande dröja flera veckor och ibland månader. Här kan du läsa mer om tecken på att förlossningen närmar sig.

Förvärkar mensvärk

Många som beskriver förvärkar förklarar att de känns som molande mensvärk när de är som starkast. De svagaste förvärkarna känns inte alls. Har du tidigare haft mensvärk så förstår du hur detta känns, även om även den upplevelsen är högst individuell. De mer smärtsamma förvärkarna, som kan kännas som mensvärk, kommer normalt när du närmar dig förlossningen, oftast någon gång efter vecka 37.

Förvärkar hos en omföderska

För en omföderska kan förvärkar komma både tidigare och senare. Generellt brukar man säg att förvärkar är vanligare hos omföderskor än hos förstföderskor. Det finns dock ingen regel för detta utan det varierar åt båda hållen. Om du är omföderska kan det vara bra att kontakta förlossningen något tidigare, eftersom öppningsfasen ofta går fortare när du har genomgått fasen tidigare.

Läs även: Vad bör du packa i din BB-väska?

Vad kan man göra för att lindra smärtan vid förvärkar?

Förvärkar är en naturlig del av graviditeten och viktiga för att förlossningen ska komma igång. Det finns en del som tyder på att förlossningsarbetet kan stanna av om man försöker lindra förvärkarna. Om de inte är mycket smärtsamma så ska man därför fundera på hur lägligt det känns att ha förvärkar innan man försöker lindra dem.

  • Vila och försöka sova.
  • Ta ett varmt bad eller en varm dusch.
  • Ta en Alvedon eller annat smärtstillande läkemedel med paracetamol.
  • Använd en varm vetekudde för att slappna av och få lindring.
  • Avslappning och andningsövningar kan hjälpa för att lindra smärtan (ex profylax).
  • Äta eller dricka energirik mat och dryck.


”Kurs om smärtlindring online”

–> Ta kursen här – den är helt gratis

I vår gratiskurs om smärtlindring går vi igenom olika smärtlindringsmetoder och om när och hur de kan hjälpa dig igenom smärtan. Du hittar kursen längst ner på sidan via länken ovan.

När ska jag kontakta sjukvården vid förvärkar?

Det kan vara svårt att skilja mellan normala och onormala förvärkar. En regel är att om de blir mer regelbundna eller om du samtidigt börjar blöda så bör du ta omedelbar kontakta med vården. Om de blir mycket smärtsamma eller om du känner dig osäker så kan du alltid ringa förlossningen för råd.

Mer om: Graviditetssymptom

Många gravida undrar hur förvärkar känns och de läste då även mer om sammandragningar och om förlossningsvärkar.

Fler artiklar för dig med familj

forlossningen stotta partner

Stötta din partner

Hur kan du hjälpa och stötta din partner under förlossningen? Tips på hur man kan hjälpa och stödja sin partner under en jobbig förlossning. Förlossningen är inte alltid så enkelt, så ett gott stöd från partnerna kan göra underverk under förlossningen. Såhär stöttar du din man, kvinna och partner under förlossningen.

Läs artikeln »
Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar under graviditeten. Hur känns förlossningsvärkar? Ofta får man höra att du vet när det är förlossningsvärkar. Ofta är förlossningsvärkar smärtsamma, regelbundna och de går inte över när du vilar eller rör på dig.

Läs artikeln »
bristningar vid förlossning

Förlossningsskador och bristningar

Många är rädda för att de ska brista i underlivet när de föder barn eller att de ska drabbas av förlossningsskador. Att råka ut för bristningar vid förlossningen är något som är relativt vanligt, men det finns olika grader av bristningar.

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse

En läsa olika personers förlossningsberättelse kan hjälpa dig att känna dig trygg inför förlossningen. Vi publicerar här läsares förlossningsberättelse samt förklarar hur man skriver en förlossningsberättelse. Vi vill även gärna publicera din förlossningsberättelse! 

Läs artikeln »
kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
Förlossning tvillingar

Förlossning vid tvillingar

En förlossning med tvillingar skiljer sig inte mycket från en förlossning där kvinnan endast väntar ett barn. Det som skiljer är att det är två barn som ska födas. En förlossning med tvillingar räknas dock som en riskförlossning.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.