Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Halsbränna ett vanligt graviditetsbesvär

Halsbränna under graviditeten kännetecknas av en brännande känsla i halsen, bröstet och runt magmunnen. Halsbrännan kommer nerifrån och stiger upp genom bröstet. Utöver halsbrännan så kan du uppleva rapningar, sura uppstötningar, yrsel och en besvärande känsla i magtrakten.

Halsbränna och sura uppstötningar när man är gravid är väldigt vanligt och drabbar mer än hälften av alla gravida kvinnor. Till din tröst så försvinner halsbrännan strax efter förlossningen. Värst är det oftast när du ligger ner.

Vad är halsbränna?

Halsbränna kallas även magsaftsreflux och orsakas av att den övre magmunnen inte kan hålla helt tätt utan släpper igenom en del magsaft från magsäcken upp till matstrupen.

Symptom på halsbränna när man är gravid

Ofta visar sig halsbränna när du är gravid som en obehaglig känsla runt mage- och bröst trakten. Vanliga symptom är sura uppstötningar, ont i övre delen av magen och en brännande känsla bakom bröstbenet. Smärtan eller obehaget kan vara i flera timmar och blir ofta värre vid matintag eller när man ligger ner. Halsbränna kan även aktiveras och förstärkas av en stressig livsstil. Direkt efter att man har ätit slappnar ringmuskeln i matstrupen av vilket gör att magsyran lättare tar sig upp.

Varför drabbas gravida av halsbränna?

Halsbränna orsakas av fysiologiska och hormonella förändringar i kroppen, som exempelvis när man är gravid. Under graviditeten stiger halterna av hormonet progesteron och man vet att progesteronet påverkar ringmuskeln i matstrupen så den får svårare att sluta tätt. Utöver förändringar i hormonbalansen så orsakas halsbränna av att fostret och livmodern trycker på buken / magsäcken. Framförallt under den andra hälften av graviditeten så är det trycket som gör att man lider extra mycket av halsbrännan.

Läs även: Illamående när man är gravid

Gravid och halsbränna – 10 tips för att lindra

Det finns många saker du kan göra för att lindra halsbränna när du är gravid, men tyvärr är det inte säkert att den helt försvinner. Tänk på att de bästa preparaten du kan köpa på apoteket säkert inte är godkända för användning om du är gravid. Rådfråga alltid din barnmorska eller på apoteket innan du köper någon medicin. Här är lite tips på vad du själv kan göra för att undvika halsbränna under graviditeten.

  • Undvik att ligga ner direkt efter måltider.
  • Drick kalciumrika drycker såsom mjölk eller yoghurt för att neutralisera magsaften.
  • Sov gärna med något höjd huvudända, cirka 15 centimeter. Höj sängen eller använd kuddar för att komma upp en bit.
  • Sover du på sidan så ligg på den vänstra sidan, så kommer maginnehållet inte upp i matstrupen lika lätt.
  • Undvik fet mat, starkt kryddad mat samt kaffe och te. Undvik även stekt eller friterad mat.
  • Undvik mat som innehåller tomat samt begränsa eller avstå från choklad. Undvik även senap och vinäger.
  • Ät hellre många små måltider, än få stora. 5-6 måltider om dagen är lagom.
  • Tugga ordentligt. Desto mer du tuggar, desto mindre måste din mage arbeta.
  • Drick vätska mellan måltiderna och inte till måltiderna.
  • Undvik även att böja dig framåt och att lyfta tungt.

Mer om: Graviditetssymptom

Råd från barnmorska

Vi frågade också Barnmorska Louise Rabe, från Mama Mia Malmö och Mama Mia Livets Trelleborg, vad man kan göra om man upplever att halsbrännan tar död på en under graviditeten. Louise svarade enligt följande;

Halsbränna är mycket vanligt och mycket jobbigt att uppleva under en graviditet. För vissa kommer det tidigt i graviditeten och för vissa kommer det senare, när magen blivit stor. Har man haft besvär av halsbränna tidigare i livet är risken större att man även får besvär i en graviditet. Det beror på många anledningar men en är att livmodern växer och trycker upp på magsäcken så att magsaft lättare kryper upp i matstrupen.

Äta något brukar hjälpa problemet, gärna mjölkprodukter, mandlar eller bröd och så kallad antiacida, receptfria läkemedel mot halsbränna kan hjälpa och är inte farligt att ta under graviditet. Att ligga ner brukar förvärra det så det är bra att pallra upp med kuddar under huvudet vid vila eller sömn. Och ett bra tips är att inte lägga sig ner förrän du verkligen ska sova. Så om du vill titta på TV eller läsa innan du somnar, gör det gärna sittande och lägg dig ner först när du släcker lampan.

Läkemedel för gravida med halsbränna

Apoteket.se ger följande rekommendation 2016: Har du halsbränna kan du på egen hand ta antingen Gaviscon eller Galieve som lägger sig som ett lock över magsäcken, eller en medicin som neutraliserar magsyran, till exempel Novalucol eller Rennie. Rådfråga alltid din MVC-sköterska eller på apoteket innan du köper något läkemedel mot halsbränna.

Källa halsbränna: 1177, pregnancysymptomsweekbyweek.org, apoteket.se, doktorn.se, what to expect, Barnmorska Louise Rabe.

De som läst avsnittet om halsbränna gravid läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

kolik

Kolik – spädbarnskolik

Kolik, magont och magknip hos spädbarn är något som ofta blandas ihop. Läs om vad kolik är, hur det lindras och vilka symptom som barn drabbas av vid spädbarnskolik. Ofta säger folk missvisande att det är kolik fast att det bara är vanligt magknip. Oavsett om det är kolik eller inte kan det dock vara förödande för familjelivet.

Läs artikeln »
utveckling syn barn bebis

Synens utveckling hos barn

Synens utveckling hos nyfödda barn. Hur mycket kan ett spädbarn se? Känner barn igen sina föräldrar genom att titta på dem? Hur bra syn har ett nyfött barn? Vi svarar på alla frågor du har om utvecklingen av synen hos ett barn.

Läs artikeln »
kostbarn712

Smakportioner bebis

Smakportioner kan man börja med runt 4-6 månaders ålder. De första smakportionerna brukar bestå av kokt mosad potatis eller andra rotfrukter. Fortsätt att amma i början när du introducerar smakportioner till barnet.

Läs artikeln »
Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
träna med barn

Träna med barn

Det kan vara svårt att hitta tid till träning som mamma, det lilla barnet tar mycket av din tid. Ett bra sätt att hitta tid är att träna tillsammans med barnet. Förutom att det är effektivt för dig är det också roligt för ditt barn!

Läs artikeln »
Flyga gravid

Flyga gravid

Kan man flyga som gravid? Hur länge får man flyga som gravid? Kan man flyga efter vecka 28? Här hittar du svar på allt som rör flygresan under graviditeten.

Läs artikeln »
sjukdom

Sjukdom & Allergi

Sjukdom eller allergi hos barn. Är barnet sjukt eller allergiskt? Vilka symptom ska du vara uppmärksam på? Fakta om barns sjukdom eller allergi. Vad behöver du veta om sjukdomar för att säkerställa att ditt barn är friskt och mår bra?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.