gravid symptom humorsvangningar under graviditeten

Humörsvängningar under graviditet

Humörsvängningar under graviditet. Varför blir du så lätt irriterad när du är gravid? Varför varierar humöret från dag till dag under graviditeten. Vi förklarar varför du drabbas av humörsvängningar under graviditet.

Humörsvängningar när du är gravid

Under graviditetens först del är de vanligt att känna av humörsvängningar till följd av förändringar i kroppens hormonbalans. Detta kan yttra sig i kort stubin, bitterhet eller allmänt dåligt humör. Ofta kan en gravid kvinna blir irriterad utan att man förstår orsaken.

Humörsvängningar kännetecknas av snabba förändringar i en persons sinnesstämning. Under graviditeten kan humöret gå från upprymdhet över graviditeten till ilska eller ren irritation. Vissa blir även deprimerade under graviditeten. Humörsvängningar är vanligt tidigt i graviditeten, men även under den sista trimestern.

I denna artikeln kan du läsa om: 

  • Vad humörsvängningar beror på?
  • När är det vanligt med humörsvängningar?
  • Hur undviker du dem?

Vad beror humörsvängningarna på?

Humörsvängningar gravid

Orsakerna till humörsvängningar och irritation under graviditeten är många. En orsak är ändringar i hormonbalansen som kan medföra en depressionsliknande påverkan på nervsystemet. Din kropp förändras också vilket också kan påverka humöret.

Även de blandade känslor som kan uppstå inför det stundande föräldraskapet kan påverka humöret. Att bli förälder är en stor förändring i livet och även om man en gång var säker, så finns det dagar då man kanske tvekar. Försök att prata med din partner om hur ni båda känner under graviditeten. Tänk på att ni faktiskt delar denna upplevelse.

I slutet av graviditeten så kan irritation och humörsvängningar bero på andra saker än hormoner. Din kropp blir då stor och klumpig. Du får svårt att röra på sig och du sover dåligt på nätterna. Du har dessutom ont på de flesta ställen i kroppen. Inte konstigt att man då blir på dåligt humör.

Vad kan man göra för att inte drabbas av humörsvängningar?

Hormoner påverkar din kropp under graviditeten vilket till viss del gör att du inte kan påverka hur du känner. Ditt humör beror dock även på andra faktorer. Framförallt i slutet av graviditeten så beror det dåliga humöret ofta på en kombination av hormoner, smärta och sömnlöshet. Detta kan du till viss del påverka. Undvik humörsvängningar genom att:

  • Försök att vila och att få åtta timmars sömn dagligen.
  • Träna och rör på dig regelbundet.
  • Säkerställ att du planerar in tid för att göra roliga grejer.
  • Överväg att gå på meditation eller gravidyoga för att lära dig att slappna av.

Mer om: Graviditetssymptom

Har du drabbats av humörsvängningar under graviditeten? Hur visade det sig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × tre =

Källa humörsvängningar: 1177, pregnancysymptomsweekbyweek.org, what to expect, alltforforaldrar.se.

De som läst avsnittet om humörsvängningar under graviditet läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Träning för mammor

Träning för mammor – av Therese Carlsson

Efter förlossningen är det viktigt att komma igång med träningen. Som nybliven mamma behöver kroppen återhämta sig från den fysiskt krävande förlossningar. Träning för mammor driva av Therese Carlsson som under flera år arbetat med gravidträning och träning för mammor. 

Läs artikeln »
Färga håret gravid

Färga håret gravid

Det finns ingen forskning som med säkerhet säger att det är farligt att färga håret när man är gravid. Det finns dock heller ingen forskning som kan säg att det är helt säkert.

Läs artikeln »
ofrivillig barnloshet

Ofrivillig barnlöshet

Försöker du bli gravid utan framgång? Har du försökt att bli gravid under 12 månader så har du rätt att få hjälp. Ofrivillig barnlöshet i Sverige anses vara fog för prioriterad vård. Vill du bli gravid men inte lyckas, så ska du se vad som gäller i ditt landsting.

Läs artikeln »
Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Läs artikeln »
Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
behandling infertilitet

Behandling vid infertilitet

Behandlingen vid infertilitet är personlig och den anpassas efter just er. Normalt talar man om fyra olika möjligheter för er som har svårt att bli gravida. Behandlingarna inkluderar hormonbehandling, IVF, donation och mycket mer.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.