gravid illamående

Illamående gravid

Är du gravid och illamående? Runt hälften av alla gravida upplever illamående under graviditeten. Värst är det på morgonen. Det  börjar redan tidigt i graviditeten. Vi ger tips på hur du kan lindra graviditetsillamåendet. Hur länge är man egentligen illamående under graviditeten? 

Illamående gravid / Graviditetsillamående

Många gravida upplever att de mår illa under graviditeten. Illamående och eventuella kräkningar under graviditeten börjar ofta runt en månad in i graviditeten och går över runt den tredje månaden. För vissa fortsätter besvären under hela graviditeten.

Utöver illamåendet så är det också vanligt att man kräks när man är gravid. Även om detta är jobbigt så är det inget som skadar varken dig när du är gravid eller fostret. Orsaken till att man mår illa under graviditeten är förändringar i hormonbalansen. Dessa förändringar påverkar olika kvinnor på olika sätt. Om du är trött, stressad eller tom i magen mår du ofta sämre.

När börjar illamåendet när man är gravid?

Det är mycket vanligt att man illamående under den första delen av graviditeten. Det börjar ofta så tidigt som runt vecka 4 till 9. Hur mycket är dock högst individuellt och det är inte alla som känner av det. Många känner bara av illamåendet på morgonen, s.k. morgonillamående, medan andra plågas av våldsamt illamående och kräkningar. För de som drabbas av illamående så är det oftast värst mellan graviditetsvecka 9 till 11.

Hur länge är man illamående när man är gravid?

För många gravida kvinnor så upphör illamåendet när de är gravida mellan vecka 12 till 14. I graviditetsvecka 16-20 så har det upphört för 90% av de som drabbats. Ett fåtal har problem upp till fem månader fram i graviditeten. Ibland återkommer illamåendet den sista månaden av graviditeten. En del kvinnor upplever även att illamåendet blir värre vid halsbränna.

TIPS! Längre ner hittar du 14 tips för att lindra illamående under graviditeten

Upplever alla graviditetsillamående?

Nej, alla mår inte illa. Runt en tredjedel upplever perioder av illamående och kräkningar under graviditeten, vilket innebär att två tredjedelar av alla gravida inte upplever illamående eller kräkningar i någon större utsträckning. Enligt en del studier så upplever så många som 80% av alla gravida kvinnor någon gång graviditetsillamående.

Varför blir man illamående när man är gravid? 

Orsaken till varför man drabbas av illamående när man är gravid är inte helt klarlagd. Man tror dock att det beror på hormonpåverkan eller obalans i blodsockret. Andra tänkbara orsaker är stress och överbelastning. Man tror även att genetiska faktorer till viss del påverkar.

Det finns även studier som visar på att kvinnor som väntar tvillingar och flickor kräks mer.

Läs även: Extrem trötthet under graviditeten

14 tips vid illamående när man är gravid

Gravidillamåendet kan knäcka vem som helst. Extra hemskt kan det vara i början av graviditeten, innan man har berättat att man är gravid. Det kan vara en ständig kamp mot kräkreflexen som ofta sker i tysthet. Här är några tips som kan lindra ditt illamående under graviditeten:

  • Ät små mängder mat. Illamåendet blir ofta värre när magen är tom. Ät därför mindre portioner, men oftare. Varannan eller var tredje timme kan hjälpa.
  • Frukost på sängen. Ofta är illamåendet värst på morgonen. Det kan då hjälpa att ha något liggande vid sängkanten, exempelvis ett salt kex eller en banan. Ät detta direkt när du vaknar, innan kroppen satt igång. Det kan även hjälpa att äta något litet precis innan sänggång.
  • Undvika mat som irriterar. Fet mat, kryddad eller rökt mat kan göra så att du mår mer illa. Undvik även frukt och grönsaker som är sura. Friterad mat kan också göra illamåendet värre.
  • Ät mild mat. Ät gärna fullkornsbröd, ris och potatis. Ofta mår man bättre om man äter mellanmål med mycket kolhydrater. Yoghurt, bröd och flingor kan kännas bra. Välj även kokt mat, istället för stekt, då detta är skonsammare för magen.
  • Sov ordentligt. Under graviditeten kan det periodvis vara svårt att sova. Trötthet och sömnbrist kan dock bidra till att illamåendet ökar. Försök därför att få din nattsömn och vila gärna en stund mitt på dagen.
  • Drick mycket. Mår du illa, och framför allt om du kräks, är det viktigt att du dricker mycket. Gärna vatten, bubbelvatten eller mjölk. Undvik dock alkohol, kaffe och te.
  • Prova även att lägga en citronskiva i vattnet du dricker.
  • Var stilla efter måltiderna. Ligg inte ner direkt efter en måltid, då detta kan göra illamåendet värre. Sitt istället upp efter måltiderna så att tyngdkraften hjälper dig att hålla maten nere. Rör dig långsamt och undvik hastiga rörelser och tunga lyft.
  • Undvik lukter som irriterar. Ibland blir illamåendet värre av vissa lukter. Vet du med dig vad som utlöser ditt illamående så undvika dessa lukter och be även personer i din omgivning att göra det samma.
  • Det finns speciella armband mot illamående som sägs kunna hjälpa. Dessa är egentligen till vid åksjuka men vissa tycker att de hjälper även för illamående under graviditeten.
  • Motionera regelbundet. Frisk luft och motion kan minska ditt illamående. Gå gärna på en liten tur varje dag. Det kan även hjälpa dig att få upp aptiten.
  • Det finns en del läkemedel som kan hjälpa där en en del är receptbelagda. Tala dock alltid med din läkare eller apotekspersonal innan du tar någon medicin – och upplys dem alltid om att du är gravid.
  • Akupunktur som är en kinesisk läkekonst sägs kunna hjälpa enligt vissa. Akupunktur är inte farligt så det kan vara värt att testa för att få en lindring av besvären.
  • Andra tips kan vara att vänta med tandborstningen, eftersom det kan utlösa en kräkning. Undvik rökning, som utöver att det skadar dig och barnet, även minskar aptiten. Undvik även stress om det är möjligt.

För gavs rådet att äta ingefära då det ansågs minska och motverka illamående. Nya rön tyder dock på att höga doser av ingefära kan leda till missfall. Läs mer: Ingefära under graviditeten.

Missa inte viktig fakta: Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Rådfråga din MVC-sköterska eller vården innan du tar något läkemedel mot illamående.

Läs även vanliga frågor och svar längre ner!

Smak och lukt ger illamående när man är gravid

Under graviditeten reagerar en del gravida på lukter och smaker som de aldrig tidigare tyckt var äckliga. Det kan räcka med en svag lukt av saker som exempelvis matos, kaffedoft eller parfym och kräkreflexen kan sättas igång.

Under graviditeten kan man även uppleva att man får en metallaktig smak i munnen. Detta brukar ofta gå över runt mitten av graviditeten. För att motverka besvären så kan du prova att tillsätta lite citron i vattnet, suga på några citronkarameller eller att dricka lemonad.

Om du inte kan behålla maten

Under graviditeten så upplever en del kvinnor att de knappt får behålla någon mat alls. Normalt är detta inget att oroa sig över, då kroppen är väldigt duktig på att prioritera. Först får barnet det barnet behöver, och sedan du det som blir över. Visst är det bra!

Så länge det inte går flera dagar då du inte kan behålla maten eller inte får i dig tillräckligt med vätska, så behöver du inte oroa dig. Ät det du klarar av att äta, även om det känns enformigt. Rådfråga vården om du känner dig osäker.

Är illamåendet och kräkningarna farligt?

Normalt sett är det inte farligt med illamående eller att kräkas när du är gravid. Om du kräks väldigt mycket så mister du dock för mycket vätska, salt och näring, vilket kan vara skadligt för dig och fostret. Om du känner dig svimfärdig, inte kan kissa, blir torr i munnen och får spruckna läppar, så ska du kontakta vården. Behandlingen av uttorkning består i att ge vätska. Om du inte kan behålla något så ges den genom infusionsdropp.

Extremt graviditetsillamående

Vissa kvinnor upplever ett extremt illamående under graviditeten och de kan då behöver näringslösning via dropp. Ofta är detta tillstånd värst i början av graviditeten och de flesta upplever att det blir bättre efter vecka 20. Vissa kvinnor mår dock extremt illa under hela graviditeten. Mår du extremt illa så kan du bli sjukskriven och eventuellt bli inlagd på sjukhus.

När ska man söka hjälp för illamående?

Om du gjort allt du kan för att lindra illamåendet under graviditeten så kan du bli tvungen att söka läkarvård. Det finns även vissa andra symptom som du ska hålla utkik efter. Sök vård om du upplever något av följande:

  • Om du kräks mer än 3-4 gånger om dagen.
  • Om du går ner i vikt.
  • Om du kräks blod eller får kräkningar som ser ut som kaffesump.
  • Om du blir av med mer vätska än du kan behålla. Detta är tecken på uttorkning: svimningskänsla, mindre mängd urin, mörk och starkt luktande urin eller att du inte kan kissa, torrhet i munnen och torra, spruckna läppar.
  • Om du är orolig för ditt tillstånd, eller tror att det är något allvarligt fel.

Mer om: Graviditetsbesvär

Vanliga frågor och svar om graviditetsillamående

Varför blir man illamående när man är gravid?

Graviditetsillamående uppstår sannolikt för att kroppen producerar mer hormoner än vanligt som gör att det blir en obalans i blodsockret. En graviditet är också en stor påfrestning på kroppen, så stress och överbelastning är andra tänkbara förklaringar. Det finns idag inga teorier som med säkerhet kan förklara varför man upplever graviditetsillamående. Det finns dock saker man kan göra.

När är man illamående vid graviditet?

Graviditetsillamående börjar normalt när man är gravid i vecka 4-9. Ofta är illamåendet värst under den första hälften av graviditeten och de flesta kvinnor upplever att det mår bättre eller att det helt försvunnit runt vecka 20. I undantagsfall mår kvinnor illa under hela graviditeten.

Finns det något mot illamående?

Det finns idag ingen medicin som är specifikt framtagen för graviditetsillamående. Det finns däremot läkemedel som kan hjälpa dig, såsom de framtagna mot åksjuka. Du bör dock vara försiktig med läkemedel under graviditeten så rådfråga alltid vården så att du med säkerhet kan ta ett visst läkemedel när du är gravid. Det finns även andra saker du kan göra för att lindra illamåendet.

Sannolikt mår du även bättre av att ta det lugnt och av att undvika stress. Försök att dricka ofta och ät hellre många små måltider istället för ett fåtal stora. Undvik även kryddad och stark mat, samt mat som är väldigt fet.

Hur känns gravid illamående?

Under graviditeten upplever många att de är illamående under vissa stunder av dagen. Vanligtvis är det värre på morgonen för att sedan kännas bättre under dagen. Illamåendet kan utlösas av enkla saker såsom hastiga rörelser eller bli värre av vissa lukter. Vid graviditetsillamående är det även vanligt att man kräks, ibland flera gånger om dagen.

Kan man bli sjukskriven för illamående vid graviditet?

Om man mår så illa så att man inte kan arbeta så kan man bli sjukskriven under graviditeten. Har du endast lindrigt graviditetsillamående så anses din arbetsförmåga inte vara nedsatt och du kan inte bli sjukskriven. Om du upplever medelsvår graviditetsillamående före vecka 20 och vid måttlig till tung fysisk eller psykisk arbetsbelastning så kan arbetsförmågan vara nedsatt i upp till 12 veckor.

De som läst avsnittet om illamående gravid läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Tidigt missfall

Tidigt missfall

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Anledningen är att ett tidigt missfall normalt händer redan innan man vet att man är gravid. De flesta tidiga missfall inträffar innan graviditetsvecka 12. Under den första trimestern inträffar hela 80% av alla missfall. 

Läs artikeln »
midsommarmat gravid

Midsommarmat gravid

Klassisk midsommarmat påminner mycket om den mat vi äter vid många av de svenska högtiderna. Sill, gravad lax, ägg, prinskorv, jordgubbar och västerbottenpaj är vanliga inslag på midsommarbordet. 

Läs artikeln »
Onyttigt och farligt gravid

Onyttigt och farligt

Vad ska du inte äta och göra när du är gravid? När man är gravid finns det mycket man ska tänka på att undvika för att inte skada fostret. I denna artikel får du fakta om mat du ska undvika under graviditeten.

Läs artikeln »
Träning för mammor

Träning för mammor – av Therese Carlsson

Efter förlossningen är det viktigt att komma igång med träningen. Som nybliven mamma behöver kroppen återhämta sig från den fysiskt krävande förlossningar. Träning för mammor driva av Therese Carlsson som under flera år arbetat med gravidträning och träning för mammor. 

Läs artikeln »
Barns huvudomfång

Barns huvudomfång

Barns tillväxt för huvudomfånget. Hur stort ska ett nyfött barns huvudomfång vara? Hur mycket växet ett barns huvud under det första året? Fakta om barns huvudomfång och om storleken på barnets huvud.

Läs artikeln »
magsjuka vinterkräksjuka gravid barn

Vinterkräksjuka / magsjuka

Om du är gravid eller om ditt barn drabbas av vinterkräksjuka eller magsjuka så är det normalt ingen fara. Du ska dock tänka på att det är viktigt att varken du som är gravid eller ditt barn blir uttorkat. Drick ordentligt. För att undvika att bli smittade så har du här fem tips.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.