gravid symptom nastappa under graviditeten

Nästäppa under graviditeten

När du är gravid drabbas man ofta av nästäppa s.k gravidtäppa, vilket framförallt påverkar nattsömnen negativt. För att lindra nästäppan under graviditeten så kan man använda koksaltlösning. Undvik dock vanlig nässpray när du är gravid.

Stopp i näsan och svårt att andas

Under graviditeten lider många kvinnor av nästäppa och näsblod. Orsaken är att mängden blod i hela kroppen ökar, även i slemhinnorna. De blir tjockare, mer svullna och lättblödande.

Har man svårt att sova när man är gravid på grund av att näsan är täppt så kan det underlätta om man sover med huvudet högt. Märker du att du lätt får näsblod under graviditeten så är det bra om du kan undvika att snyta dig kraftigt eftersom det lättare blöder då.

Varför blir man täppt i näsan under graviditeten?

Näsblod gravid
Orsaken till varför gravida kvinnor lider av långvarig nästäppa är att hormonerna gör så att nässlemhinnan svullnar. Lider du av nästäppa under graviditeten så är risken stor att den blir långvarig. Ofta får du också lättare näsblod.

Nästäppa drabbar en av fem gravida kvinnor och kan börja när som helst under graviditeten. Nästäppan försvinner dock vanligtvis en kort tid efter förlossningen.

Rökare och kvinnor med kvalsterallergi löper större risk att drabbas av nästäppa. Tyvärr leder nästäppan lätt till snarkningar, vilket är ett annat vanligt graviditetssymptom. Långvarig nästäppa är inte bara påfrestande, den ökar också risken för karies och kroniska bihålebesvär.

Kan jag använda nässpray när jag är gravid?

När du är gravid och har nästäppa så bör du inte använda receptfria avsvällande näsdroppar. Detta då de kan förvärra problemen om de används längre än under en veckas tid. Det du istället bör använda är näsdroppar eller nässpray som bara innehåller koksaltlösning. Eftersom salthalten är högre i nässprejen än i kroppsvätskorna dras vätska ur den svullnade slemhinnan och nästäppan mildras. Nässprej med koksaltlösning har inga biverkningar och tillåter långtidsanvändning.

Har du väldigt stora besvär med nästäppa så prata med din läkare så finns det receptbelagda läkemedel som läkare kan ordinera.

Hur kan jag lindra nästäppa på natten?

Ofta blir nästäppan värre när man ligger ner, vilket kan göra det svårare att sova. Ett tips är att försöka höja upp huvudänden något, så blir det lättare att andas. Har du höj- och sänkbar säng så kan du enkelt höja huvudänden. Annars kan du bädda med några extra kuddar under huvudet. Om kuddarna läggs under madrassen kan det kännas skönare för ryggen. Ett annat tips är att prova en näsvingevidgare som finns att köpa på apoteket.

Mer om: Trötthet under graviditeten

Tips – lindra nästäppa med egen koksaltlösning

Du kan göra en koksaltlösning själv genom att blanda en milliliter – ett kryddmått – salt i en deciliter vatten. Lösningen kan kokas upp och svalna av, men det är inte nödvändigt med ett uppkok. För att få in koksaltlösningen i näsan kan du använda en speciell nässköljare eller en liten plastspruta som finns på apotek.

Mer om: Graviditetssymptom

Källa nästäppa: 1177, måbra.se, apoteket.se, läkartidningen volym 97 nr 34 2000 och svar från barnmorskor.

De som läst avsnittet om nästäppa under graviditeten läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Kan man ge bebis vatten?

Vatten till bebis

Vatten är något som din bebis inte behöver den första tiden. Nyfödda bebisar får i sig tillräckligt med vätska genom kosten och du behöver därför inte erbjuda din bebis vatten. När kan man då ge sin bebis vatten?

Läs artikeln »
Onyttigt och farligt gravid

Onyttigt och farligt

Vad ska du inte äta och göra när du är gravid? När man är gravid finns det mycket man ska tänka på att undvika för att inte skada fostret. I denna artikel får du fakta om mat du ska undvika under graviditeten.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
tandsprickning

Tandsprickning

Hur vet du att det verkligen är din bebis tänder som är på väg. Här går vi igenom vanliga symtom på tandsprickning. Är feber och diarré säkra tecken på att tänderna är på våg att spricka igenom? 

Läs artikeln »
barn flicka langd

Längdkurva flickor 0-12 månader

Längdkurva för flickor 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en tjej när hon föds och hur växer hon fram till hon fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa tjejer vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
Aktiviteter sjuka barn

Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.