gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Många gravida snarkar på natten

Snarkningar under graviditeten är mycket vanligt även om du aldrig tidigare snarkat. Ungefär var tredje kvinna drabbas av denna gravidkrämpa. Tyvärr stör kanske inte snarkningarna bara din eventuella rumskamrat, utan även dig själv i den grad att du vaknar på natten.

Snarkningar under graviditeten är mycket vanligt, även hos dem som aldrig snarkat innan de var gravida. Vanligast är det att kvinnan snarkar under den sista trimestern, men det kan förekomma under hela graviditeten.

Vad är orsaken till snarkningarna?

Den främsta orsaken till dina snarkningar under graviditeten är din nästäppa. Ökad blodvolym och graviditetshormoner får slemhinnorna i näsan att svälla. De övre luftvägarna blir då smalare. Det blir svårare att andas, vilket leder till snarkningar när du sover. Störst problem är det normalt under graviditetens tre sista månader. Snarkningar hos gravida förekommer dock även tidigt i graviditeten.

Risker med att snarka under graviditeten

För det mesta är snarkningar under graviditeten bara irriterande. I vissa fall kan snarkningar dock vara en indikator på graviditetsdiabetes. Diabetes under graviditeten kan orsaka hälsoproblem för både mamman och barnet. Barnmorskan kan mäta ditt sockervärde/glukos för att kontrollera om så är fallet.

Snarkningar kan även vara ett tecken på sömnapné, en sjukdom som kan beröva dig, och potentiellt ditt barn, syre. Detta är vanligast under den sista trimestern och drabbar oftare kvinnor som är överviktiga. Sömnapné kan öka risken för komplikationer, inklusive havandeskapsförgiftning, vilket gör det väldigt viktigt att du berättar för din barnmorska att du snarkar.

Svensk studie om snarkning

En svensk forskningsstudie med hela 502 kvinnor genomfördes år 2000 av Karl Franklin, specialläkare på medicinkliniken vid Umeå Universitetssjukhus. Denna studie fastslog att det var mycket vanligt att kvinnor som normalt inte snarkar, börjar snarka under graviditeten.

Enligt Karl Franklin så orsakas snarkning hos gravida främst på grund av följande:

  • Hormonella förändringar till följd av graviditeten.
  • Svullnader i ansikte och luftvägar, som gör att du får mindre syre.
  • Nästäppa som ofta drabbar gravida kvinnor.

Studien visar även, precis som annan forskning, att det kan vara farligt för gravida och det ofödda barnet om mamman snarkar. Hos barnet kan det hämma tillväxten. Mamman kan få högt blodtryck samt en ökad risk för havandeskapsförgiftning.

Vad kan du göra för att minska snarkningarna?

Det finns ett antal saker du kan göra för att inte snarka på natten.

  • Använd en näsvingevidgare som finns att köpa på bland annat apoteket.
  • Det kan underlätta andingen med en avfuktare i sovrummet under natten.
  • Försök att sova på sidan, gärna vänster sida för att optimalt blodflöde.
  • Höj huvudänden något, så brukar andningen bli något lättare.
  • Håll koll på ditt kaloriintag då extra vikt bidrar till mer snarkningar. Öka din vikt i lagom takt och se inte graviditeten som en ursäkt att frossa.
  • Håll dig borta från alkohol, tobak och sömntabletter.

Mer om: Graviditetssymptom

Se gärna vår utbildningsfilm om graviditetsbesvär under senare hälften av graviditeten.

Källa snarkningar: 1177, PrimaVi, What-to-expect, news-medical.net.

De som läst avsnittet om snarkningar under graviditeten läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Författare och faktagranskning

Fler artiklar om kost och hälsa

Lyfta tungt gravid

Lyfta tungt gravid

När du är gravid kan du normalt lyfta saker precis som vanligt även om du måste vara försiktig i vissa delar av graviditeten. Det bästa rådet du kan få är att lyssna på din kropp.

Läs artikeln »
fertilitetsutredning

Fertilitetsutredning, hur går det till?

Fertilitetsutredning. Ofta inleds en utredning av fertiliteten med ett besök hos läkare. Ett antal tester kommer att genomföras i fertilitetsutredningen. Både kvinnan och mannen utreds för att man ska kunna fastställa orsaken till varför ni inte blir gravida.

Läs artikeln »
tandsprickning

Tandsprickning

Hur vet du att det verkligen är din bebis tänder som är på väg. Här går vi igenom vanliga symtom på tandsprickning. Är feber och diarré säkra tecken på att tänderna är på våg att spricka igenom? 

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
Tidigt missfall

Tidigt missfall

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Anledningen är att ett tidigt missfall normalt händer redan innan man vet att man är gravid. De flesta tidiga missfall inträffar innan graviditetsvecka 12. Under den första trimestern inträffar hela 80% av alla missfall. 

Läs artikeln »
katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.