gravid symptomsvullen mage under graviditeten

Svullen mage under graviditeten

Svullen mage och gasig under graviditeten. När du är gravid kan du ofta uppleva att magen blir svullen. Du kan även känna dig gasig i magen och behöva fisa betydligt oftare än tidigare. Läs mer om svullen mage och gasig i magen under graviditeten på Babyhjälp.se.

Gasig i magen när du är gravid

Svullen mage och gaser är vanligt hos gravida. Fostret tar upp extra utrymme i magtrakten vilket gör att gaserna samlas på ett mindre område i tarmarna än vanligt. Känslan av att vara svullen och av att ha ett ständigt behov av att fisa, kan kännas jobbigt.

När man är gravid så påverkar inte bara barnet och livmodern tarmarnas funktion. Även hormonet progesteron ökar under graviditeten vilket kan påverka och orsaka gaser och svullen mage. Byxorna kan tidigt kännas små till följd av en extra svullen, spänd och gasig mage. Kanske ska du redan nu investera i ett par gravidbyxor? Sist i denna artikeln berättar vi vad du kan göra för att förebygga svullen mage.

Varför får man en svullen och gasig mage?

Om du är gravid är det inte ovanligt att du blir väldigt gasig i magen. Ofta dyker det upp runt vecka 10-12 för att sedan fortsätt fram till förlossningsdagen. Orsaken är att tarmarna gör sig redo för ett växande foster som kommer att ta mycket plats i magen. Även hormonet progesteron ökar när du är gravid vilket påverkar tarmfunktionen. Tarmarna arbetar långsammare under graviditeten till följd av dessa hormonförändringar som får kroppens alla muskler att slappna av. Tyvärr innebär detta även att en och annan fis kan ta sig ut när du minst anar det.

Läs mer: Förstoppning

Såhär förebygger du svullen mage och gaser

För att förebygga och lindra svullen mage samt gaser i magen kan man:

  • Undvika kål, ärtor samt stora mängder av frukt och grönsaker.
  • Tugga maten ordentligt så att man sväljer mindre luft.
  • Drick rikligt med vatten, då detta hjälper maten att ta sig fram i tarmarna.
  • Ät mindre måltider, men oftare. Fem till sex måltider om dagen är lagom.
  • Undvika att tugga tuggummi, när man gör det sväljer man mycket luft.
  • Motionera regelbundet. Ju mer man rör på sig, desto bättre sköter sig magen.
  • Undvika orsaker till stress och spänning. När man är stressad sväljer man mer luft, vilket innebär mer gaser i magen.

Mer om: Graviditetssymptom

Har du svullen mage? Vad gör du för att minska gasigheten?

 

 

Källa svullen mage: 1177, magakuten.se, gasig.se, what to expect och svar från barnmorskor.

De som läst avsnittet om svullen mage och gasighet läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Läs artikeln »
gravid folsyra

Folsyra gravid

Folsyra rekommenderas till dig som är eller försöker att bli gravid. Varför ska gravida ta folsyra? Vad är folsyra? Vilka risker finns det med folsyratillskott under graviditeten? Du bör ta ungefär 400 mikrogram folsyra per dag redan när du försöker att bli gravid. Fortsätt med folsyra fram till du är i graviditetsvecka 12.

Läs artikeln »
kan gravid dricka kaffe

Kaffe gravid

Kan man dricka kaffe när man är gravid? Hur mycket kaffe kan man dricka under graviditeten? Vi ger dig svar på alla dina frågor om graviditet och kaffedrickande.

Läs artikeln »
Åka karusell gravid

Åka karusell gravid

I denna artikel försöker vi reda ut de olika rekommendationer som finns kring att åka karusell när man är gravid. Vi har även kontrollerat vad de större nöjesparkerna rekommenderar.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.