gravid symptomsvullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten. Lider du av svullna fötter, ben eller händer? Det är vanligt att man lider av svullnad under graviditeten. Svullnaden är dock lätt att lindra, bara man vet hur. Läs mer om svullna fötter, ben och händer under graviditeten på Babyhjälp.se.

Svullna ben, fötter och händer

Ödem, eller svullna anklar, händer och fötter, är mycket vanligt under graviditeten. Orsaken är den ökade mängden blod och vätskan i kroppen som kan göra det trångt kring nerver och blodkärl.

Svullnad i ben, fötter och händer brukar vara värst på kvällen efter en ansträngande dag. Ju tyngre man blir desto vanligare är det att man lider av svullnaden. Sommarmånaderna och varma dagar brukar vara värre för symptomet.

Varför blir man svullen under graviditeten?

Under graviditeten så är inte magen det enda som sväller, tyvärr. Gravitationen påverkar din kropp vilket gör att ben, anklar och fötter drabbas värst av svullnaden. Svullnaden kan variera under dagen, men det brukar vara värst på kvällen.

När du är gravid ökar mängden vätska och blod i kroppen för att tillgodose både kvinnans och barnets behov. Denna vätskas samlas nu lättare i dina vävnader, till följd av det större blodflödet. Trycket från din växande livmoder på de stora venerna vid ryggraden (som leder blodet tillbaka från benen till hjärtat) stoppar upp flödet och mer vätska stannar i benen.

Ödem / svullnad

Den ökade mängden blod och vätska i kroppen under graviditeten kan sätta sig på olika ställen. Svullnaden brukar dyka upp runt vecka 22 till vecka 27 och stannar sedan kvar ända till förlossningen.

Händer – Drabbas händerna av svullnad så kan de domna eller göra ont då nerverna blir klämda. Det är vanligast under den andra hälften av graviditeten. Symptomet kallas för carpaltunnelsyndrom och lindras genom att du vilar med händerna högt eller genom att du pumpar med fingrarna. Ett tips kan vara att inte bära ringar på fingrarna mot slutet av graviditeten. Svullnar fingrarna så kan du tvingas klippa av dem.

Fötter och underben – Fötter kan svullna i den grad att du knappt får på dig skorna. Ligg med benen i högläge på natten så kan du lindra symptomen. Stödstrumpor kan också lindra besvären. Ta då på dig stödstrumporna direkt när du vaknat, innan du stigit upp ur sängen.

Mer om: Kramp under graviditeten

Hur kan man lindra svullnaden?

Det finns flera sätt att lindra den tillfälliga svullnaden när man är gravid. Här följer några tips:

  • På sommaren kan man prova att bada eller åtminstone stå med benen i vatten. Vattentrycket är högre än lufttrycket och pressar vätskan i svullna vävnader in mot blodbanan igen.
  • På vintern kan man istället prova att bada hemma i badkaret istället.
  • Sov gärna i högläge då det ökar cirkulationen och minskar trycket på benen/fötterna. Mot slutet av graviditeten skall du dock vara försiktig med att ligga för långa stunder på rygg, då det finns risk att du klämmer den stora ven som går framför ryggraden (läs mer om det i avsnittet om yrsel).
  • Variera din ställning under dagen. Att sitta eller stå långa stunder kan göra svullnaden värre. Ta många fem-minuters-pauser där du rör på dig för att öka blodcirkulationen.
  • Undvik att sitta långa stunder och lägg inte benen i kors. Sitt inte heller på stolar med skarp framkant på sittdelen.
  • Undvik även tighta kläder eller kläder med resår. Se till så att där inte finns något på kläderna eller skorna som kan hindra blodflödet. Ditt mål är att blodet ska ta sig fram så enkelt som möjligt. Använd också bekväma och platta skor.
  • Lider du av svullna ben så kan det kännas skönt med stödstrumpor. Då besvären blir värre på dagen, så är det viktigt att du tar på dem redan på morgonen, innan besvären börjar.
  • Ät inte för mycket salt eller salta livsmedel. Salt binder vätska i kroppen och kan därför öka dina besvär. Vill du ha mer smak på maten så använd istället örtsalt när du är gravid.
  • Drick även mycket vatten. Vid första tanken kan det tyckas konstigt att tillföra mer vätska, när man lider av för mycket vätska i kroppen. Att dricka tillräckligt med vatten hjälper dock kroppen att göra sig av med skadliga ämnen och slaggprodukter, vilket minskar svullnaden.

Risker med svullnaden

Om du under graviditeten märker att det ena benet svullnar och gör ont, så bör du kontakta vården. När du är gravid så ökar nämligen risken för blodpropp och en plötsligt påkommen smärta och svullna från ena benet bör alltid kontrolleras av läkare. Svullnad kan även vara ett symptom för havandeskapsförgiftning.

Mer om: Graviditetssymptom

Källa svullna fötter, anklar, ben och händer: 1177, libero.se, What to expect, barntotal.se och svar från barnmorskor.

De som läst avsnittet om svullnad läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

barnmat

Barnmat & Recept

Barnmat och recept för spädbarn och bebisar. Vilken barnmat ska barn äta? Hur lagar man egen barnmat? Recept på barnmat. Allt du behöver veta om smakportioner, gröt, välling och mycket mer.

Läs artikeln »
vitamin e missfall

Undvik missfall med vitaminer

En större studie (dock inte tillräckligt stor för att vara statistiskt säkerställd) visar på att multivitamin tillsammans med järn och folsyra var fördelaktigt för graviditeten och gav positiva signaler relaterat till tidigt missfall.

Läs artikeln »
barn prata

Barn pratar mer än du tror

Barn börjar prata vid olika åldrar och utvecklar sin talförmåga i olika takt. De flesta barn säger sitt första ord vid ett års ålder. Vid två års ålder kan barn ofta sätta samman 2-3 ord till en mening. I denna artikel kan du läsa mer om barns språkutveckling vid olika åldrar.

Läs artikeln »
barn bloja

Att använda blöjor

Blöja – allt om att använda blöja. Hur ofta byter man blöja, behöver man byta på natten? Hur ofta ska man byta kissblöjan. Det är viktigt att tvätta barnet rätt och att byta blöja när barnet bajsat eller kissat. Vill du ha tips på hur du byter blöjan på rätt sätt?

Läs artikeln »
barn lus loss

Huvudlöss – löss på barn

Har ditt barn löss? Hur sprids löss? Vad är löss? Vi guider dig igenom allt som har med löss att göra så att ditt barn snabbt blir lössfri. Löss för inte med sig smittor, så de är inte farliga i sig. Löss beror inte heller på dålig hygien.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
Sova på sidan under graviditeten

Sova på rygg eller sidan

När du är gravid ska du sova på vänster sida. Under den senare delen av graviditeten bör du inte sova på rygg. Orsaken är ökad risk för sent missfall. Bäst, när du är gravid, är att sova på vänster sida även om höger sida också går bra.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.