Gravid i vecka 1

Gravid vecka 1

Välkommen till början av din graviditetsresa. Vi på Babyhjälp hoppas att vi får vara en del av din resa och förse dig med information under hela din graviditet. Vi är stolta över att förse dig med djupgående och trygg kunskap om graviditet, förlossning och föräldraskap.

Allt om vara gravid i vecka 1

Välkommen till början av din graviditetsresa. Vi på Babyhjälp hoppas att vi får vara en del av din resa och förse dig med information under hela din graviditet. Vi är stolta över att förse dig med djupgående och trygg kunskap om graviditet, förlossning och föräldraskap.

När du är gravid i vecka 1 är du tekniskt sett inte ens gravid. Kroppen förbereder sig för en graviditet och ägget gör sig redo att befruktas. Har du redan nu i graviditetsvecka 1 tagit ett graviditetstest och det visar positivt så är du garanterat betydligt längre gången än du tror. Kanske blev du gravid redan i föregående cykel.

Faktaruta vecka 1

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern
  • Hur många veckor är det kvar? 39 veckor

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Vi har Sveriges mest djupgående veckokalender så missa inte våra veckoutskick som kommer direkt i din inkorg. Självklart är det helt gratis.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 1 – du är ännu inte gravid

Du är i vecka 1 ännu inte gravid och ägget är heller inte befruktat. Planerar du en graviditet så är det viktigt att du tar dig tid och förbereder dig inför graviditeten. Har du inte redan börjat så bör du börja med att ta vitamintillskott för gravida, eller åtminstone tillskott av folsyra.

Vill du veta mer om din menscykel och när i cykeln du blir gravid så kan vi rekommendera vår artikel om menscykeln.

För att vara väl förberedda inför graviditeten så kan det nu även vara ett bra tillfälle att prata igenom hur ni känner inför en eventuell graviditet och vilka förväntningar ni har. En graviditet kan vara en känslig period med humörsvängningar och en plågad kropp. Det kan därför vara bra att ha samtalet medan man fortfarande mår bra.

Boktips: köp redan nu en veckodagbok för att skapa ett fint minne av din graviditet.

Gravid vecka 1 – din kropp

I graviditetsvecka 1 så har det ännu inte hänt något i din kropp. Känner du av något nu så är det helt och hållet beroende på din mens. Du kan nu uppleva samma symptom som du vanligtvis gör den här perioden. Du kan således drabbas av trötthet, irritation, huvudvärk, svullen mage och ömma bröst. Det behöver dock inte betyda att du är gravid, utan endast att din mens är på väg.

Du ska vara medveten om att en hälsosam graviditet börjar redan innan du är gravid. Skapa de bästa förutsättningarna för din graviditet redan nu genom att sluta med tobak och dra ner på alkoholen.

Nu är du gravid i vecka 1:

    » Vecka 2

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 1 läste även om hur och när man kan ta ett graviditetstest samt om varför man redan nu bör ta tillskott av folsyra.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Foglossning gravid

Foglossning

Är du gravid och lider av foglossning? Hur känns foglossning? Vi ger dig råd för hur du kan lindra och behandla smärtan. Läs fakta om vad foglossning innebär samt vilka symptom du ska hålla utkik efter för att veta om du är drabbad. 

Läs artikeln »
Missfall

Missfall

Missfall. Vad är orsaken till ett missfall och vem är sannolik att drabbas? Hur kan man minimera risken för missfall? Vilka symptom ska man leta efter? Ett missfall kan ta hårt på dig som person och upprepade missfall kan göra det svårt att slappna av.

Läs artikeln »
Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.