Gravid vecka 11

Gravid vecka 11

Vad händer med fostret/barnet när du är gravid i vecka 11? Barnets könsorgan utvecklas allt mer även om du inte kan se det på ett ultraljud. Blodmängden i din kropp har också ökat vilket gör att du kan känna dig tröttare än vanligt.

Allt om mage, kropp, fostret, kost, utveckling i vecka 11

När du är gravid i vecka 11 så brukar det värsta illamåendet gå mot sitt slut. Du kan nu till följd av en ökad blodmängd i kroppen känna dig varmare om händer och fötter. Barnet kan nu gäspa, suga och svälja.

Många par säger att de har mindre behov av att vara sociala under graviditeten. Tänk på att prata med varandra så att ni har samma bild av hur era liv ska se ut under den här perioden. Har du önskat ett tidigt läkarbesök så brukar detta ske runt vecka 11 plus minus någon vecka. Vid detta tillfälle kan du få svar på eventuella frågor som rör graviditeten och förlossningen.

Faktaruta vecka 11

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 11? 2 månader och 3 veckor
  • Hur många veckor är det kvar? 29 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 41 millimeter från huvud till stjärt och väger 7-8 gram
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en lime

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 11 – fostrets utveckling

Barnet är när du är i början av vecka 11 ungefär 41 millimeter och väger 7-8 gram. Fram till nu har barnet i medicinsk mening varit ett embryo, men går nu över till att kallas för foster. Du känner sannolikt inte av några rörelser i vecka 11, men om du undersöks med ultraljud så syns det att barnet rör sig.

Barnets könsorgan börjande ta form för en vecka sedan, men utvecklas nu allt mer. Om det är en pojke så växer de två vecken ihop och bildar en pung. Könsknoppen växer och dras ut för att forma en penis. Om det är en flicka ni väntar så blir vecken kvar och bildar blygdläppar och könsknoppen bildar flickans klitoris. Du kan dock inte se vilket kön barnet har i vecka 11 (läs mer: När kan man se barnets kön?).

Under graviditetsvecka 11 har barnets alla viktiga organ bildats och fokus ligger på tillväxt. Av denna anledning är nu risken för medfödda missbildningar och sjukdomar betydligt mindre efter denna veckas utgång. Barnet har nu ögonlock och irisarna börjar bildas. Barnet kan nu gäspa, suga och svälja. Hårstrån och naglar börjar nu också att dyka upp på barnets kropp.

Gravid vecka 11 – din kropp

Kroppen behöver när du är gravid i vecka 11 extra mycket vätska och du kan känna dig törstigare än normalt. Du bör dricka rikligt med vatten och får räkna med att du framledes får gå allt oftare på toaletten på grund av tryck på blåsan. Nu har du som kvinna normalt gått upp något kilo (läs mer om viktuppgång under graviditeten). Har du mått väldigt dåligt under den första trimestern och kräks en del så kan det mycket väl vara så att du gått ned i vikt.

Blodmängden i din kropp har nu ökat rejält och det är inte ovanligt att du känner dig trött. Detta är signal på att du behöver ta det lugnt, så lyssna på din kropp och försök att vila så ofta du kan. Den ökade blodvolymen kan också göra att dina händer och fötter känns varmare. Samtidigt ger blodvolymen en snabbare puls och du kan känna av hjärtklappning. I slutet av graviditeten så kommer du ha ungefär en liter mer blod än du hade innan du blev gravid.

När du är gravid i vecka 11 och egentligen under större delen av graviditeten så behöver du mer kalcium och järn än vanligt. Kalcium behövs vid utvecklingen av barnets benstomme och tänder och du får det i dig genom att äta och dricka mejeriprodukter som exempelvis fil, yoghurt, keso och ost.

Järn är viktigt för blodbildningens skull, både för dig och för barnet. Framförallt behöver du extra järn under graviditetens sista hälft och lider du av brist så kan du bli yr, trött och illamående. Gott om järn finns i mörkt kött, blodpudding, ärtor, bönor och pumpafrön. Rådfråga din sköterska eller läkare om du behöver något tillskott.

Hur stor är din mage i vecka 11?

Många undrar i graviditetsvecka 11 när magen blir större och när magen kommer att synas. Detta är väldigt olika beroende på din kropps utseende och form. Normalt sett så syns din mage dock inte förrän efter vecka 13 om du är förstföderska. Om du fött barn tidigare så kan magen mycket väl börja synas nu.

Läs mer: Då syns din gravidmage

Symptom när du är gravid i vecka 11

Enligt våra läsare så är det nu i vecka 11 fortfarande trötthet, svullen mage och ömma bröst som dominerar bland besvären. För de som upplever humörsvängningar så sitter dessa sannolikt fortfarande i vilket säkert inte blir bättre av trötthet och huvudvärk.

Ditt hår och dina naglar – när du är gravid så tappar du mindre hår än normalt vilket gör att det ofta ser både tjockare och finare ut än i vanliga fall. Hår kan dock ibland även få en ändrad textur, vilket kan innebära att det blir mer oljigt eller att det blir torrt.

Naglarna är en annan del på kroppen som nu kan förändras. För en del blir de starkare än aldrig förr och växer fortare än vad de tidigare gjort. För andra blir de sköra och spricker.

Läs mer om hår och naglar under graviditeten.

Dela med dig av dina känslor och dina upplevelser samt se vilka symptom andra gravida känner av i vecka 11. Här kan du läsa mer om gravidkrämpor / symptom.

Vilka besvär upplever du i vecka 11?
602 röster · 2811 svar

Nu är du gravid i vecka 11:

» Vecka 10    » Vecka 12

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 11 läste även om viktuppgång under graviditeten?

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

gravid symptom kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten. Lider du av kramp i ben och vader? När en kvinna är gravid är det vanligt att hon drabbas av kramp i ben och vader. Krampen är oftast värst på natten.

Läs artikeln »
katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Läs artikeln »
Epidural förlossning

Epidural

Epidural är en av de vanligaste bedövningarna i Sverige och metoden används av varannan förstagångsföderska. Här kan du läsa om hur epidural går till samt om fördelarna och nackdelarna med epidural.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
vattnet går

Vattnet går

Vattnet går normalt när förlossning är nära. Din bebis ligger nämligen inbäddad i fosterhinnan som i sin tur är fylld av skyddande fostervatten. Många undrar hur det känns när vattnet går samt hur mycket vatten det kommer när det går.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.