Gravid vecka 15

Gravid vecka 15

Gravid vecka 15! Vad händer med fostret / barnet när du är gravid i v 15? Barnet börjar nu sin tillväxtresa och kommer nu att lägga på sig allt mer vikt för varje vecka. Huvudvärk och halsbränna är vanliga besvär enligt våra läsare.

Allt om mage, kropp, fostret, kost, utveckling i vecka 15

I vecka 15 kan du inte känna det, men bebisen sparkar och slår för fullt med sina ben och armar. Ditt hjärta har nu förstorats cirka 20% för att klara syretillförseln till dig och barnet. Barnet växer snabbt och väger knappt 100 gram. Från topp till tå är barnet i vecka 15 ungefär 14 centimeter långt.

I vecka 15 har ditt förstorade hjärta nu en 20% högre kapacitet än innan du blev gravid. Detta för att klara av att förse både din och barnets syretillförsel. Runt vecka 15 kan man idag utföra fostervattenprov för att upptäcka eventuella kromosomrubbningar såsom Downs syndrom.

Barnet är i vecka 15 ungefär 10-11 centimeter långt mellan huvud och stjärt och väger runt 80 gram. Är du omföderska kan du ibland känna barnet röra sig redan nu, vilket ofta upplevs som ett litet fladder. Om du väntar ditt första barn så kommer det säkert att dröja till vecka 20, eller senare, innan du känner de första fosterrörelserna.

Faktaruta vecka 15

  • Vilken trimester är du i? Andra trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 15? 3 månader och 3 veckor
  • Hur många veckor är det kvar? 25 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 10-11 centimeter från huvud till stjärt och väger runt 70-80 gram
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett äpple

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 15 – fostrets utveckling

Ett sätt att ta itu med den vulkan av graviditetshormoner som sprider sig i din kropp så kan du istället försöka fokusera på hur mycket som händer med ditt barn i vecka 15. Hon är ungefär lika stor som en apelsin, hennes öron har migrerat till sidorna av huvudet (från nacken) och hennes ögon har nu flyttat sig till framsidan av ansiktet (från sidorna av huvudet). Dessutom kan din lilla bebis nu vicka på sina fingrar och tår och gör andningsrörelser i förberedelse för livet utanför livmodern.

Funderar du på varför din kropp äntligen ser ut att vara gravid? Detta beror på att bebisen växer för varje vecka – han eller hon är nu så lång som 10,5-11,5 centimeter lång från huvud till stjärt. (se bilder på läsares gravidmagar i olika veckor) Behöver du en visuell bild av hur stort detta är (och ett mellanmål)? Håll ett äpple i handen, så har du storleken på din lilla älskling när du är gravid i vecka 15. (När du är klar med jämförelseövningen så kan du äta upp frukten. Detta ger dig en utsökt portion av C-vitamin.)

Så vad håller ditt barn upptagen hela dagarna? För det mesta håller ditt foster på att repetera och öva för att vara redo inför sin stora debut. Bebisen tränar inför att andas, suga och svälja för att ha de kunskaper som krävs för att överleva när den väl lämnar din bekväma livmodern och flytta in i ditt bekväma hem.

Trots att barnet tränar hårt så väger det så lite som cirka 80 gram, vilket innebär att du sannolikt inte kommer känna av gymnastiken som händer inuti bukens gym. För varje vecka som går, blir fostret mer och mer likt det barn som du föreställt dig i dina drömmar (fotografiet här ovan är taget av Lennart Nilsson).

Gravid i vecka 15 – din kropp under graviditeten

Graviditetshormoner kan du påverka kroppen ganska mycket. Dessa kan bland annat påverka tänderna och tandköttet, vilket orsakar inflammation och gör dem mer mottagliga för plack och bakterier. Ditt tidigare friska tandkött kan ha blivit superkänsligt och det är inte ovanligt att du råkar ut för en och annan blödning.

Utöver det måste du kanske utstå en kronisk nästäppa eller återkommande näsblod under graviditeten. Frukta inte dessa symptom, de kommer att passera. Det kan dock vara bra att vara extra noga med munhygienen under graviditeten.

Gravidmage vecka 15
Läsarbild av gravidmage vecka 15

Kan du må bättre än såhär? När du är gravid i vecka 15 så har många av de tidiga besvären som du upplevt under graviditeten försvunnit. Du är heller inte alltför stor och du kan fortfarande ta dig runt och genomför de flesta åtagande på egen hand.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Tänderna i vecka 15

Så säg ”cheese” och ta en ordentlig titt i spegeln. Du kanske har märkt att du har rött, svullet tandkött under graviditeten och det kan även vara ömt, känsligt samt vara benäget att blöda när du borstar tänderna. Detta är graviditetshormonerna som jobbar igen!

Denna gång utlöser hormonerna inflammation i tandköttet samt kan orsaka plack på tänderna. Har du otur kan du märka av att du får en liten bula på tandköttet. Dessa kallas för graviditetstumörer. Du behöver dock inte oroa dig då dessa godartade tumörer är helt ofarliga och smärtfria. Om de dyker upp, så kommer de även att försvinna på egen hand efter det att du fött ditt barn.

Vad som däremot är lite skrämmande är vad som kan hända om du inte tar hand om dina tänder medan du väntar barn. Tandköttsinflammation kan utvecklas till en infektion i ben och vävnader som stödjer tänderna, vilket kallas för Periodontitis. Forskning har visat ett samband mellan Periodontitis, för tidig födsel och havandeskapsförgiftning. Så förebyggande arbete är nyckeln.

God munhygien, vilket inkluderar regelbunden och förebyggande tandvård i form av borstning av tänderna minst två gånger om dagen och användning av tandtråd. Gör du det så kommer du kraftigt att minska risken för svullnad, blödning och ömhet i tandköttet.

Gravid i vecka 15 – Graviditetstips: Viktökning

Oavsett om du knappt gick upp ett halvt kilo under den första trimestern (tack vare allt toalettkramande) eller om du gick upp fler kilo än du vill erkänna, så är det nu tid för din viktökning. Från och med den andra trimestern, kommer ditt barn att växa till sig rejält och därmed bör även du göra det.

Bäst för hälsan är en långsam och stadig viktökning på ungefär ett halvt kilo i veckan. Tänk dock på att detta är ett genomsnitt och det är inte alltid man kan påverka hur viktökningen fördelar sig mellan veckorna. Ibland går man upp ett par hundra gram och ibland ett par kilo. Det viktigaste är att genomsnittet över tid blir okej (räkna ut din viktökning under graviditeten).

Om du ska följa din viktutveckling är det viktigt att du gör det regelbundet och konsekvent. Det innebär att du bör väga dig exempelvis en gång varannan vecka, vid ungefär samma tid och under samma förhållande (avklädd, direkt när du gått upp, etc). Alternativt kan du lämna vägningen till dina besök på MVC och låta dem göra räkningen.

Vill du vara magmodell?

Vi vill gärna visa upp din gravidmage här. Vi efterlyser därför gravida magar i vecka 15 som vill synas på denna sida. Maila din gravidmage från vecka 15 till oss på gravidmage@babyhjalp.se. Glöm inte att skriva vilken vecka du är gravid i. Ingen ersättning utgår, utan du skickar in din egen bild om du vill visa upp den för andra blivande mammor.

Gravidmage vecka 15
Gravidmage v 15

Gravid i vecka 15 – symptom under graviditeten

Enligt våra läsare så upplever nu de som är gravid v 15 allt oftare huvudvärk. Många har redan nu även besvär med ryggsmärtor. Glöm inte dina dagliga promenader och att träna regelbundet så att kroppen orkar med ytterligare runt 6 månader av allt tyngre belastning.

Halsbränna och/eller matsmältningsbesvär: Nu är du ofta hungrigare och kanske upptäcker du att intag av stora mängder mat vid ett tillfälle kan leda till halsbränna eller matsmältningsbesvär. För att lindra detta kan du äta flera små måltider under dagen, istället för tre stora måltider. Detta gör att du inte överbelastar ditt matsmältningssystem. Läs mer om halsbränna under graviditeten.

Gasighet: Hormonerna relaxin och progesteron verkar avkopplande för musklerna i kroppen, vilket inkluderar dem i mag- och tarmkanalen. Därför drabbas du lätt av gasbildning. Försök att undvika för stora mängder av livsmedel som kan ge upphov till gasbildning. Exempel på sådana livsmedel är; broccoli, kål, bönor och stekt mat. Läs mer om gasig mage under graviditeten.

Uppblåsthet: Samma hormoner som får din mag- och tarmkanal att slappna av och producera gas kan också göra så att du känner dig uppblåst och svullen i magen. Läs mer om svullen mage under graviditeten.

Huvudvärk: Huvudvärk under graviditet kan orsakas av nästan vad som helst som exempelvis hormoner, trötthet, stress, etc. Du kommer därför under graviditeten uppleva att du då och då har huvudvärk. För att minska din smärta så placera gärna en kall kompress på din panna alternativt på baksidan av nacken och sitt i ett mörkt, tyst rum. Läs mer om huvudvärk under graviditeten.

Matthet eller yrsel: När du är gravid i vecka 15 kan du vid enstaka tillfällen uppleva matthet och eller yrsel. Om du inte kan hitta en plats att ligga eller sitta på när du känner dig yr så testa att istället knäböja samt böja huvudet framåt som om du knyter dina skor. Detta kommer att sannolikt att minska risken/förhindra dig från att svimma eller att du tar ett opassande felsteg. Läs mer om yrsel under graviditeten.

Åderbråck: Finns det några positiva nyheter om åderbråck? Bara att det är osannolikt att de kommer orsaka någon fysisk skada. Du kan även använda risken för åderbråck som ursäkt för att få sitta ner och koppla av med fötterna på bordet. Genom att ha benen i högläge ökar blodcirkulationen i området, vilket minskar trycket på venerna i benen. Läs mer om åderbråck under graviditeten.

Diffus värk i nedre buken: När de muskler och ligament som stödjer din växande livmoder stretchas, kan du märka av smärta på de nedre sidorna av magen. Detta är helt normalt, men om smärtan blir svår så ska du ta upp det med din läkare eller sköterska.

Alla är vi olika, så berätta gärna vilka symptom du känner av i vecka 15.

Vilka besvär upplever du i vecka 15?
501 röster · 2297 svar

Nu är du gravid i vecka 15:

» Vecka 14    » Vecka 16

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 15 läste även om hur en baby shower går till samt mer om föräldraskapet och rollen som förälder.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Förlossningsberättelse tredje barnet

Linas förlossningsberättelse

Förlossningsberättelsen är publicerad på Babyhjälp.se. Lina berättar om förlossningen av sitt tredje barn Ebba. I förlossningsberättelsen kan du läsa om Linas upplevelse, hur snabbt det gick och vilken smärtlindring som Lina tyckte fungerade bäst. 

Läs artikeln »
Förlossning tvillingar

Förlossning vid tvillingar

En förlossning med tvillingar skiljer sig inte mycket från en förlossning där kvinnan endast väntar ett barn. Det som skiljer är att det är två barn som ska födas. En förlossning med tvillingar räknas dock som en riskförlossning.

Läs artikeln »
gravid symptom kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten. Lider du av kramp i ben och vader? När en kvinna är gravid är det vanligt att hon drabbas av kramp i ben och vader. Krampen är oftast värst på natten.

Läs artikeln »
Flytningar under graviditeten

Flytningar under graviditeten

Flytningar under graviditeten. Flytningar från slidan ökar ofta under graviditeten. En normal flytning är tunn och vitaktig. En missfärgad flytning under graviditeten kan innebär fara för ditt barn.

Läs artikeln »
Snart förlossning - hinnsvepning

Hinnsvepning

Hinnsvepning kan utföras av barnmorska eller läkare för att hjälpa förlossningsarbetet på traven. Vissa genomför det även hemma. När du är gravid i slutet av din graviditet kan en hinnsvepning hjälp kroppen att sätta igång sammandragningarna. 

Läs artikeln »
Graviditetspenning

Graviditetspenning / Havandeskapspenning

Om du inte kan arbeta under graviditeten till följd av fysiskt tungt arbete eller riskfylld arbetsmiljö så kan du ha rätt till graviditetspenning. Tänk på att det är arbetsgivaren som ska intyga att du inte kan arbeta eller omplaceras. Beslutet ges sedan av försäkringskassan. Gravidpenning kallades tidigare för havandeskapspenning. 

Läs artikeln »
igångsättning av förlossning

Igångsättning förlossning

Igångsättning av förlossning kan vara aktuellt av flera orsaker och det finns flera olika sätt att göra för att förlossningen ska sättas igång. Dessa 4 sätt är vanligast. Livmodertappen kan mjukas upp för att förlossningen ska sättas igång. Man kan även få dropp med hormon som gör att igångsättning av värkarbetet blir mer effektivt.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.