Gravid vecka 23

Gravid vecka 23

Gravid i vecka 23! När du är gravid i vecka 23 är barnets stort som en grapefrukt. Barnet väger redan ett halvt kilo och börjar snart att lägga på sig fett. Vanliga symptom när du är gravid i vecka 23 är svullna leder, dåligt minne, stickningar och ryggsmärtor.

Allt om mage, kropp, foster, kost, utveckling i vecka 23

När du är gravid i vecka 23 så har du säkert gått upp några kilo i vikt, men den största viktuppgången kommer under den andra hälften av graviditeten. Livmodern växer för fullt och på grund av det tryck som uppstår på urinblåsan så måste du sannolikt kissa allt oftare.

I vecka 23 så är det inte ovanligt att det smärtar i sidan av magen, vilket kommer av att livmodersmuskeln töjer sig. Smärtan du känner bör försvinna efter att du har vilat. Nu börjar även sammandragningarna (förvärkar) bli påtagliga.

Barnet väger nu runt 0,5 kilo och är ungefär 20 centimeter mellan huvud och stjärt (28,9 mellan huvud och häl). Livmoderns mått är mellan 21-24 centimeter från pubisbenet och livmoderns topp. Graviddiabetes kan under den här perioden drabba den gravida kvinnan.

Faktaruta vecka 23

  • Vilken trimester är du i? Andra trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 23? 5 månader och 3 veckor
  • Hur många veckor är det kvar? 17 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 20 centimeter från huvud till stjärt och väger runt 500 gram
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett grapefrukt

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 23 – fostrets utveckling

För många blivande mammor så påbörjas den större viktuppgången under den här perioden. Ditt barn kommer under de fyra kommande veckorna att fördubbla sin vikt!

Barnets hud är i vecka 23 fortfarande tunn och man kan ana barnets skelett och organ genom huden. Detta beror på att barnet växer snabbare än det kan lägga på sig fett. Snart kommer dock barnets att börja fylla sina fettdepåer, vilket gör huden mer fyllig. När barnet föds har han eller hon sannolikt knubbiga kinder och tår.

När du är gravid i vecka 23 så går det att höra barnets hjärtslag genom ett stetoskop. Du har säkert även fått höra barnets hjärtslag när du varit hos barnmorskan. Visst är det fascinerande?

Barnets hörsel blir allt bättre och det kan nu särskilja olika ljud både inifrån och utanför din kropp. När ditt barn föds kommer det att känna igen din röst på tonläge och på rytm. Sjung och prata gärna med barnet (trots att det ligger inne i din mage), så stimulerar du barnets utveckling av nervsystemet.

Gravid vecka 23 – din kropp

När du är gravid i vecka 23 så har du säkert märkt hur graviditeten påverkar dig från topp till tå. Alla delar av kroppen påverkas på något sätt. Fötterna svullnar, halsbränna stör när du äter, du är allmänt förvirrad, bristningar blommar ut på nya ställen och du börjar kanske att få en mörk rand på magen. Detta är bara några av de symptom som kan påverka dig när du är gravid. Mer om gravidsymptom i vecka 23 kan du läsa längre ner på sidan.

Den mörka linjen på magen kallas för, ”linea nigra”. Detta är en vanlig symbol för graviditeten, framför allt hos kvinnor som är mörkare i hyn. Denna mörka linje löper mellan naveln och slidan. Orsaken till linjen är graviditetshormon. Linjen försvinner med åren, men det kan ta tid.

Inuti magen fortsätter du att påverkas av matsmältningsproblem som kommer till följd av att din mage nu växer allt mer. Det är inte ovanligt att du upplever halsbränna eller drabbas av förstoppning. Ät gärna många mindre måltider, än ett fåtal stora.

Undvik även stekt och bränd mat samt även stark mat. Drick mycket vätska och ät gärna fullkornsprodukter (mer om kosten medan du är gravid). Rör gärna på dig! Även om du börjar känna dig osmidig så är en långpromenad efter maten bättre än inget.

När du är gravid i vecka 23 så töjer sig ligamenten som håller livmodern allt mer när barnet rör sig. Detta kan orsaka smärta i sidan av magen. Smärta som normalt är helt ofarlig. Många kvinnor upplever det som att det drar och känns obehagligt i sidan av magen. Smärtan bör försvinna när du vilar, men om den inte gör det så bör du rådfråga din barnmorska eller en läkare.

Dags att slappna av i vecka 23!

Graviditeten innebär mycket smärta och konstigheter i hela kroppen. Ett bra tips för att få det att kännas bättre är att lära dig slappna av. Med tiden kommer du känna att kroppen blir tyngre och tyngre, så NU, är en bra tid att lära sig.

Här tipsar vi om en meditationsteknik för gravida som du kan göra nästan var som helst och när som helst.

  • Sitt med slutna ögon och föreställa sig en vacker och fridfull plats (en solnedgång över din favoritstrand, vågor som lugnande slår mot kajen eller en stilla skogsdunge med en långsamt rinnande bäck).
  • Arbeta dig upp från tårna till ditt ansikte, koncentrera sig på att slappna av i varje muskel. Andas långsamt, djupt, bara genom näsan och välj ett enkelt ord (exempelvis “ja” eller ”ett”) att upprepa högt varje gång du andas ut. 10 till 20 minuter borde göra susen, men även en minut eller två, är bättre än inget.

Föräldraledighet

Även om det är en bit kvar till förlossningen så börjar det i vecka 23 bli dags att planera föräldraledigheten. Har du diskuterat med din partner? Är du överens med din arbetsgivare? Hur man fördelar föräldraledigheten inom familjen är i stort sätt helt upp till er. Det finns dock en del att tänka på… läs mer om föräldraledighet.

Vill du visa upp din gravidmage?

Vi vill gärna visa upp din gravidmage här. Vi efterlyser därför gravida magar i vecka 23 som vill synas på denna sida. Maila din gravidmage från vecka 23 till oss på gravidmage@babyhjalp.se. Glöm inte att skriva vilken vecka du är gravid i.

Symptom i vecka 23

Enligt webbsajten ”Pregnancy Symptoms Week by Week” så känner hela 56% av alla gravida kvinnor av ryggsmärtor i vecka 23. 55% upplever trötthet till följd av graviditeten och 37% upplever huvudvärk som ett besvärande symptom.

Yr och svimfärdig – Från tid till tid kan du under graviditeten känna dig yr, nästan som att du ska svimma. Detta är normalt inget tecken på att något är fel, utan snarare ganska vanligt. Ofta kommer yrseln när du hastigt reser dig upp eller när du stiger ur sängen på morgonen.

Orsaken är att blodet snabbt forsar till benen när du reser dig, vilket minska blodtillförseln till hjärnan, vilket ger dig känslan av att vara lite rund under fötterna. Om det håller i sig eller om du är riktigt nära att svimma så tala med din läkare. Läs mer om Yrsel under graviditeten.

Smärtor i buken – Visst är det mysigt när du känner ditt barn röra sig inne i magen? Ibland kan du dock känna av smärta, som när barnet sparkar dig på revbenen, i buken eller på livmoderhalsen. Detta är helt normalt, men smärtsamt.

Stor aptit – Nu väntar en tillväxt fas för barnet, vilket säkert gör dig hungrigare än på länge. Försöka att fylla skafferi och kylskåp med nyttigheter så att du inte frestas av massa skräpmat. Det är näring och kalorier av hög kvalité som barnet vill ha och bara du kan hjälpa honom eller henne.

Snarkningar – Detta är tyvärr ett ganska vanligt (och irriterande) graviditetssymptom som kan störa både din och din partners sömn. Snarkningarna orsakas delvis av nästäppa som kommer till följd av svullna slemhinnor i näsan. Fråga på apoteket om det är okej med nässprej. En luftfuktare i sovrummet kan hjälpa och i värsta fall kan öronproppar ta bort åtminstone ljudet. Läs mer om snarkningar under graviditeten.

Dåligt minne – Har du under graviditeten börjat känna att du glömmer bort enkla saker som var du lagt dina nycklar, när du har möte eller vad det var du skulle köpa? Gravidhjärna kallas detta vilket återigen orsakas av dina graviditetshormoner. Detta är väldigt vanligt och tillfälligt, så försök att se det komiska i det. Läs mer om gravidhjärna under graviditeten.

Stickande händer – När du är gravid så svullnar kroppen och även händer och handleder. Detta sätter press på nerverna och kan orsaka värk och stickningar. Arbetar du mycket framför en dator så försök att variera din ställning ta regelbundna pauser för att sträcka ut dina handleder. Försök att sitta så att handlederna är raka och så att armbågarna inte är högre än dina händer när du sitter vid ditt skrivbord. Läs mer om svullnad under graviditeten.

Kanske känner du av ovan nämnda graviditetssymptom eller så kanske du känner av andra. Varför inte dela med dig av dina upplevelser genom att svara på nedanstående fråga!

Vilka besvär upplever du i vecka 23?
412 röster · 1698 svar

Nu är du gravid i vecka 23:

» Vecka 22    » Vecka 24

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 23 läste även om hur du skriver ett förlossningsbrev.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
gravid symptomsvullen mage under graviditeten

Svullen mage under graviditeten

Svullen mage och gasig under graviditeten. När du är gravid kan du ofta uppleva att magen blir svullen. Du kan även känna dig gasig i magen och behöva fisa betydligt oftare än tidigare. Läs mer om svullen mage och gasig i magen under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Gravid kvinna som upplever gula flytningar

Gula flytningar gravid

Gula flytningar kan tyda på att du drabbats av bakteriell vaginos, en jästinfektion, äggledarinflammation eller en livmoderinfektion. Misstänker du detta är det viktigt att du söker vård. Gula flytningar när du är gravid är dock normalt inget att oroa sig för så länge de inte luktar.

Läs artikeln »
Segerhuva bild

Segerhuva

När ett barn föds så händer det att de föds med en så kallad segerhuva. Att få se en förlossning där barnet föds med segerhuva är ovanligt och det sägs bringa tur för barnet. När ett barn föds med denna huva så är det egentligen fosterhinnan som är hel. 

Läs artikeln »
doula

Doula

Doula är en erfaren person som hjälper och stödjer under graviditeten och förlossningen. Var hittar du din doula? Vad gör en doula? Funderar du på att använda en doula under förlossningen så hittar du all fakta och information om doulor här på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
18 tips för att starta förlossningen

Få igång förlossning på egen hand

Tips för att starta förlossningen. När man är i slutet av graviditeten är man trött och ser framemot att förlossningen ska komma. Hur kan du starta förlossningen på egen hand? Vi har samlat 18 tips för hur du på egen hand kan sätta igång värkarna. 

Läs artikeln »
Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.