Gravid vecka 27

Gravid vecka 27

Gravid i vecka 27! Vad händer när du är gravid i vecka 27? Hur bör det kännas och inte kännas i vecka 27? Om din bebis föds nu så visar forskning att sannolikheten för överlevnad är så hög som 90% i denna vecka.

Allt om mage, kropp, foster, kost, utveckling i vecka 27

Du har nu ungefär ett kilo bebis i magen. I vecka 27 är andra tredjedelen av graviditeten snart förbi. Barnet lagrar allt mer fett, men huden är fortfarande för stor i förhållande till barnets kropp.

Din mage blir allt större, men storleken skiljer sig åt från gravid till gravid. Storlek beror på faktorer som barnets tillväxt, din kroppsbyggnad och kroppsform, längd, vikt, eventuella tidigare graviditeter samt på hur mycket vätska din kropp lagrar för stunden (vad består din viktökning av?).

Runt graviditetsvecka 27 så brukar den blivande mamman må ganska bra. Det kan därför vara bra att ta till vara på tillfället och göra saker som ni tycker är roliga. Fundera även på vad ni behöver handla till barnet. Detta kan vara sista veckan på länge som du faktiskt orkar gå i butiker.

Läs mer: Vad ska du ha hemma efter förlossningen?

Faktaruta vecka 27

  • Vilken trimester är du i? Andra trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 27? 6 månader och 3 veckor
  • Hur många veckor är det kvar? 13 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 36 centimeter från huvud till häl och väger runt 875 gram
  • Vilken grönsak motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en kålrot

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 27 – fostrets utveckling

Din bebis är när du är gravid i vecka 27 drygt 36 centimeter lång mellan huvud och häl och väger 875 gram. I slutet av veckan når barnet dock den magiska vikten 1 kilo! Livmoderns mått är mellan 25 och 28 cm. De flesta barn i den här åldern gillar att gosa i ett något böjt läge inuti livmodern. Det är härifrån termen fosterställning kommer.

Läs mer: Fostrets längd och vikt vid olika veckor

I vecka 27 öppnar barnet sina ögon och ögonfransarna är fullt utväxta. Huden skyddas nu av ett lager fett som kallas fosterfett eller vernix. Detta fett ger även näring till huden. Fettet täcker även öronen vilket gör att ljuden som barnet hör blir dämpade. Barnet hör dock era röster och kan även känna igen dem, så det är hög tid att prata med er framtida son eller dotter.

När du är gravid i vecka 27 så är det även möjligt att höra barnets hjärtslag. I alla fall för din partner. Be din partner trycka sitt öra mot magen, så kan det mycket väl vara så att ett snabbt hjärtljud hörs. Tänk på att det är fullt normalt för det lilla barnet att dess hjärta slår väldigt mycket snabbare än hos en vuxen.

I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Barnets smaklökar utvecklas också runt den här tiden. Om du äter olika typer av kryddor så kommer ditt barn att kunna smaka skillnaden i fostervattnet. Ni har dock inte samma mattider, då det är en fördröjning innan maten når barnet på cirka två timmar. Äter du kryddig mat så kan barnet svara med hicka, som för dig kan uppfattas som spasmer. Men var lugn, hicka är inget som stör barnet, och det blir inte stressad av det.

Har du börjat handla saker till barnet än? Tänk på att börja i tid, då det snart kan bli ganska besvärligt och tröttsamt att gå och handla.

Gravid vecka 27 – din kropp

Den andra trimestern går nu mot sitt slut och du blir allt större. När du är gravid i vecka 27 känner du dig förhoppningsvis relativt pigg och rörlig. Detta förändras dock snabbt nu, så passa på att göra saker du tycker om: shopping, fika, bio, mm.

Runt vecka 27 brukar det vara vanligt att kvinnor upplever milt svullna fötter, fotleder och händer. Det kan mycket väl vara svårt att få in foten i dina favoritskor, men tänk på att en promenad ofta gör det bättre. Dessa svullnader är normalt tillfälliga, men om de blir överdrivna eller besvärande så bör du prata med din barnmorska eller en läkare. Det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning, men det ska i så fall vara i kombination med en rad andra symptom.

Om svullnaden inte känns bättre så prova att sitta eller sova med fötterna upphöjda. Något du inte ska göra är att sluta dricka – ett begränsat vätskeintag minskar inte svullnaden – däremot kan kanske ett balanserat vätskeintag hjälpa dig att må bättre.

Läs mer: Dags att ansöka om föräldrapenning!

När du är gravid i vecka 27 så kan det vara svårt att sova till följd av barnets aktivitet. Det är inte trångt än, men barnet kan sannolikt ge dig ett par kraftfulla sparkar och slag när det försöker ta sig runt där inne. Även om det kan vara obekvämt med dessa sparkar och slag, och till och med göra ont, så kan det vara tryggt att känna sitt barns rörelser.

Rekommenderade produkter

Om ni kör bil och vill kunna transportera ert nyfödda barn i bil så krävs det att barnet sitter i en godkänd skyddsanordning. För nyfödda heter den stol som håller högst säkerhet babyskydd. Detta sitter barnet i från nyfödd och upp till 6-9 månaders ålder. Babyskydd finns ofta i butikers lager, men du bör köpa det i god tid så att du i lugn och ro kan säkerställa att det monteras korrekt i bilen.

Läs mer: Bästa babyskydd just nu.

Besvär i vecka 27

Vanliga besvär i vecka 27 är ryggont, trötthet och halsbränna. Att känna sig gasig i magen är heller inte ovanligt. Om du tycker problemen med uppsvälldhet och gasig mage är besvärliga så kan du temporärt byta livsmedel som gör dig extra gasig, såsom broccoli och sparris, till sådana som är snällare mot magen, såsom spenat och morötter.

Symptom du kan känna av i vecka 27 är:

Trötthet och yrsel – Detta är ett vanligt graviditetssymptom, men nämn det för din läkare. Extra viktigt att nämna det är om du känner dig så yr att det finns risk för att du ska svimma. Om du känner av kraftig yrsel så kan det hjälpa att lägga dig ner med fötterna i högläge. Läs mer om trötthet under graviditeten.

Blödande tandkött – Du kan tacka graviditetshormonerna för att ditt tandkött svullnar, blir inflammerat och kanske även blöder. Även detta är vanligt när du är gravid och det kommer sannolikt att försvinna en tid efter förlossningen. Då tänderna är mer utsatta än vanligt är det dock viktigt att du är extra noggrann med din tandhygien under graviditeten. Läs mer om blödande tandkött under graviditeten.

Kliande mage – Huden på din mage sträcks ut när den växer och den kan då lätt bli torr och börja klia. Smörj in magen regelbundet med någon bra fuktighetskräm, så känns det bättre. Läs mer om hudbristningar under graviditeten.

Nästäppa – Även näsan orsakar problem för dig när du är gravid. Svullna näsgångar gör att du får en täppt näsa. Kolla med din läkare vilken nässprej det går bra att använda. Vissa sorter bör du undvika under graviditeten, men oftast går det bra att använda sprej som innehåller saltlösning. Läs mer om nästäppa under graviditeten.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.

Vilka besvär upplever du i vecka 27?
231 röster · 945 svar

Nu är du gravid i vecka 27:

» Vecka 26    » Vecka 28

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 27 läste även om foglossning.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

gravid symptom ledvark under graviditeten

Ledvärk under graviditeten

Ledvärk under graviditeten. Hormonet relaxin mjukar under graviditeten upp leder och ligament. Ledvärk kan uppstå till följd av det ökade trycket när kroppen växer. Du kan lindra ledvärk genom att träna eller genom att värma upp området med en värmekudde.

Läs artikeln »
Graviditetspenning

Graviditetspenning / Havandeskapspenning

Om du inte kan arbeta under graviditeten till följd av fysiskt tungt arbete eller riskfylld arbetsmiljö så kan du ha rätt till graviditetspenning. Tänk på att det är arbetsgivaren som ska intyga att du inte kan arbeta eller omplaceras. Beslutet ges sedan av försäkringskassan. Gravidpenning kallades tidigare för havandeskapspenning. 

Läs artikeln »
Epidural förlossning

Epidural

Epidural är en av de vanligaste bedövningarna i Sverige och metoden används av varannan förstagångsföderska. Här kan du läsa om hur epidural går till samt om fördelarna och nackdelarna med epidural.

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Snart förlossning - hinnsvepning

Hinnsvepning

Hinnsvepning kan utföras av barnmorska eller läkare för att hjälpa förlossningsarbetet på traven. Vissa genomför det även hemma. När du är gravid i slutet av din graviditet kan en hinnsvepning hjälp kroppen att sätta igång sammandragningarna. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.