Gravid vecka 34

Gravid vecka 34

Gravid i vecka 34! När du är gravid i vecka 34 väger barnet mer än 2 kilo! De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och behöver inte ligga i kuvös. Allt om vad som händer när du är gravid i vecka 34.

Allt om mage, kropp, symptom och barnets utveckling i vecka 34

När du är gravid i vecka 34 väger barnet mer än 2 kilo! Det är en bit kvar tills barnet är fullvuxet, men nu går det fort. Förvärkarna har nu sannolikt satt igång. Än är de inte fullt så intensiva som de kommer att bli längre fram. Nu känns de mer som vanlig mensvärk.

Barnet är i graviditetsvecka 34 ungefär 45 centimeter långt mellan huvud och häl och väger drygt 2,1 kilo. Livmoderns mått är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm.

De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och behöver inte ligga i kuvös. Men de är fortfarande ömtåliga och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring. Även barn som föds i vecka 34 räknas som prematura, dvs för tidigt födda.

Faktaruta vecka 34

  • Vilken trimester är du i? Tredje trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 34? 8 månader och 2 veckor
  • Hur många veckor är det kvar? 6 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 45 centimeter från huvud till häl och väger runt 2,1 kilo
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en butternutpumpa

Mer om: Prematur – tidigt född

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 34 – barnets utveckling

Många barn ligger i vecka 34 med huvudet nedåt. Vissa barn fixerar huvudet i bäckeningången, men det kan också dröja några veckor till. Mot slutet av graviditeten brukar man kontrollera på MVC om barnet ligger rätt och om det är fixera.

Mindre än fem procent (3-4 procent) av alla barn lägger sig med stjärten eller benen neråt i bäckenet, s.k. sätesbjudning eller fotbjudning. Upptäcker man detta så försöker de inom vården att få barnet att vända sig rätt. Detta brukar göras på förlossningen runt vecka 37.

Barnet lyssnar till dina hjärtslag, din mage som kurrar och dina andra kroppsljud. Det är inte konstigt att en del barn efter födseln har svårt att ligga själv och sova utan att höra alla dessa fantastiska ljud. Tänk att detta varit barnets vardag under en väldigt lång tid! Barnet vill vara nära och lyssna till kroppsljud och har kanske svårt att vänja sig vid tystnaden.

När du är gravid i vecka 34 kan barnet mycket väl reagera olika på mammas, pappas, partners samt främmande personers röster. Barnets fingernaglar har nått toppen av sin fingrar nu och när det föds är det redo för sin första manikyr.

Pupillerna kan vidgas och dra ihop sig och ansiktet är mer slätt än rynkigt. Barnet kan även själv bekämpa lättare infektioner med sitt nyutvecklade immunsystem. Omkring vecka 34 är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Gravid vecka 34 – din kropp

När du är gravid i vecka 34 så växer din livmoder fortfarande. Visst är det svårt att förstå hur den kan få plats? Din blodvolym har sedan du blev gravid ökat med ungefär en liter, men mängden håller sig nu konstant fram till förlossningen.

Barnet är nu för stort för att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett.

Hos barnmorskan fortsätter de att mäta blodtryck och kontrollera urinprov. De mäter även blodvärde och kontrollerar ditt blodsocker. Barnmorskan lyssnar även på barnets hjärtfrekvens som följs regelbundet under graviditeten.

I vecka 34 märker du säkert av att kroppen svullnat. Tydligast märks det på händer och fötter. Kanske passar inte dina ringar längre? Ett tips kan vara att ta av åtsittande smycken medan du kan. Det är tråkigt om du senare inte kan få av dem och tvingas klippa av dem. Undvik även att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet.

Tycker du att du ser sämre? Det är inte omöjligt att det stämmer. Ytterligare en sak som påverkas av graviditetshormonerna är just ögonen och synen. Du kan få en suddigare syn och en minskad tårproduktion. Bär du kontaktlinser så kan du uppleva att dina ögon blir väldigt torra.

Utöver detta så kan vätskeansamling bakom ögat tillfälligt ändra formen på ögat så att vissa kvinnor blir närsynta eller långsynta. Lyckligtvis så är dessa problem övergående och de försvinner normalt efter förlossningen. Kom dock ihåg att visa mer allvarliga synproblem kan vara tecken på graviditetsdiabetes eller högt blodtryck. Nämn alltid dessa förändringar för din läkare eller barnmorska.

Mer om: Synen hos nyfödda barn

Vad är normalt?

Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är ju trots allt bara några veckor kvar nu. Det är vanligt att du som blivande mamma är orolig för att något ska hända. Att vara gravid är ett tillstånd där man ofta känner att man inte har riktig kontroll över situationen. Man vet ju inte vad som händer riktigt.

Vissa kvinnor kan vara oroliga för att de har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker de motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt att oroa sig. Läs på i lagom mängd och fråga din barnmorska om du känner dig osäker.

Mer om: Vad är normalt när du är gravid?

Rekommenderade produkter

Teoretiskt sett kan barnet redan nu i vecka 34 födas när som helst och det kan därför vara bra att förbereda sig själv på alla sätt. Har du planerat hur ni ska ta er hem från förlossningen?

Om ni ska åka bil så har Sverige en lag som säger att alla barn skall färdas i skyddsutrustning. För de allra minsta barnen heter detta babyskydd. Detta är en bilbarnstol för barn 0-9 månader som är anpassad specifikt för det nyfödda barnets kropp. Här kan du läsa mer om babyskydd, om hur det ska installeras och vilket som just nu är bäst i test.

Läs mer: Vilket är det bästa babyskyddet.

Graviditetssymptom i vecka 34

Förvärkar – Livmodern tränar inför förlossningen vilket kan kännas i form av förvärkar. Ibland är de svagare, ibland kraftigare. Vissa förvärkar känns inte alls, men om du lägger handen utanpå magen kan det kännas att livmodern plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig nedåt. Förvärkar kommer regelbundet och ökar i intensitet och varar längre än sammandragningar. Läs mer om förvärkar.

Förstoppning – Även i vecka 34 kan du känna dig förstoppad och ha en svullen och gasig mage. Trycket på tarmarna gör att de arbetar långsammare och din stress över problemen gör det inte bättre. Försök att få i dig lite torkad frukt, frukt och grönsaker och fullkornsprodukter samt drick rikligt med vatten. Då kan det underlätta problemen. Något du ska undvika är laxermedel. Innan du fundera på sådant ska du prata med din läkare om vad som är okej och inte okej. Läs mer om förstoppning.

Flytningar – Flytningarna kan runt vecka 34 bli allt mer rikliga. Orsaken är att hormonerna ökar blodflödet till bäckenområdet och stimulerar slemhinnorna. I slutet av graviditeten kan det även vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Kontakta en barnmorska om du är osäker. Läs mer om flytningar.

Ryggsmärtor – Din allt tyngre mage gör att din kropps tyngdpunkt flyttar sig, vilket orsaker smärta i nedre delen av ryggen. Det finns flera olika åtgärder och övningar du kan göra för att minska ryggsmärtorna. Ta många pauser och stretcha. Ta gärna en promenad och försök att variera långa stunder av sittande med att stå upp. Läs mer om ryggsmärtor.

Kramper i benen – Att få benkramper är vanligt runt vecka 34. Tyvärr kommer de både dag och natt, men de är något vanligare nattetid. Läs mer om kramp.

Bristningar – När din kropp växer så blir det tyvärr lätt hudbristningar. Det enda man kan göra är att, så gott det går, försöka hålla viktökningen långsam och stadig. En del krämer marknadsförs som att de kan minimera bristningar, men det finns ingen forskning som bekräftar att det verkligen fungerar. Krämer kan dock göra att det kliar mindre. Läs mer om bristningar.

Hårväxt – Håret växer som aldrig förr under graviditeten och det blir även mer glänsande. Trevlig att där är något du kan tacka din graviditetshormoner för! Det du kanske inte är lika glad för är att håret även växer bra på andra platser, som på dina kinder, din haka och på din rygg. Det går bra att vaxa sig under graviditeten, men då huden är extra känslig nu så ska du behandla den extra skonsamt. Läs mer om hår och naglar.

Andnöd – Under en längre tid har du nu säkert känt att det varit svårt att andas. Har barnet vänt sig rätt, med huvudet nedåt, så kan det nu lätta något. Om barnet inte vänt sig så har lungorna fortfarande svårt att expandera till följd av barnets och livmoderns tryck. Det sägs att det kan underlätta att sova på vänster sida.

Läckande råmjölk – Nu när förlossningen närmar sig så kan brösten mycket väl börja läcka. Det som kommer nu är råmjölk, barnets första kost. Denna mjölk är gulaktig till färgen. Läcker det mycket så kan du prova att använda amningsinlägg i behån. Läs mer om läckande bröst.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.

Vilka besvär upplever du i vecka 34?
387 röster · 1716 svar

Nu är du gravid i vecka 34:

» Vecka 33    » Vecka 35

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 34 läste även om Kejsarsnitt.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
Epidural förlossning

Epidural

Epidural är en av de vanligaste bedövningarna i Sverige och metoden används av varannan förstagångsföderska. Här kan du läsa om hur epidural går till samt om fördelarna och nackdelarna med epidural.

Läs artikeln »
Missfall ledsen kvinna

Ofostrig graviditet

Ibland så inträffar något som kallas för en ofostrig graviditet. Detta påminner mycket om förvarandet vid fördröjt missfall. I denna artikel går vi igenom allt som rör detta ämne.

Läs artikeln »
gravid bilbälte

Bilbälte under graviditeten

Bilbälte när man är gravid. Ska man använda bilbälte under graviditeten? Även när du är gravid är det mest säkra för dig och ditt barn att använda bilens ordinarie bilbälte. Ett bilbälte som används på rätt sätt skyddar en gravid kvinna bäst enligt trafikverket.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.