Gravid vecka 36

Gravid vecka 36

Vecka 36 har barnet lagt sig rätt, med huvudet i bäckenet. I graviditetsvecka 36 har du säkerligen ont i ryggen och dina fötter och anklar svullnar under dagen. Barnet väger i vecka 36 mer än 2,5 kilo. Läs om allt som händer när du är gravid i vecka 36.

Allt om mage, kropp, symptom och barnets utveckling i vecka 36

När du är gravid i vecka 36 så har du säkert svårt att äta en normal portion mat. Ryggen värker, du känner dig trött och kroppen börjar bli väldigt tung. Ditt barn växer snabbt och lagrar fett inför livet utanför livmodern.

Du bör i vecka 36 känna fosterrörelserna varje dag. Rörelserna kan mycket väl ändra karaktär, men inte frekvens. Rörelserna kan nu bli mer buffande knuffar. Det är inte omöjligt att du ser en kroppsdel, såsom en armbåge eller en fot, puta ut mot huden i magtrakten.

Försök att lära känna barnets rörelsemönster. Om du någon gång upplever att något är fel eller inte stämmer så ska du kontakta sjukvården direkt.

Faktaruta vecka 36

  • Vilken trimester är du i? Tredje trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 36? 9 månader
  • Hur många veckor är det kvar? 4 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 47 centimeter från huvud till häl och väger runt 2,6 kilo
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en honungsmelon

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 36 – barnets utveckling

När du är gravid i vecka 36 är barnet runt 47 centimeter mellan huvud och häl och väger hela 2,6 kilo. Din mage mäter nu mellan 32 och 35 cm. Nu står magen som högst, livmodern känns säkert ända upp i revbenen, men kommer snart att sjunka för varje dag som går. Detta allteftersom barnet lägger sig tillrätta i bäckenet. När magen sjunker blir det ofta lättare för den blivande mamman att andas, men å andra sidan kan hon behöva kissa oftare.

Nu går du säkert på kontroll hos barnmorskan en gång i veckan eller åtminstone varannan vecka. Om barnet nu inte ligger med huvudet ner så kommer barnmorskan föreslå (om hon inte redan gjort det) att man ska försöka vända barnet. Detta gör man genom att trycka på magen och på så sätt försöka få barnet att vända på sig. Läs mer: Vändningsförsök

När du är gravid i vecka 36 så är barnets skallben inte helt sammansmält, vilket är en fördel för att barnet lätta ska kunna manövrera ut genom förlossningskanalen. Även barnets ben och brosk är relativt mjuka, men de kommer att hårdna under de första levnadsåren.

I vecka 36 så är barnets system ganska moget, åtminstone utifrån ett fosterperspektiv. Blodcirkulationen, till exempel, har fulländats och ditt barns immunsystem har mognat tillräckligt för att skydda honom eller henne från infektioner utanför livmodern. Nu avslutas även ett kritiskt stadium av hjärnans utveckling, den är färdigväxt och mogen för livet efter förlossningen.

Ett system som inte mognar fullt ut förrän en tid efter förlossningen är matsmältningen. Fram till födseln förlitar sig barnet på navelsträngen för att tillgodogöra sig näring. Matsmältningssystemet har därför inte varit i full drift under tiden i magen och det tar ett till två för att det ska bli fullt inkört.

Gravid vecka 36 – din kropp

I vecka 36 är du snart inne på den sista månaden av graviditeten. Visst känns det skönt. Du vaggar säkert fram nu likt en pingvin när du går. Detta beror bland annat på att barnet sjunker ner i bäckenet, vilket kan göra det obekvämt att gå. Vissa kvinnor beskriver känslan som att gå omkring med ett bowlingklot mellan benen. Att barnet sjunker ner gör även att du sannolikt måste gå på toaletten oftare än tidigare.

När man är gravid i omkring vecka 36 så är det vanligt att du som blivande mamma drömmer mycket. Drömmarna brukar vara livligare än normalt. Tankarna går nu sannolikt allt mer åt att tänka på förlossningen och den nya familjemedlemmen som snart ska komma till välden.

Mer om: Förlossningen – när är det dags?

Om du inte i vecka 36 redan har packat en väska så är det nu hög tid. Du bör packa ner allt som du tror dig behöva på förlossningen, såsom journal från barnmorskemottagningen, mjukisbyxor, tandborste, kamera och något att äta.

Ta även med ditt förlossningsbrev, så att sköterskorna på förlossningen kan ta del av det. Nu är det även hög tid att ta reda på telefonnummer och adress till förlossningssjukhus (lägg in det i din telefon) och planera även för hur du ska ta dig dit.

Mer om: Ta med detta till förlossningen

För en del läcker det råmjölk ur brösten fast bebisen ännu inte är född. Barnet får fortfarande all sin näring via moderkakan, men är redo att äta sitt första skrovmål bara några minuter efter förlossningen. Fortsätt att äta nyttigt och varierat.

Slemproppen kan nu när som helst släppa. Det kan hända veckor, dagar eller timmar innan förlossningen. Detta är en tjock gul klump, som kan vara färgad av blod.

Mer om: Slemproppen

Graviditetssymptom i vecka 36

Ryggont, trötthet och sammandragningar är några av de vanligaste symptomen i vecka 36. Kroppen börjar kännas allt mer obekväm och det är inte ovanligt att gravida nu väljer att stanna hemma så mycket de bara kan. Några av de graviditetssymptom du kan uppleva i vecka 36 är:

Förändrade fosterrörelser – När barnet får det allt trängre i magen så får han eller hon svårare att röra sig. Med detta så förändras även barnets rörelser. Du bör dock fortfarande känna barnets rörelser, men det kommer bli mindre slag och sparkar, för att istället gå mot mer tryckande och knuffande.

Halsbränna – Har du tur så kan halsbrännan och matsmältningsbesvären ha blivit bättre om barnet sjunkit ner i bäckenet. Har barnet inte sjunkit ner så pressar den stora livmodern och barnet fortfarande hårt mot organen, vilket utöver halsbrännan, även gör det svårt att äta en större måltid. Detta är inte bara av ondo, då mindre måltider är bättre för din matsmältning och kan även minska halsbrännan. Läs mer om halsbränna.

Gasig och uppsvälld – Om inte halsbränna är jobbig nog, så kommer säkert rapar och fisar på löpande band. Även här kan mindre måltider hjälpa. Försök även att stressa mindre, framför allt när du äter, så att du inte sväljer ner en massa luft. Läs mer om gasig mage.

Täta toalettbesök – Efterhand som ditt barn faller ner i bäckenet, så trycker barnets huvud allt mer på din kissblåsa. Det är därför inte konstigt att du får gå allt oftare på toaletten. Din kropp behöver dock vätska nu, så dra inte ner på ditt vätskeintag. Läs mer om kissnödighet.

Flytningar – Det kan nu komma mer flytningar från slidan och de blir sannolikt allt tjockare. Det kan även vara lite rosa, rött eller brunaktig efter att du haft sex eller efter en vaginal undersökning. Detta beror på att livmoderhalsen, som nu är känslig och kan vara på väg att vidgas, har blåmärken. Märker du av större blödningar så ska du dock snarast kontakta förlossningen. Läs mer om flytningar.

Bäckensmärta – När barnet sjunker ner blir det tungt nere i bäckenregionen. Ditt barn gräver sig djupt in i bäckenet när barnet förbereder sig för förlossningen. Gör gärna bäckenövningar, ta ett varmt bad eller ta en paus för att kunna slappna av och avlasta ditt bäcken.

Svullna fötter och anklar (Ödem) – Detta är typiska symptom när du kommer längre i graviditeten. Ofta blir det värre under dagen, så det kan vara bra att agera proaktivt redan tidigt på morgonen. Ett tips är att ta på stödstrumporna redan när du ligger i sängen.

Ödem kan drabba även ditt ansikte samt dina händer och till och med fingrar. Huvudorsaken till detta är din kropps ökade blodvolym som kommer med graviditeten. Drick mycket vatten då det hjälper kroppen att rensa ut salt och slaggprodukter som gör besvären värre. Läs mer om svullna fötter.

Kliande mage – När din mage växer så sträcks huden på magen, vilket kan klia enormt mycket. Krämer som innehåller kakaosmör eller E-vitamin kan lindra en kliande mage och ge dig lite lättnad. Ta gärna tillfället i akt och få lite magmassage och närhet genom att be din partner smörja in magen. Läs mer om bristningar.

Fixarstess – När du är gravid i vecka 36 så är de flesta väldigt trötta. Det händer dock att kvinnor drabbas av en plötslig energi och känner ett behov av att organisera och planera för det kommande barnet. Ta det dock lugnt, ta pauser, vila ordentligt och se till att du får i dig dina regelbundna och nyttiga måltider.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.

Vilka besvär upplever du i vecka 36?
359 röster · 1618 svar

Nu är du gravid i vecka 36:

» Vecka 35    » Vecka 37

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 36 läste även om slemproppen samt om vad som händer på förlossningen.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

18 tips för att starta förlossningen

Få igång förlossning på egen hand

Tips för att starta förlossningen. När man är i slutet av graviditeten är man trött och ser framemot att förlossningen ska komma. Hur kan du starta förlossningen på egen hand? Vi har samlat 18 tips för hur du på egen hand kan sätta igång värkarna. 

Läs artikeln »
binda vid teckningsblödning

Teckningsblödning

En teckningsblödning kommer från ytliga blodkärl i slemhinnan i livmodern. Blodkärlen kan brista när livmodertappen öppnar sig. Man märker ofta detta genom att man får blod på pappret efter att man kissat.

Läs artikeln »
kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
normaltgravidgravid normalt

Normalt under graviditeten

Vad är normalt under graviditeten? Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt när du är gravid. När man är gravid har man många dagar då man undrar om detta är normalt. Läs alla våra artiklar om vad som är normalt under graviditeten för att känna dig extra trygg.

Läs artikeln »
fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.