Gravid vecka 4

Gravid vecka 4

Gravid vecka 4! Vad händer med fostret/barnet när du är gravid i vecka 4? Allt om symptom, blödningar, missfall, trötthet, osv när du är gravid i vecka 4. Följ din utveckling under graviditeten i vår graviditetskalender.

Allt om mage, kropp, fostret, kost, utveckling i vecka 4

Normalt vet man fortfarande inte att man är gravid, men det händer att kvinnor känner av det. Har ägget inte fått fäste inne i livmodern så kommer det nu ut med mensen innan du ens märkt att du varit gravid. Har du inte fått mens så borde du nu börja fundera över detta.

Barnet är nu så litet som 0,36-1 millimeter stort. Läs mer om hur man blir gravid samt om kost under graviditeten.

Faktaruta vecka 4

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 4? 1 månad
  • Hur många veckor är det kvar? 36 veckor
  • Hur stort är fostret? Mindre än 1 millimeter från huvud till stjärt
  • Vilket frö motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett vallmofrö 

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 4 – fostrets utveckling

Barnet du bär på är nu cirka två veckor. Det befruktade ägget har kommit fram till livmodern och bäddar nu in sig i livmoderslemhinnan. Det kallas nu för en blastocyst. En liten blödning kan uppstå när det befruktade ägget fäster, en s.k. nidblödning.

Fostret är nu mindre än 1 millimeter mellan huvud och stjärt och det som började som en förening av spermie och ägg är nu en vätskefylld blåsa som består av flera hundra celler. Moderkakan börjar nu bildas kring embryot, men embryot får fortfarande sin näring från gulsäcken.

Läs även: Tidiga symptom på graviditet

Funderar du på om du kan fortsätta träna precis som innan du blev gravid? Läs om allt som har med träningen att göra under graviditeten.

Rekommenderade produkter

I vecka 4 är du fortfarande tidigt i graviditeten och risken för missfall är fortfarande hög. Detta gör att många väljer att vänta med att köpa saker till sig själv och till barnet tills senare i graviditeten.

Det du dock kan köpa redan i graviditetsvecka 4 är en graviddagbok där du löpande kan dokumentera vad som händer under din graviditet. Detta blir sedan till ett trevligt minne som även kan delas med din son eller dotter den dag det är dags för dem att skaffa barn. Läs mer: Dagbok under graviditeten.

Gravid vecka 4 – din kropp

Har du inte fått din mens så bör du börja fundera över om du kan vara gravid. Vissa kan märka det genom att de kan få en metallsmak i munnen och andra genom att de mår illa. Detta kan komma över en dag.

Kroppen producerar i vecka 4 till 6 ett graviditetsspecifikt hormon som heter hCG och som utsöndras via urinen. Snart kan du därför se om du är gravid genom ett klassiskt graviditetstest (beställ online på Testlagret.se).

Om du önskar att du är gravid eller är orolig för att ha blivit gravid så kan det redan i vecka 4 kännas som en lång väntan innan du vet säkert om du är gravid. Försök att ta det lugnt och att slappna av. Att ta ett graviditetstest för tidigt kommer endast att ge dig ett potentiellt felaktigt resultat.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Varför misstänker du att du är gravid i vecka 4? Dela gärna med dig:

Vad är det som gör att du misstänker att du är gravid?
916 röster · 3237 svar

Du kan nu även lyssna på vad som händer när du är gravid i vecka 4. Lyssna här eller där du normalt lyssnar på poddar. Sök efter Babyhjälp.se.


Lyssna i din iPhone.

Nu är du gravid i vecka 4:

» Vecka 3    » Vecka 5

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 4 läste även om att sola och bada under graviditeten och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Listeria symptom

Symptom listeria

Listeria symptom hos gravida. Hur vet man om man smittats av listeria när man är gravid? Vilka symptom får man vid en listeriainfektion? Hur behandlar man listeria om man smittats? Listeria har symptom som påminner om influensa vilket gör den svår att upptäcka i tid.

Läs artikeln »
Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten. När du är gravid blir brösten tidigt ömma. Senare under graviditeten kan brösten växa samt börja läcka bröstmjölk. Att brösten påverkas under graviditeten beror på de hormonförändringar som sker i din kropp. Läs mer om hur dina bröst påverkas när du är gravid.

Läs artikeln »
Alvedon Gravid

Alvedon gravid

Man kan ta Alvedon när man är gravid. Idag rekommenderar man Alvedon för att lindra smärta när man är gravid, men man ska inte ta det för ofta. Läkemedelsverket säger följande om Alvedon under graviditeten. 

Läs artikeln »
vattnet går

Vattnet går

Vattnet går normalt när förlossning är nära. Din bebis ligger nämligen inbäddad i fosterhinnan som i sin tur är fylld av skyddande fostervatten. Många undrar hur det känns när vattnet går samt hur mycket vatten det kommer när det går.

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse

En läsa olika personers förlossningsberättelse kan hjälpa dig att känna dig trygg inför förlossningen. Vi publicerar här läsares förlossningsberättelse samt förklarar hur man skriver en förlossningsberättelse. Vi vill även gärna publicera din förlossningsberättelse! 

Läs artikeln »
Färdknäppen

Färdknäppen

Färdknäppen är en gammal myt eller sanning om hur man genom samlag i slutet av graviditeten kan hjälpa till att sätta igång förlossningen. Enligt Färdknäppen är det mannens säd, som gör så att förlossningsvärkarna sätter igång. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.