Allt om mage, kropp, symptom och barnets utveckling i vecka 40
I vecka 40 så har en del redan fött barn, andra får vänta ett tag till. I graviditetsvecka 40 är kroppen tung och många gravida funderar på om det inte går att sätta igång förlossningen genom att gå i trappor eller genom att putsa fönster. Förlossningen kan dock inte tvingas igång, utan det tar den tid det tar.
Desto längre det går i graviditeten desto mer skiljer sig vikt- och längdangivelserna åt mellan olika barn. Det är inte ovanligt att det dröjer ytterligare en eller två veckor innan det är dags att föda barn. Enligt statistiken så är ditt barn nu cirka 51 centimeter mellan huvud och häl och väger runt 3,5 kilogram. Magen är ungefär lika stor som i förra veckans kontroll, dvs mellan 35 och 37 cm.
Faktaruta vecka 40
- Vilken trimester är du i? Tredje trimestern
- Hur många månader har du varit gravid i vecka 40? 10 månader
- Hur många veckor är det kvar? 0 veckor
- Hur stort är fostret? Runt 51 centimeter från huvud till häl och väger runt 3,5 kilo
- Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en jackfruit
Såhär räknar vi ut barnets ålder
Gravid vecka 40 – barnets utveckling
När du är gravid i vecka 40 så du verkligen i slutet av graviditeten. Över 90% av alla barn föds mellan vecka 37 och 42. En majoritet av dessa barn föds efter det förlossningsdatum som du fått hos barnmorskan.
Fostervattnet inne i magen byts ut ungefär var tredje timma och det produceras nytt fostervatten ända tills barnet är fött. Om vatten går och där finns mekonium i vattnet, barnets första avföring, så kan det vara en signal på att barnet är stressat eller inte mår bra. Då får du ligga på förlossningen för övervakning.
Moderkakan tillhandahåller fortfarande antikroppar till barnet i vecka 40. Dessa antikroppar behöver barnet för att bekämpa infektioner under de första sex månaderna av sitt liv. Om du kommer att amma ditt barn, så kommer bröstmjölken att ge ditt barn ytterligare antikroppar för att stärka sitt immunförsvar.
Moderkakan lossnar från livmoderväggen vid födseln och navelsträngen slutar fungera samtidigt som barnet tar sina första andetag. Många föräldrar oroa sig för att navelsträngen ska fasta runt barnets hals under förlossningen. Under graviditeten är detta inget problem, och när man upptäcker det vid förlossningstillfället genom påverkade fosterljud, så agerar man därefter.
Mer om: Navelsträngen runt halsen
Både pojkar och flickor kan ha svullna bröstvårtor när de föds och det kan till och med innehålla små mängder mjölk. Även barnets könsorgan kan vara påverkat. Hos flickor kan blygdläpparna vara förstorade och hos pojkar kan pungen drabbas av samma sak. Detta är normala avvikelser och de försvinner en kort tid efter barnets födelse. När barnet föds har det inte mindre än 300 ben i kroppen, medan vuxna har 206. Orsaken är att vissa ben växer samman när barnet blir större.
Läs även: 35 bebisfakta
Gravid vecka 40 – din kropp
I vecka 40 känner du säkert att det är dags att föda, men du anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Även om din barnmorska sagt en specifik dag så har ditt barn tyvärr inte sett denna markering i kalendern. Barnet följer istället sin egen kalender och kommer ut när det känner sig redo. Är du förstföderska så kan du räkna med att det sannolikt blir efter det datum som du fått av din barnmorska.
Desto närmre förlossningen kommer desto mer funderingar finns det ofta hos den gravida kvinnan. Tänk på att det är fullt normalt att vara orolig. För många kvinnor verkar det osannolikt att något ”så stort” som ett barn ska kunna klämma sig ut genom ett så litet utrymme. Det är dock precis vad som kommer att hända. Moder natur vet vad hon gör och majoriteten av alla barn är väl anpassade efter storleken på sina mödrars bäcken.
Mer om: Gå över tiden
Vill du vara magmodell?
Bilden här visar Veronica gravid i vecka 40.
Vi vill gärna visa upp din gravidmage här. Vi efterlyser därför gravida magar i vecka 40 som vill synas på denna sida. Maila din gravidmage från vecka 40 till oss på gravidmage@babyhjalp.se. Glöm inte att skriva vilken vecka du är gravid i.
Graviditetssymptom i vecka 40
Förvärkar och ryggont dominerar runt vecka 40. Det är nu ännu svårare att sova, men vila är viktigare än någonsin. Andra symptom som du kan känna av i graviditetsvecka 40 är:
Förvärkar – Du har säkert känt av dem en tid och i början kan det vara svårt att skilja dem från de riktiga värkarna. De som upplevt en förlossning säger ofta, att man märker när det går från förvärkar till värkar. Ett bra riktmärke för att känna igen de riktiga värkarna är att de vanligen ökar i frekvens och de avtar inte om du vandrar runt eller ändrar läge. Avtar de, så är det säkerligen bara förvärkar. Läs mer om förvärkar.
Fosterrörelser – Barnet har det trångt inne i livmodern och det kan nu vara svårare att känna av barnets rörelser. Det är dock viktigt att du åtminstone någon gång varje dag känner av barnets rörelser. Upplever du att barnet slutat röra sig så ska du genast kontakta sjukvården för kontroll.
Halsbränna – Har du tur så är halsbrännan över om bara några dagar. Drick mycket vatten och äta mindre måltider så känns det bättre. Du kan även få en viss lättnad genom att tugga tuggummi efter varje måltid. Läs mer om halsbränna.
Diarré – Diarré i vecka 40 kan vara ett tecken på att förlossningen är på gång. Tarmarna tar mycket stryk under graviditeten och i den här veckan kan lösa tarmrörelser vara ett tecken på att din kropp skapar plats för barnets framfart. Läs mer om diarré.
Bäckensmärta – När barnet sjunker allt djupare ner i bäckenet så kan en obehagskänsla uppstå när barnets huvud stöter mot dina höfter och urinblåsa.
Benkramper – I slutet av graviditeten är det vanligt att man drabbas av kramper. Man vet inte riktigt vad som orsakar dessa smärtsamma spasmer i benen, men gissningsvis handlar det om en påverkan av all den vikt som du som gravid bär omkring på. Läs mer om kramp.
Sömnlöshet – Du har säkert tröttnat på allt snack om sömnlöshet vid det här laget. Även tjatet om att du ska vila! Hur som helst så är det viktigt att vila och att inte överanstränga din redan högt belastade kropp mer än nödvändigt. Läs mer om trötthet.
Dela med dig ovan av dina upplevda besvär denna vecka.
Nu är du gravid i vecka 40:
De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 40 läste även om förlossningsdepression samt om hur det fungerar med föräldraledighet.