Gravid vecka 6

Gravid vecka 6

Gravid vecka 6! Vad händer med fostret/barnet när du är gravid i vecka 6? Allt om symptom, blödningar, missfall, trötthet, osv när du är gravid i vecka 6.

Allt om mage, kropp, fostret, kost, utveckling i vecka 6

Det barn som nu växer inne i magen har blivit mer än dubbelt så stort som föregående vecka. Embryot är nu 4 veckor gammalt och mäter 4-7 millimeter från huvud till stjärt. Det är inte ovanligt att den blivande mamman nu känner av illamående på morgonen.

Det som ska bli armar bildas i början på veckan och mot slutet av vecka 6 bildas det som ska bli ben.

  • Vilken trimester är du i? Först trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 7? 1 månad och 2 veckor
  • Hur många veckor är det kvar? 34 veckor
  • Hur stort är fostret? 4-7 millimeter från huvud till stjärt
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett ärta

Såhär räknar vi ut barnets ålder.

Gravid vecka 6 – fostrets utveckling

Embryot är nu mellan 4 och 7 millimeter. Ett anlag till hjärna börjar växa fram. Drygt tre veckor efter befruktningen börjar hjärtat, som inte är större än ett vallmofrö, att slå för egen kraft. I slutet av den 6e graviditetsveckan börjar blodomloppet att fungera. De inre organen som magsäcken, tarmarna och njurarna är på väg att bildas. Armar och ben utvecklas och armarna kommer från och med nu ligga steget före benen när det kommer till utveckling. Käken och munnen utvecklas och det finns tio tandanlag i båda käkarna.

Fosterhinnorna har när du är gravid i vecka 6 bildats, men än så länge finns i stort sett inget fostervatten. Navelsträngen är än så länge inte färdigutvecklad. Den ska växa så den blir lång och elastisk och kommer att omges av ett lager av skyddande gelé för att tåla alla barnets rörelser senare under graviditeten.

Prenumerera på vår graviditetskalender

* indicates required


 

/
/

( dd / mm / yyyy )


Gravid vecka 6 – vad händer med kroppen?

Den blivande mamman börjar i vecka 6 känna av diverse symptom på graviditeten. Syn- och luktintryck kan nu få dig att må riktigt illa. Magen kan kännas uppsvälld och du kan bli trög och gasig i magen. Brösten kan mycket väl förändras och bli större till följd av att körtlarna som ska producera mjölk stimuleras av hormonerna i kroppen. Du kan även känna dig mer trött än normalt och kan därför behöva sova mer än vad du tidigare gjort. Risken för missfall är störst under de 12 första veckorna. Försök att inte tänka på detta, då det i vilket fall inte är något som du kan påverka.

Livmodern är nu stor som en clementin. Slidan hos den blivande mamman kan nu ha fått en blåaktig eller lila ton. Detta beror på de hormonella förändringarna i kroppen som göra att du får mer genomblödning i kroppen.

Kan man göra ultraljud i vecka 6?

När du är gravid i vecka 6 är det möjligt att göra ett vaginalt ultraljud. Det är dock tidigt så det är inte säkert att man ser så mycket, men man bör nu se barnets hjärtljud. Läs mer om: Vaginalt ultraljud (VUL)

Symptom i vecka 6

Ofta oroar man sig under graviditeten och undrar om allt verkligen känns rätt. Genom att dela med dig av dina symptom i vecka 6 så kan du hjälpa andra gravida att känna sig tryggare. Kanske kan statistiken även göra dig tryggare och få dig att känna dig lugn med att dina symptom är helt normala.

Läs mer om vanliga symptom såsom trötthet, humörsvängningar och svullen mage.

Vilka besvär upplever du i vecka 6?
529 röster · 2429 svar

Nu är du gravid i vecka 6:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 6 läste även om att kost under graviditeten och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
sex efter förlossning

Sex efter förlossning

När kan man ha sex efter en förlossning och vad bör man tänka på? Efter en förlossning är sex kanske inte det första man tänker på. Innan man har sex är det viktigt att man har läkt och man bör även ha slutat blöda. Att man väntar handlar om infektionsrisken. Efter förlossning går det annars bra att ha sex precis när man vill. 

Läs artikeln »
doula

Doula

Doula är en erfaren person som hjälper och stödjer under graviditeten och förlossningen. Var hittar du din doula? Vad gör en doula? Funderar du på att använda en doula under förlossningen så hittar du all fakta och information om doulor här på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.