Graviditetsklåda – vad gör du åt klåda när du är gravid?
Graviditetsklåda kan ge en obeskrivlig klåda för den som drabbas. Det kan klia över hela kroppen, men värst brukar det vara i handflator och under fotsulor. Det är dock relativt ovanligt och oftast helt ofarligt. Om du drabbas ska du däremot alltid kontakta vården så snart som möjligt så att de kan kontrollera så att både du och barnet mår bra.
Graviditetsklåda är ett namn som används i vardagen. Inom vården säger man istället intrahepatisk cholestas, ICP (Intrahepatisk kolestas, även hepatos). Omkring 1,5-2 procent av alla gravida kvinnor drabbas under graviditeten av klåda. På senare år har studier visat att denna till synes enkla sjukdom kan föra med sig risker för det ofödda barnet, i synnerhet förtidig födsel och i mer sällsynta fall även dödfödsel.
Det absolut jobbigaste med graviditetsklådan är det frenetiska kliandet. Det slutar aldrig och många kvinnor berättar att de legat vakna flera nätter utan att kunna tänka på något annat än klådan.
När drabbas man av gravidklåda?
Oftast drabbas gravida kvinnor av graviditetsklåda i slutet av andra och tredje trimestern. Vanligt är att det börjar någon gång runt vecka 30-32, men det kan också komma både tidigare och senare.
Symptom på graviditetsklåda
Vem som helst kan drabbas av graviditetsklåda, men har du haft det när du väntade ditt första barn så är det högst sannolikt att du får det igen. Det finns även en viss ärftlighet i tillståndet. Studier har på senare tid även visat att kvinnor med känd lever- eller gallvägssjukdom löper större riska att drabbas. Symptom som kan tyda på att du är drabbad är:
- Svår klåda på handflator och fotsulor (ibland på hela kroppen)
- Klådan är ofta djup, stickande och brännande
- Värst är klådan på kvällar och nätter
- Klådan ger inga utslag
Varför får man graviditetsklåda?
Besvärlig graviditetsklåda uppstår när utsöndringen av galla blir så pass långsam att gallprodukter fastnar inne i levercellerna och inte kan ta sig fram. Nivåerna av gallsyra i blodet blir då förhöjda, vilket gör att det kliar. Gallan bildas av levern som hjälper till med matsmältningen. Gallan utsöndras genom gallgångarna ner till tunntarmen, vilket går långsammare än vanligt under graviditeten.
Om du tror att du har graviditetsklåda
Om du misstänker att du är drabbad så ska du alltid kontakta vården så snart som möjligt. I första hand din barnmorskan. Diagnosen ställs med hjälp av test som visar på om du har förhöjda gallsyror och/eller transaminaser.
Har du klåda så får du lämna regelbundna blodprover för att kontrollera dina gallnivåer. Vid bekräftad graviditetsklåda kan du få medicin som kan sänka gallvärdena, men i vissa svåra fall kan det bli aktuellt att sätta igång förlossningen i förtid.
Risker med graviditetsklåda
Det är idag väl känt att det finns risker med graviditetsklåda för det ofödda barnet. Främst är riskerna för tidig födsel och i mer sällsynta fall dödfödsel (pga syrebrist under förlossningen). Riskerna för dödfödsel är små, och om du har klåda så kontrollerar din barnmorska regelbundet dina värden.
För kvinnan har tillståndet länge ansetts vara jobbigt, men ofarligt. Klådan har pågått under graviditeten men sedan försvunnit direkt efter förlossningen. Idag visar studier dock på en 3-5 gånger ökad risk för kvinnor med graviditetsklåda att senare under livet diagnostiseras med allvarliga sjukdomar, såsom hepatit C, cirros och gallsten.
Tips vid graviditetsklåda (ej medicinska)
- Använd en grov handduk att klicka med
- Lägg en blöt handduk över området som kliar
- Ta en sval/kall dusch
- Testa att använda någon kylande hudsalva.
- Ibland kan klåda komma pga vätskeansamlingar. Det kan då hjälpa med högläge.
- Klåda kan även bero på att huden sträcks ut på de ställen där du växer. Testa då att smörja dig med någon fet kräm. Smörj då in dig precis efter det att du klivit ut ur duschen/badet medan huden fortfarande är fuktig. Detta gör det lättare för huden att absorbera fukten i krämen och lindrar då också klådan bättre.