Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

21 kroppsliga förändringar du kan förvänta dig efter en graviditet

När du är gravid så påverkas din kropp på många olika sätt. Mycket till följd av att ett nytt liv har vuxit och utvecklats inuti din mage, men även hormoner och erfarenheten i sig gör dig till en ny människa.

Kroppen förändras på många sätt när du är gravid. Vissa av de förändringar du märker av försvinner runt förlossningstillfället, andra är där för att stanna. En graviditet påverkar en kropp på ett sätt som är svårt att förutspå. Under en graviditet bildas ett helt nytt organ i din kropp, din hjärta tvingas att pumpa runt upp till 50% mer blod och ett nytt liv utvecklas inne i din mage.

21 kroppsliga förändringar efter graviditeten

Här listar vi 21 saker som kan påverka och förändra din kropp under och efter graviditeten.

1. Träningsvärk och smärta – en förlossning är inte en dans på rosor, utan kan snarare jämföras med ett träningspass på elitnivå. Efter en förlossning är det vanligt att man är helt slut i kroppen, med tillhörande träningsvärk, ömmande bröst och underliv. Detta är dock en förändring som går över relativt snart.

2. Dina fötter växer – när du är gravid så kan du behöva gå upp en storlek i skor. Orsaken kan vara svullnad, hormonförändringar eller viktökning. Hormoner mjukar upp ben och ligament och denna ”mjukhet” kan tillsammans med en viktökning göras att fötterna ”pressas ut” och blir något större. Efter graviditeten lägger sig eventuell svullnad, men övrig förändring är permanent.

3. Du går upp i vikt – under graviditeten är det helt naturligt att öka i vikt (konstigt vore det annars). Denna viktökning behöver inte vara permanent, men studier visar att det tyvärr inte är så lätt att bli av med gravidkilona. En av fyra kvinnor har ett år efter förlossningen en ökad vikt på fem kilo eller mer. Genomsnitt ökar en kvinna 1-2kg efter förlossningen jämfört med innan graviditeten. Denna ökning adderas oftast upp för varje fött barn.

4. Vaginala förändringar – efter förlossningen kommer det, inte helt oväntat, att ske förändringar i de nedre regionerna. Efter förlossningen så drar enligt Dr Alyssa Dweck, gynekolog och författare, slidan ihop sig i stort sett till dess ursprungliga storlek. De flesta kvinnor kommer dock att få en permanent bredare vagina. Det finns dock många faktorer som påverkar såsom barnets huvudstorlek, genetiska förutsättningar samt förlossnings genomförande.

5. Täta toalettbesök och förstoppning – efter förlossningen är det vanligt att man behöver kissa ofta. Orsaken är att all vätska som samlats i kroppen under graviditeten nu behöver komma ut. De första dagarna kan det dock upplevas problematiskt att kissa. Livmodern har tidigare tryckt på kissblåsan, vilket nu upphört, och gör att det känns annorlunda. Du kan även ha fått bristningar eller sår som gör att det gör ont eller svider när du går på toaletten. Drick mycket vatten efter förlossningen – din kropp behöver det både för återhämtningen och för att du inte ska bli förstoppad.

6. Inkontinens – en förlossning innebär en stor påfrestning på kroppen som tyvärr ofta leder till problem med kisseriet. Hela en av fem kvinnor upplever problem med läckage av urin efter förlossningen. Värst är det vid hosta och nysningar. Tränas inte bäckenbottenmusklerna upp kan detta problem hålla i sig under en väldigt lång tid, ibland för all framtid. Ofta är detta problem värre vid kejsarsnitt. Läs mer om inkontinens efter graviditeten.

7. Förändrad syn – det finns de som under en graviditet får bättre syn. Oftast är det bara tillfälligt, men det kan vara värt att kontrollera synen hos en optiker om du märker av en förändring. Kanske din skärpa på glasögonen eller kontaktlinserna behöver ändras. Det som förändras i ögat är sammansättningen i tårväskan och det i sin tur kan påverka synen till det bättre eller till det sämre.

8. Påverkan på immunförsvaret – när du är gravid så påverkas även ditt immunförsvar. Att vara gravid kan vara en stressig period i livet med mycket oro och sömnsvårigheter. Har man något latent som ligger i kroppen, såsom allergi eller någon autonom sjukdom såsom MS eller diabetes, så kan dessa utlösas. Det är därför extra viktigt att du under graviditet tar dig tid att slappna av och unnar dig att må bra under hela graviditeten.

Sida 1 av 2.

Här hittar du resterande förändringar under graviditeten.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

spermie graviditet

Spermie och graviditet

Spermie / sperma är det som kommer ut genom urinröret i penis vid utlösning. Hur länge lever spermier? Det är spermierna som ska försöka att befrukta ägget för att du ska bli gravid. Ibland pratar man om spermier men menar sädesvätskan.

Läs artikeln »
vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
Mjölktänder

Mjölktänder

Varför heter det egentligen mjölktänder och när får respektive tappar barn mjölktänder? Totalt sätt har barn 20 mjölktänder och den mjölktand de tappar först är den i den nedre framkäken. 

Läs artikeln »
Färga håret gravid

Färga håret gravid

Det finns ingen forskning som med säkerhet säger att det är farligt att färga håret när man är gravid. Det finns dock heller ingen forskning som kan säg att det är helt säkert.

Läs artikeln »
knipövningar gravid

Knipövningar

Knipövningar behöver du göra både när du är gravid och efter en förlossning. Knipövningar och bäckenbottenträning behövs genomföras dagligen av alla kvinnor under cirka 5 minuter för att snabbt stärka muskulaturen runt bäckenbotten.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.