Sova på sidan under graviditeten

Sova på rygg eller sidan

När du är gravid ska du sova på vänster sida. Under den senare delen av graviditeten bör du inte sova på rygg. Orsaken är ökad risk för sent missfall. Bäst, när du är gravid, är att sova på vänster sida även om höger sida också går bra.

Ska gravid sova på rygg eller på sidan?

Flera studier har visat att man inte ska sova på rygg under graviditeten. Sambandet mellan att sova på rygg mot slutet av graviditeten och att barnet i magen dör har nu vid flera tillfällen bekräftats. Genom att sova på vänster sida så kan du minska risken.

I denna artikel går vi igenom ämnena:

  • Sova / ligga på rygg när man är gravid
  • Sova på höger sida
  • Sova på vänster sida
  • Sovställning för dig som är gravid

Din sovställning som gravid

Som om det är nog med saker att oroa sig för, så kommer det nu även studier som tyder på att den gravida kvinnan inte bör sova på rygg. Hela fem studier har (2018) visat på ett samband mellan att den gravida somnat på rygg i slutet av graviditeten och att barnet i magen har dött. Ingela Rådestad, barnmorska och professor i omvårdnadsvetenskap, forskar om hur man förebygger att barn dör under graviditeten. I en intervju med tidningen Vi föräldrar bekräftar hon att studierna tyder på en ökad risk, även om inte alla gravida som sover på rygg föder ett dött barn. Längre ner i denna artikel kan du läsa mer om att sova på rygg och andra sovställningar.

Vad händer under graviditeten som påverkar vilken sida du ska sova på?

När fostret växer sig allt större, framför allt under den sista delen av graviditeten, så blir också trycket större och större på den blivande mammans organ och blodkärl. Det kan vara både störigt och smärtsamt när barnet i magen sparkar hårt mot revbenen eller om barnet trycker mot kissblåsan. Utöver de symptom som du som gravid märker av så händer det även saker inne i gravidkroppen medans du sover som påverkar både dig och ditt barn.

Läs även: Trötthet under graviditeten

Vilken sida ska du som är gravid sova på?

Längst med ryggraden, på höger sida, går en av de största blodkärlen i kroppen (vena cava). Här transporteras blod tillbaka från nedre delen av kroppen och upp till hjärtat. När man under graviditeten ligger på rygg så finns det risk att detta kärl blir klämt mellan livmodern och ryggraden. Enligt Ingela Rådestad kan det från ungefär vecka 28 vara bra att sova på sidan.

I vilken position sover du helst under graviditeten? Svara gärna på frågan innan du läser vidare om de olika sovpositionerna.

I vilken position föredrar du att sova under graviditeten?
1630 röster

Sova på vänster sida

När du är gravid, främst i slutet av graviditeten, så kommer barnets tyngd att leda till att blodflödet, som leder till hjärtat, kommer att gå långsammare. Detta kommer att ske om du sover på rygg. Om du under graviditeten sover på vänster sida så minskar du detta tryck på blodkärlet.

Genom att sova på vänster sida kan du på så sätt minska risken för dålig syretillförsel för både dig och för barnet.

Svårt att sova på sidan?

Det finns många gravida som upplever det obekvämt att sova på sidan och att sova på rygg känns kanske mer naturligt (läs mer om tips vid sömnproblem). För att lättare sova på sidan kan det vara bra att använda en gravidkudde. Denna är utformad för att stötta rygg och mage. Du kan även använda en snedkudde som placeras under höger höft. Denna gör då att du inte vänder dig under natten.

Sova på höger sida

Det finns egentligen inte någon forskning som säger att det är fel att sova på höger sida under graviditeten. Orsaken till att det rekommenderas att man sover på vänster sida när man är gravid är dels det faktumet att kärlet går på höger sida av ryggraden dels för att en studie vid ett tillfälle tydde på att sannolikheten för missfall var större när den gravida kvinnan gick och la sig på höger sida. Detta samband har dock inte upprepats i andra studier. Sannolikt är det inte farligare att sova på höger sida, än vad det är att sova på vänster sida.

Du ska vara medveten om att denna forskning är relativt ny, så det finns ingen anledning till överdriven oro. Primärt handlar det om att aktivt välja rätt sovposition när man går och lägger sig. Att man byter sovställning under natten är inget man ska oro sig för, mer än att man ska lägga sig på sidan igen när man vaknar på natten.

Sova på mage

I början av graviditeten går det bra att sova på mage men ju längre in i graviditeten du kommer desto svårare blir det. När magen blivit större så kan det skapa ett tryck på magen när du ligger på den som gör att ditt barn får mindre plats. Ditt barn kommer då sannolikt att säga ifrån genom att sparka och trycka. Det kan vara klokt att undvika magposition efter första trimestern.

Om du verkligen vill sova på mage under graviditeten så finns det specialkuddar som är utformade som en ring med ett hål i mitten. Dessa hjälper till att minska trycket på barnet.

Kan man ligga eller sova på rygg när man är gravid?

Orsaken till att man ofta rekommenderar att man inte ska ligga eller sova på rygg, när man är gravid, är pga risken för vena cava syndrom. Detta är när vikten från magen och barnet trycker på de stora venerna i kroppen som leder tillbaka blod till hjärtat. Ett sådant tryck kan hämma blodflödet i kroppen och orsaka syrebrist hos både foster och hos den gravida kvinnan. Risken för sent missfall till följd av att man sover på rygg är dock väldigt liten.

Den studie som det ofta hänvisas till när man beskriver den ökade risken av att sova på rygg när man är gravid visar på att risken för sent missfall ökar med 2,3 gånger efter graviditetsvecka 28. I studien jämförde forskarna sömnmönster hos över 1000 kvinnor – 291 som varit med om dödfödsel och 733 som fött levande barn under samma tid. Störst riskökning syntes hos de som gick och la sig på rygg, dvs att vända sig till ryggläge under natten är förenat med mindre risk. Ofta sover man längst i den sovställning som man först somnar i. Studien visade även att kvinnor som vaknade och gick på toaletten en eller flera gånger under natten hade en lägre risk för att drabbas.

Läs även: Minskade fosterrörelser

Vena Cava

Längs med ryggen går kroppens största vener (Vena Cava) med syrefattigt blod som ska tillbaka till hjärtat. Tryck på Vena Cava orsakar ett sämre blodflöde in till hjärtat, vilket kan ge upphov till ett underskott av syrsatt blod som går ut från hjärtat. Symptom på att detta inträffar är ofta andnöd, illamående, yrsel och svimningskänslor.

Källa: Studien Association between maternal sleep prectices and late stillbirth – findings from a stillbirth case-¬control study, publicerad i BJOG, november 2017 av Ingela ¬Rådestad samt intervju med Dr. Grace Pien assistant professor of medicine at the Johns Hopkins University, publicerad i Live science. Association between maternal sleep practices and late stillbirth – findings from a stillbirth case-control study. Gravida rekommenderas att sova på sidan. Barnmorska.

De som läste om att sova på rygg eller på höger eller vänster sida under graviditeten läste även: 12 tips vid sömnproblem under graviditeten 

Caroline

Caroline är utbildad sjuksköterska och mamma till två små underbara barn. Hon har arbetat inom mödravården under många år och brinner för att hjälpa gravida och blivande föräldrar. Caroline har skrivit artiklar på Babyhjälp.se sedan 2018. Innehållet är granskat av: Babyhjälp´s expertpanel med sakkunniga inom mödra- och barnhälsovården.

Fler artiklar för dig som är gravid

Min graviditet / En veckodagbok / en graviditetsdagbok

Min graviditet : en veckodagbok

De flesta minns inte sin graviditet! Med boken Min graviditet : En veckodagbok, så skapar du ett personligt minne av perioden som gravid. Boken hjälper dig att minnas allt som hänt under din graviditet – en tid som är värd att minnas.

Läs artikeln »
missfall efter

Efter missfall

Efter missfall. När kan man bli gravid eller ha samlag efter missfall? Hur vet man när man kan bli gravid efter ett missfall? Vad händer i kroppen efter ett missfall?

Läs artikeln »
fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
Minskade Fosterrörelser

Fosterrörelser – minskade fosterrörelser

När du är gravid så känner du under större delen av graviditeten av fosterrörelser. Ofta är de som mest märkbara runt vecka 30 och du bör aldrig uppleva minskade fosterrörelser. Känner du inte inte av några rörelser så hittar du här även tips för att känna fosterrörelser.

Läs artikeln »

Att vänta tvillingar med Laura Marken 

Laura Marken är författare, filmproducent och fotomodell. Just nu är hon även gravid med tvillingar och här berättar hon om sin gravidresa (ni kan läsa mer om henne på www.lauramarken.se).

Fotograf Erik Jansson. Makeup av Sondra Karlsson-Osmancevic.

Läs artikeln »
fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Läs artikeln »
gravid symptom diarre under graviditeten

Diarré under graviditeten

Diarré under graviditeten. Diarré kan komma plötsligt och behöver inte ha med graviditeten att göra. Även under graviditeten kan diarré bero på matförgiftning eller en släng av maginfluensa. Diarré i slutet av graviditeten kan innebära att förlossningen är nära.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.