spökveckor gravid

Spökveckor gravid

Många gravida upplever någon gång under graviditeten att symtom och tecken plötsligt försvinner. Dessa perioder kallas för spökveckor. Vanligaste är det att spökveckorna infinner sig när du är gravid i slutet av första trimestern till i mitten av den andra trimestern. 

Vad är spökveckor under graviditeten?

Under graviditeten upplever många gravida att besvär och symtom kommer och går. Under vissa veckor kan graviditeten kännas så lite att man börjar undra om man verkligen är gravid. Dessa veckor kallas för spökveckor.

När upplever man spökveckor?

Det finns ingen forskning som säger när det är vanligast att uppleva en spökvecka. I vår erfarenhet är det vanligast i slutet av första trimestern och fram till mitten av graviditeten, dvs mellan vecka 10-20. Generellt är trimester två känd för att vara en lugnare period sett till de upplevda besvär och symtom som annars kan vara närvarande under graviditeten. Anledningen till att spökveckorna kommer under denna period är logisk då hormoner och andra förändringar i kroppen nu har stabiliserats. Det finns dock de som rapporterar att de upplevt spökveckor även långt senare i graviditeten. Andra upplever aldrig någon spökvecka. Är du orolig så ska du prata med din barnmorska.

Gravid och spökveckor

Många som upplevt spökveckor beskriver det som att tecken och symtom som ömma bröst, illamående och trötthet plötsligt försvinner. Många beskriver det även som att magen har krympt och att de inte längre känner något ”fladder” från barnets rörelser. Spökveckor är inte ovanligt utan snarare fullt normalt. Många oroar sig, framför allt tidigt i graviditeten, att man ska få missfall när symtomen försvinner.

När upplevde du spökveckor och hur märkte du det?

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid illamående

Illamående gravid

Är du gravid och illamående? Runt hälften av alla gravida upplever illamående under graviditeten. Värst är det på morgonen. Det  börjar redan tidigt i graviditeten. Vi ger tips på hur du kan lindra graviditetsillamåendet. Hur länge är man egentligen illamående under graviditeten? 

Läs artikeln »
katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Läs artikeln »
faderskapstest

Faderskapstest

Faderskapstest och pappatest. Vill du vara helt säker på att du är pappa till barnet så kan du utföra ett faderskapstest. Genom att analysera pappan och barnets DNA kan man säkerställa faderskapet. Mer fakta om faderskapstest och om hur det går till?

Läs artikeln »
Min graviditet / En veckodagbok / en graviditetsdagbok

Min graviditet : en veckodagbok

De flesta minns inte sin graviditet! Med boken Min graviditet : En veckodagbok, så skapar du ett personligt minne av perioden som gravid. Boken hjälper dig att minnas allt som hänt under din graviditet – en tid som är värd att minnas.

Läs artikeln »
NIPT test

NIPT test

NIPT är ett test där man analyserar fostrets DNA i den gravida kvinnans blod. NIPT-testet visar sannolikheten för kromosomavvikelser med mycket hög tillförlitlighet. Man tar testet genom ett blodprov i armvecket och det ger ingen ökad risk för missfall. NIPT är frivilligt och kan genomföras från graviditetsvecka 10.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.