toxoplasma

Toxoplasma / toxoplasmos

Vad händer om du smittas av Toxoplasma under graviditeten och du drabbas av Toxoplasmos? Hur stor sannolikhet är det och hur många som är gravida drabbas? Här får du alla fakta du behöver veta om Toxoplasma när du är gravid. 

Toxoplasma gravid

Toxoplasmos är en infektion orsakad av en parasit som finns över hela världen. Sjukdomen orsakas av en protozo, Toxoplasma gondii. Smittas du när du är gravid så kan det vara farligt för fostret. Det är endast under en graviditet som toxoplasmos kan smitta mellan människor, dvs mellan gravid kvinna och foster.

Toxoplasma har katt som huvudvärd och kan smitta via kontakt med kattens avföring. Kött från får och gris anses vara de viktigaste smittkällorna. Om en människa drabbas så kapslar parasiten in sig i muskler, hjärnan och andra organ och kan där leva i flera år. Vid normalt immunförsvar orsakar Toxoplasmos inga problem för den smittade. Om man har dåligt immunförsvar eller vid graviditet så kan det vara riskfyllt.

Skillnaden mellan Toxoplasma och Toxoplasmos

Toxoplasma gondii är den parasit som smittar från värd till människa. Toxoplasmos är sjukdomen du får från att ha smittats av parasiten som ofta benämns något förkortat med Toxoplasma.

Hur smittar Toxoplasmos gravida?

En av de absolut vanligaste smittorsaken för att drabbas av Toxoplasmos är via kattavföring. Detta inträffar främst vid rengöring av kattlådan. Övriga fall smittas genom intag av rått kött. Lammkött och fårkött anses vara den viktigaste smittkällan för människor, men även kött från exempelvis gris, nöt och vilt.

Toxoplasma har en stark överlevnadsförmåga och kan klara sig ute i det fria i upp till ett år, även utanför ett värddjur. Därför kan Toxoplasma också spridas via livsmedel som kommit i kontakt med förorenad jord, som exempelvis grönsaker. Man vet normalt inte om man haft smittan, men om man en gång haft en infektion så inträder normalt en livslång immunitet.

Hur undviker man Toxoplasmos?

För att undvika att smittas så ska du låta bli att tömma kattlådan. Du ska också undvika att äta rått kött. Toxoplasma kan även smitta direkt från jord om du exempelvis påtar i jorden och sedan stoppar fingrarna i munnen. Tvätta alltid händerna noggrant när du varit i kontakt med djur och jord.

Parasiten Toxoplasma gondii dör vid upphettning till minst 65 grader celcius eller vid djupfrysning i minus 18 grader celcius i minst tre dygn. Det är osäkert om parasiten dör vid gravning, torkning eller kallrökning av kött. Skölj även grönsaker och bär väldigt noggrant. Kokt kött eller kokta grönsaker samt livsmedel som varit frysta är ofarliga. Tvätta köksknivarna efter kontakt med kött, gärna i diskmaskin.

Läs mer om: Katt när du är gravid.

Toxoplasma när du är gravid

Om du är gravid och inte är immun mot toxoplasma kan parasiten spridas till fostret och orsaka missfall, fosterskada och medfödd infektion. Fostret smittas via moderkakan. En medfödd toxoplasmainfektion yttrar sig oftast lite senare i livet som en ögon- eller hjärnskada. Varje år smittas i Sverige mellan 50-100 gravida av toxoplasmos.

Komplikation vid graviditet

Om en gravid kvinna smittas under första hälften av graviditeten så finns det en risk för fosterkomplikation och fosterdöd. Missbildningar kan också inträffa vilka då ofta drabbar de centrala nervsystemet. Tidigt i graviditeten blir komplikationerna ofta allvarligare, men risken är mindre än senare i graviditeten.

Ju senare det är i graviditeten som den gravida kvinnan smittas, desto större är risken att fostret smittas. Om man som gravid smittas i den senare delen av graviteten så kan det ge ärr och latent infektion i näthinnan hos fostret. Senare i livet kan infektionen reaktiveras även hos immunfriska och orsaka problem främst med näthinnan, men även hjärnskada.

Behandling kan minska sjukdomsrisken om den sätts in tidigt. Man kan behandla Toxoplasmos redan under graviditeten med antibiotika. Behandling kan ske både till den gravida och/eller senare till det nyfödda barnet vid påvisad infektion. Behandling av den gravida kvinnan eller av barnet kan inte avhjälpa redan uppkomna skador, men det kan hindra eller dämpa utvecklingen av ytterligare skador. Får barnet Toxoplasmos efter födseln, så ger det normalt inga skador.

Relaterade artiklar:
Kan jag äta salami när jag är gravid?
Kan jag äta sushi under graviditeten?
Rensa kattlådan under graviditeten.

Hur vet man om man smittats av Toxoplasma?

Inkubationstiden vid smitta av parasiten Toxoplasma är 2-3 veckor. Även om man drabbas av Toxoplasmos så förblir 85-90% symtomfria. Om du upplever symtom så kan man känna måttlig feber under ett par veckor som försvinner av sig själv. Muskelvärk, huvudvärk och övergående lymfkörtelsvullnad kan också inträffa och hålla i sig under flera veckor. I väldigt sällsynta fall kan man drabbas av hjärnhinneinflammation, hjärtmuskelinflammation eller inflammation i näthinnan.

Toxoplasmos kan påvisas genom blodprov. Man tittar efter antikroppar för toxoplasmos och en utredning under graviditeten sker i samråd med obstetriker / gynekolog och infektionsläkare som har specifik kompentens inom detta område.

Sannolikheten att smittas under graviditeten

Är du gravid och bär på antikroppar så är det helt skyddad mot Toxoplasmos. Cirka 20% av alla gravida kvinnor har enligt studier haft toxoplasmos innan graviditeten. Att drabbas när man är gravid är ovanligt. I Sverige smittas varje år mellan 50-100 gravida kvinnor, men endast 20% av dessa för smittan vidare till fostret. Toxoplasmainfektionen smittar inte genom amning.

Läs även: Kött under graviditeten.

Kontakta vården

Om du är gravid, får feber och svullna lymfkörtlar så ska du enligt 1177 uppsöka en vårdcentral. Du märker oftast inte om du drabbas av en infektion av Toxoplasma. Om du är osäker så kontakta alltid din vårdgivare eller tala med din barnmorska.

Källa: internetmedicin, livsmedelsverket, 1177, Folkhälsomyndigheten, barnmorska.

De som läste om Toxoplasmos läste även mer om Listeria.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

ofrivillig barnloshet

Ofrivillig barnlöshet

Försöker du bli gravid utan framgång? Har du försökt att bli gravid under 12 månader så har du rätt att få hjälp. Ofrivillig barnlöshet i Sverige anses vara fog för prioriterad vård. Vill du bli gravid men inte lyckas, så ska du se vad som gäller i ditt landsting.

Läs artikeln »
Tidigt missfall

Tidigt missfall

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Anledningen är att ett tidigt missfall normalt händer redan innan man vet att man är gravid. De flesta tidiga missfall inträffar innan graviditetsvecka 12. Under den första trimestern inträffar hela 80% av alla missfall. 

Läs artikeln »
kolik

Kolik – spädbarnskolik

Kolik, magont och magknip hos spädbarn är något som ofta blandas ihop. Läs om vad kolik är, hur det lindras och vilka symptom som barn drabbas av vid spädbarnskolik. Ofta säger folk missvisande att det är kolik fast att det bara är vanligt magknip. Oavsett om det är kolik eller inte kan det dock vara förödande för familjelivet.

Läs artikeln »
gravid symptom diarre under graviditeten

Diarré under graviditeten

Diarré under graviditeten. Diarré kan komma plötsligt och behöver inte ha med graviditeten att göra. Även under graviditeten kan diarré bero på matförgiftning eller en släng av maginfluensa. Diarré i slutet av graviditeten kan innebära att förlossningen är nära.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.