Missfall ledsen kvinna

Ofostrig graviditet

Ibland så inträffar något som kallas för en ofostrig graviditet. Detta påminner mycket om förvarandet vid fördröjt missfall. I denna artikel går vi igenom allt som rör detta ämne.

Vad är en ofostrig graviditet?

Ibland så inträffar något som kallas för en ofostrig graviditet. Detta påminner mycket om förvarandet vid fördröjt missfall.

Vad är ”ofostrig graviditet”?

En ofostrig graviditet är en graviditet som fortlöper men där själva fostret saknas. Detta innebär att något gick fel i celldelningen så att endast hinnsäck och moderkaka bildades. I vissa fall bildas fostret tidigt i graviditeten och tillbakabildas sedan. Idag benämns det ofta som ett fördröjt missfall (missed abortion). Att drabbas av en ofostrig graviditet är mycket ovanligt och inget man ska oroa sig för.

Symtom vid ofostrig graviditet

Ofta märker man inte detta, utan det upptäcks först vid ultraljudet. Det är fullt möjligt att man som drabbad upplever alla normala graviditetstecken såsom ömma bröst, molvärk och illamående. Märks det av så är det genom små blödningar eller av att graviditetssymtomen plötsligt försvinner.

Ofta drabbas de som genomgår en ofostrig graviditet av ett missfall och man vet då inte om att det är just en ofostrig graviditet – eller så får man information om detta först vid en undersökning efter ett missfall.

Behandling vid ofostrig graviditet

Om en ofostrig graviditet upptäcks tidigt så behandlas den oftast med så kallade abortpiller, dvs tabletter som man tar i hemmet. Behandlingen går normalt att genomföra i hemmet upp till och med vecka 9+0, därefter genomförs det på klinik. Om inte aborten blir komplett vid genomförandet med tabletter så kan den behövas följas upp med en medicinsk behandling alternativt operation.

Normalt sätt är denna typ av missfall inget som indikerar på att det skulle vara svårare att bli gravid igen efteråt. Det kräver inte heller att man väntar någon specifik tid innan man försöker att bli gravid på nytt. Här kan du läsa mer om att bli gravid efter missfall.

Fler artiklar för dig som är gravid

sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
spökveckor gravid

Spökveckor gravid

Många gravida upplever någon gång under graviditeten att symtom och tecken plötsligt försvinner. Dessa perioder kallas för spökveckor. Vanligaste är det att spökveckorna infinner sig när du är gravid i slutet av första trimestern till i mitten av den andra trimestern. 

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
När kan man göra ett graviditetstest

När kan man göra ett graviditetstest

Misstänker du att du är gravid så bör du ta ett graviditetstest. När kan man då göra ett graviditetstest? Många vill göra ett gravtest så tidigt som bara möjligt. Gör du testet för tidigt så finns det dock en risk för att testet visar ett felaktigt resultat. Vänta till mensen uteblivit innan du gör ett graviditetstest.

Läs artikeln »
hemorrojder gravid

Hemorrojder när man är gravid

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

Läs artikeln »
gravid illamående

Illamående gravid

Är du gravid och illamående? Runt hälften av alla gravida upplever illamående under graviditeten. Värst är det på morgonen. Det  börjar redan tidigt i graviditeten. Vi ger tips på hur du kan lindra graviditetsillamåendet. Hur länge är man egentligen illamående under graviditeten? 

Läs artikeln »
kvinnokroppens system

Nervsystemet

Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.