magsjuka vinterkräksjuka gravid barn

Vinterkräksjuka / magsjuka

Om du är gravid eller om ditt barn drabbas av vinterkräksjuka eller magsjuka så är det normalt ingen fara. Du ska dock tänka på att det är viktigt att varken du som är gravid eller ditt barn blir uttorkat. Drick ordentligt. För att undvika att bli smittade så har du här fem tips.

Vinterkräksjuka eller magsjuka hos gravid eller barn

Att insjukna i vinterkräksjuka eller magsjuka är hemskt. Ännu värre är det om man är gravid eller att se sitt barn må dåligt i dessa sjukdomar.

I denna artikeln går vi igenom skillnaden mellan vinterkräksjuka och magsjuka. Vi går även igenom på djupen vad det innebär för dig som är gravid och vad det innebär för små barn.

Skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka

Varje år drabbas vi i Sverige i olika omfattning av dessa sjukdomar. Allt för ofta står det lappar på förskolans dörr; ”Vi har magsjuka”. Längre ner kan du läsa mer om hur man undviker magsjuka och vinterkräksjuka.

Vad är då skillnaden mellan dessa två? Den stora skillnaden är att magsjuka kan vara bakteriell, orsakad av en parasit, virus eller av andra smittämnen, medans vinterkräksjukan alltid orsakas av ett virus, caliciviruset. De två har dock samma symtom mer eller mindre och omnämns ibland för samma sak. Generellt kan man säg att magsjuka är ett samlingsnamn, där vinterkräksjuka är en anledning till varför man är magsjuk. Vad orsaken till magsjuka är kan man inte veta utan att man gör en provtagning som analyseras.

Symptom på smitta

Hur vet du om du drabbats av vinterkräksjuka eller magsjuka? Vinterkräksjuka är en variant av magsjuka som oftast kommer under höst/vinter, under november till april. Värst brukar det vara januari till mars. Vinterkräksjuka går normalt över efter bara några dagar, men oftast håller den i sig under 24 till 60 timmar. Sjukdomen är mycket smittsam och smittar även efter det att symtomen försvunnit.

Symptom på vinterkräksjuka är:

  • Plötslig insjuknade, ofta med feber
  • Hastiga kräkningar
  • Diarréer
  • Ont i magen och ibland kramper.
  • Mindre vanligt är huvudvärk och muskelvärk.

Längre ner kan du läsa mer om vinterkräksjuka och magsjuka under graviditet och hos barn.

Magsjuka eller vinterkräksjuka gravid

Att bli magsjuk eller att ha vinterkräksjuka när du är gravid är i sig inte farligt för barnet eller kvinnan. Det som är störst risk är att du blir uttorkad. Säkerställ därför att du dricker rikligt med vätska även när du är magsjuk. Har du svårt att behålla vätskan så försöka att ta en klunk då och då istället för att dricka större mängder vatten vid ett och samma tillfälle. Håller sjukdomen i sig så kan vätskeersättning vara bra att dricka. Vid kraftig uttorkning kan det påverka moderkakan och indirekt syre- och näringstillförseln till fostret. Så länge du får i dig vätska och fortfarande blir kissnödig så är detta normalt ingen fara.

Det är alltid jobbigt att vara magsjuk eller att ha vinterkräksjuka och det är ännu jobbigare om du är gravid – ännu värre om du är höggravid. Det är dock inte farligt så följ samma råd som gäller för de som inte är gravida. Är du orolig så kontakta din barnmorska eller förlossningen för råd.

Vinterkräksjuka eller Magsjuka barn

Om man som barn drabbats av vinterkräksjuka eller annan magsjuka så är det viktigaste att man får i sig ordentligt med vätska. Om barnet kräks mycket och inte kan behålla vätska så ska du vara vaksam. Ge barnet vätska i mindre dos per gång, så är det lättare att behålla. För riktigt små barn kan man ge vatten med en tesked. Ett annat tips är att använda en medicinsprita och droppa vatten mot insidan av kinden så att vätskan rinner ner i halsen. Spruta inte direkt mot gommen. Barn som kräks mycket behöver få cirka två teskedar vätska (cirka 10milliliter) ungefär var femte minut. Isglass kan vara bra att testa för att få i barnet vätska. Om du ammar eller matar med flaska så ska du fortsätta med det.

Om barnet kissar mindre så ska du kontakta vården. Tecken på att barnet drabbats av uttorkning är mörkt urin, trötthet och yrsel, huvudvärk som muntorrhet. Rådfråga på apoteket om där finns någon vätskeersättning som är bättre för just barn.

Ofta börjar symptomen vid vinterkräksjuka med hastiga kräkningar, diarréer och magsmärtor.  Symptomen håller i sig i en till ett par dagar. Barn som är smittat för vidare viruset i cirka två dygn efter att de blivit symtomfria och ska således stanna hemma minst 48 timmar efter det att de är friska. Syskon till smittade barn har sannolikt blivit smittade även de och bör också stanna hemma även utan symptom.

Läs även: Feber hos barn

Det är normalt inte farligt med vinterkräksjuka eller magsjuka hos barn, men du ska vara observant på allmäntillståndet. Är barnet väldigt hängigt och kraftlöst eller om barnet riskerar att bli uttorkat så kontakta vården. Ju yngre barnet är, desto känsligare är barnet för vätskebrist och uttorkning. Är barnet under sex månader och får kräkningar och diarréer så ring alltid vårdcentral eller 1177. Om barnet är äldre och symptomen håller i sig efter en vecka så ska du också kontakta vården för att få hjälp att bedöma symtomen. Kontakta alltid vården om barnet inte alls orkar leka eller ointresserad av omgivningen, om barnet har mycket ont och det inte går över eller om det blir värre samt om det finns blod i kräkningarna eller i bajset.

Hur smittar magsjuka och vinterkräksjuka

Dessa sjukdomar smittar genom direkt eller indirekt kontakt med smittade personer. Droppar från kräk eller avföring som finns i luften kan vara tillräckligt. Det är ytterst smittsamt vid närkontakt med kräkningar eller avföring.  Det smittar även genom mat som hanterats av smittade personer eller via mat som sköljts i förorenat vatten. Normalt smittar det inte genom vanliga hostningar. Inkubationstiden för vinterkräksjuka är 12-48 immar.

Så undviker du att smittas

För att inte bli smittad, eller för att dina barn inte ska bli smittade, så listar vi här ett par punkter som är viktiga att tänka på för att undvika att bli smittad av magsjukor såsom vinterkräksjuka. Utöver detta är det bra att säkerställa att du har ett gott motstånd genom att fylla på med D-vitamin och antioxidanter samt genom att sova ordentligt.

  • Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten. Komplettera gärna med handsprit med ersätt inte handtvättning med detta.
  • Använd gärna flytande tvål och pappershandukar när du använder offentliga toaletter.
  • Undvik smittade personer och platser med mycket folk under perioder då du vet att smittan sprids.
  • Undvik bufféer och mat som lagats av potentiellt smittade personer. Viruset Calicicirus som sprids vid vinterkräksjuka förstörs vid temperaturer över 70 grader, men inte vid frysning.

När du eller dina barn är friska så säkerställ att ni stannar hemma minst två symptomfria dagar efter sjukdom. Håll gärna även syskon hemma om det är möjligt då de kan vara smittbärare även om magsjukan inte ännu slagit ut.

De som läste om vinterkräksjuka och magsjuka läste även mer om feber med barn och om när barn är sjuka.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd. Här hittar du statistik och fakta om plötslig spädbarnsdöd. Vilken ålder är det vanligast med plötslig spädbarnsdöd? Hur många drabbas av plötslig spädbarnsdöd? Vad kan man göra för att minska risken för att mitt barn ska drabbas av plötslig spädbarnsdöd?

Läs artikeln »
Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
barnmat

Barnmat & Recept

Barnmat och recept för spädbarn och bebisar. Vilken barnmat ska barn äta? Hur lagar man egen barnmat? Recept på barnmat. Allt du behöver veta om smakportioner, gröt, välling och mycket mer.

Läs artikeln »
skinka gravid

Kan man äta skinka när man är gravid?

När man är gravid går det bra att äta kokt eller rökt skinka om köttet varit förpackat i högst en vecka. Undvik att äta produkter från bufféer eller produkter som legat öppna under en längre tid i ett kylskåp. Skinka som hettats upp till minst 70 grader Celsius går alltid bra att äta.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.