Honung till barn under ett år
Honung är en produkt som du inte ska ge till barn eller bebis under ett år. Orsaken är att det kan innehålla sporer av en bakterie som i det nyfödda barnet kan bilda ett gift, botulin.
Varför ska små barn inte äta honung?
Honung får inte ätas av barn under ett år då det kan innehålla botulismbakterier (Clostridium botulinum). Detta är bakterier som finns i naturen där bina hämtar sin föda. Risken att drabbas är väldigt liten men livsmedelsverket rekommenderar att man undviker honung fram till ett års ålder. Äter spädbarn under ett års ålder honung så kan de drabbas av en förgiftning som kallas botulism.
Du ska vara medveten om att det inte handlar om mängden. Bakterierna som kan finnas i honung, och som är mycket skadliga för små barn, behövs bara i mycket små mängder för att kunna orsaka allvarliga problem hos ett spädbarn. Sannolikheten att drabbas är dock extremt liten även om det barn får i sig honung.
Under de senaste 30 åren så har endast fem fall av spädbarnsbotulism rapporterats och endast ett av dessa har haft honung som smittkälla. Trots den minimala sannolikheten att drabbas så ger livsmedelsverket rekommendationen att inte ge honung till spädbarn baserat på de allvarliga konsekvenserna OM de drabbas.
När får barn äta honung?
När barnet har fyllt ett år är det okej att ge honung enligt livsmedelsverket.
Läs även: Kan gravida och ammande äta honung?
Hur är det med honung i bröd och mat?
Om det finns honung i ett färdiggräddat bröd så kan sporerna som fanns i honungen ha försvunnit. Det är dock inte säkert då det beror på i vilken temperatur brödet har gräddats och under hur lång tid. Rådet att inte äta honung gäller därför även bröd med honung och även mat generellt som innehåller honung men som varit upphettad.
Botulin förstörs vid upphettning till 100º C i 10 minuter. Man avråds från mat med honung då det är svårt att veta om hela produkten verkligen har upphettats under en så pass lång tid.
Vad är botulism?
Botulism, eller spädbarnsbotulism, kan drabba spädbarn som fått i sig bakterier eller sporer via födan. Honung är en källa till detta. Om ett spädbarn drabbas så sker det en tillväxt i barnets tarm där ett oerhört giftigt toxin bildas. Redan vid små mängder kan toxinet blockera nervimpulser till tvärstrimmig muskulatur och ge förlamning i bland annat andningsmuskulaturen. Störst risk löper barn under 6 månader, sedan minskar risken markant.
Tiden till insjuknande anges vara 6 till 36 timmar, men kan vara flera dygn. Då det är ett gift så finns det ingen medicin som hjälper. Tidiga symptom börjar ofta med förstoppning. Senare tillkommer muskelsvaghet såsom exempelvis nedsatt sugkraft vid amning, och hängande ögonlock. Många av dessa symptom är svåra att uppmärksamma och särskilja på spädbarn och barn.
Annat som barn under ett år ska undvika
Utöver honung så ska barn som är under ett år undvika att få i sig grön potatis, hela nötter och vindruvor, rå kyckling eller köttfärs, opastöriserad mjölk, smaksatt fil, saft, läsk och riskakor. Undvik även salt till barn under ett år.
Läs även: Tänk på detta när du ger smakportioner
Det finns även fler saker du bör undvika så för att vara säker kan du kolla in den fullständiga listan här.
Läs även: Honung till barn är bra vid hosta