Hoppgunga bäst i test

Hoppgunga till barn : Vi har testat

En hoppgunga är mer än en leksak, då den även hjälper till att utveckla barnets motoriska förmåga. Hoppgungor finns i olika varianter och modeller vilket kan göra det svårt att välja.

Bästa och säkraste hoppgungan till barn

En hoppgunga är något som många mindre barn tycker är riktigt roligt. Produkten lanserades för mer än femtio år sedan och är än idag en populär leksak. 

En hoppgunga är mer än en leksak, då den även hjälper till att utveckla barnets motoriska förmåga. Hoppgungor finns i olika varianter och modeller vilket kan göra det svårt att välja.

I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta innan du köper en hoppgunga. Vi har även utvärderat en mängd test av olika modeller och presenterar här de hoppgunger som är bäst på marknaden. 

Detta inlägg innehåller reklamlänkar, där vi får provision på köp som genomförs efter klick. Detta är en del av våra intäkter, men något som vi ALDRIG låter påverkar vår utvärdering. De produkter vi rekommenderar utgår alltid från fakta och säkerhet för dig och ditt barn.

Den hoppgunga som vi rekommenderar inom respektive variant är: 

Traditionell hoppgunga: 2ME Hoppgunga Emil
Se pris på: BabyV

Aktivitetsgunga: Skip Hop Explore & More
Se pris på: Jollyroom och Babyland.

Här hittar du alla hoppgungor på: Jollyroom, BabyV, Babyland och Cdon.

Bästa hoppgunga
Hoppgunga bäst i test

Läs mer om de vinnande hoppgungorna här nedanför. 

Hoppgunga : från vilken ålder?

En hoppgunga kan tidigast användas när barnet är fyra månader. Det viktigaste som du ska vara observant på innan du sätter barnet i gungan är att han eller hon själv kan hålla sitt huvud upprätt. Ditt barn måste helt enkelt vara tillräckligt stark i nacke och rygg för att klara av påfrestningen som en hoppgunga innebär.

Bästa hoppgunga

Vilken hoppgunga är då den bästa? Att köpa produkter till barn är alltid känsligt då man först och främst måste veta att de är säkra att använda. Utöver det så behöver man ta reda på hur de kan fästas, var det lämpar sig att fästa dem och hur mycket man är beredd att betala. Vi har här gått igenom alla produkter och tester på marknaden för att hitta den bästa hoppgungan. 

Bäst i test : Hoppgunga

2ME Hoppgunga Emil

2ME Hoppgunga Emil
2ME Hoppgunga Emil

Detta är en traditionell hoppgunga som fästs i dörröppningen. Genom att ta spjärn mot golvet kan barnet gunga / hoppa upp och ned i denna hoppgunga som får det att pirra i magen hos de flesta barn. 2ME är ett märke som är känt för sitt breda utbud av trendiga och funktionella babyprodukter.

Gungan är lämplig från det att barnet kan sitta själv, vilket är när barnet är runt 6 månader. Maxvikten för denna hoppgunga är 12 kilo. Konstruktionen är utformad så att barnet inte ska kunna klämma sina små fingrar. Produkten är mycket prisvärd.

Se pris och mer info på: BabyV.

Skip Hop Explore & More  

Hoppgunga Skip Hop Explore More
Hoppgunga Skip Hop Explore More

Skip Hop är känt för sin höga kvalité vilket också visar sig i denna hoppgunga. Gungan är utrustad med ljus och ljud som belönar och inspirerar barnet när det hoppar. Denna hoppgunga är även fylld av en mängd olika leksaker som sysselsätter och roar barnet.

Skip Hop Explore & More är en av de mest populära hoppgungorna på marknaden även om priset är relativt högt. Den är enkel att montera, den står stabilt och ett köp som du kommer att ha nytta av. Du ska dock vara medveten om att modellen tar en del plats. Hoppgungan mäter uppfälld 88x85x73 centimeter. Den går att fälla ihop på höjden och den blir då endast 15 centimeter hög vilket gör den lätt att förvara under exempelvis en säng.

Hoppgungan är rekommenderad från 4 månader och följer REACH- samt EU-standarder och innehåller inga förbjudna kemikalier.

Se pris och mer info på: Jollyroom och Babyland.

Andra hoppbgunger som fått bra betyg i olika tester är följande:

  • Carena Blidö hoppgunga
  • Hauck Jump Hoppgunga
  • Aktivitetsgunga Jump Around, Hauck
  • Bozz Hoppgunga

Här hittar du alla hoppgungor på: Jollyroom, BabyV, Babyland och Cdon.

Hoppgungans historia

Hoppgungan är en klassisk leksak i det svenska hemmet. På 1960-talet lanserades den som leksak, men det finns patent på tidigare modeller redan från 1800-talet. Från början var säkerheten inte så hög, men detta blev snabbt bättre. Redan vid introduktionen av hoppgungan sa man att den kunde stärka och träna barnets muskler och rörelseförmåga.

Olika varianter av hoppgunga

Många som tänker på en hoppgunga ser framför sig ett barn fastspänt i en sele som hänger i ett gummiband eller en fjäder som är fäst i taket. Detta är en av de varianter som finns på marknaden. En annan variant som på senare tid blivit populär är en hoppgunga som står på marken där barnet sitter omgärdad av en ram. Man kan beskriva denna typ av hoppgunga som en mix av gåstol, babygym och traditionell hoppgunga. Totalt sett är denna produkt som ett litet aktivitetscentra.  

Den senare varianten blev populär på grund av dess uppenbara fördel. Man slipper fästa den i taket och risken för fall vid felmontering försvinner. Denna typ av hoppgunga är helt enkelt lättare att hantera och håller en högre säkerhet. Andra fördelar är att den rymmer flera aktiviteter och funktioner. En viktig fördel är att den är flyttbar.

Vad ska du utvärdera vid köp?

Om du funderar på att köpa en hoppgunga så är där ett par saker du bör utvärdera. Här har du en lista du bör fundera igenom:

  • Kan du fästa hoppgungan säkert i tak eller dörrkarm?
  • Kommer du att ha ett behov av att flytta hoppgungan? 
  • Vilket ska hoppgungan vara tillverkad av?
  • Fyller en modell med leksaker fler behov än ett?
  • Behöver du / barnet en variant med ljud och ljus?
  • Ska gungan kunna användas både inomhus och utomhus?

Vilket behov du har är det som avgör om du ska köpa en traditionell hoppgunga eller om du ska köpa en aktivitetscenter-variant som även rymmer leksaker, ljus och musik. 

Kan jag lära barnet att hoppa i gungan?

När barnet först testar produkten så händer det att han eller hon inte förstår hur den ska användas. Barnet som sannolikt är för litet för att stå och gå har ju aldrig tidigare hoppat. För att lära barnet att stampa i marken kan du därför behöva hjälpa det på traven. Börja med att försiktigt gunga barnet i gungan. När barnet väl upplever känslan och pirret i magen så brukar viljan att hoppa komma av sig själv.

Om barnet blir ledset så ge inte upp men börja långsamt och låt barnet vänja sig vid gungan. Visa hur den fungerar och låt barnet gunga den utan att sitta i den. Du kan även låta favoritnallen eller favoritdockan gunga en stund så att barnet blir nyfiket på gungan. 

Fördelar med en hoppgunga

De som förespråkar hoppgungan säger att det är mer än en leksak. En hoppgunga är även en produkt som stimulerar barnets utveckling. Här går vi igenom de fördelar som ofta nämns:

  • Barnets muskler stärks. 
    Studier går isär när det kommer till om barnets kropp och muskler verkligen stärks vid användandet av en hoppgunga. Då aktivitet generellt stärker kroppen så kan det dock antas att det åtminstone ger en viss styrka. 
  • Barnet förbereder sig för att gå.
    För att barn ska kunna gå så måste styrkan i benen vara tillräckligt bra för att bära barnet. Användning av en hoppgunga sägs kunna ge både bättre styrka och balans. 
  • Rolig sysselsättning för barnet. 
    Att barn tycker saker är roligt är något som inte ska underskattas. När barnet hoppar i gungan (under uppsikt av vuxen) så kanske du själv kan hitta lite tid att göra något annat. 
  • Stimulans för barnets sinnen. 
    Väljer du en variant med leksaker, ljus och ljud så får barnet även en stimulans av olika sinnen. Många gånger är denna typ av gungan utrustad med leksaker och knappar som barnet kan trycka och känna på. Uppmuntrande ljud kan också framkallas upp barnet utför olika saker. 
  • Det är en flexibel leksak.
    Ofta kan en hoppgunga hjälpa barnet att bli av med energi och rörelsebehov. Beroende på modell kan du ta med eller flytta gungan så att barnet kan roa sig var ni än befinner er. 

Nackdelar med en hoppgunga

Motståndarna till denna produkt hänvisar ofta till påfrestningen på barnets kropp och nacka samt till säkerheten. Här har vi samlat några aspekter som ofta lyfts fram. 

  • Felmontering leder till risker.
    En leksak som inte är korrekt monterad innebär alltid en risk. Detta gäller även en hoppgunga vilket gör det viktigt att du följer de riktlinjer som finns för varje specifik produkt.
  • Monotona rörelser. 
    Det sägs att barn inte ska aktiveras för länge i samma rörelse för att inte sätta för mycket stress på enskilda muskler och leder. Låt därför inte barnet sitta för långa stunder i gungan. 
  • Barnet kan hoppa över krypstadiet. 
    En del motståndare lyfter risken för att barnet hoppar över krypstadiet när de använder hoppgunga. Som med allting handlar det om en balans. Använd gungan under kortare stunder och variera med andra aktiviteter. 

Tips på bra barnleksaker

Risker med hoppgunga

Hoppgungan är en leksak som ofta är uppe för diskussion. Det finns många fördelar men det finns även en del nackdelar och risker. För att minimera risken vid användning av gungan så ska du aldrig lämna barnet ensamt i gungan. Den främsta risken när det kommer till produkten är hoppgungor som har en flyttbar upphängningsanordning. Det är ju alltid trevligt att en sak är lätta att flytta, men det innebär också att den inte sitter lika stadigt – och de flesta olyckor har skett när fästet / konstruktionen brustit. 

För att minska risken så rekommenderas du att använda en hoppgunga som monteras i en fast krok. Läs alltid monteringsanvisningarna och säkerställa att dessa följs. Kontrollera även alltid gungan och dessa spännen och fjädrar innan du sätter barnet i den.

En annan risk med denna typ av produkter som ofta lyfts fram är belastningen som den utsätter barnets kropp för. Denna risk föreligger främst om man använder en hoppgunga för tidigt, innan barnets kropp och nacke är tillräckligt starkt för de krafter som uppkommer vid hopp. Många av de negativa aspekterna med en hoppgunga försvinner om man istället väljer den mer moderna aktivitetsgungan.

Var kan jag köpa en hoppgunga? 

Hoppgungor finns att köpa i de flesta större barnbutiker samt i en mängd stora nätbutiker. Idag tillhör denna produkt nästan standardsortimentet i butikerna så de är inte svåra att hitta. Några av de butiker på nätet som säljer hoppgungor är: Jollyroom, BabyV, Babyland och Cdon

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor som många föräldrar funderar över. 

När kan barnet börja använda en hoppgunga? 

Det som avgör när du kan börja använda en hoppgunga är barnets storlek och nackmuskulatur. De flesta modeller har en rekommenderad längd och en maxvikt angiven. Det vanligaste är att hoppgungan börjar att användas när barnet är mellan 4-6 månader och att man slutar med den när barnet har lärt sig att gå. 

Ska jag köpa en ny eller begagnad hoppgunga? 

Vi rekommenderar dig att alltid köpa en ny hoppgunga. Du vet inte hur produkten används av de tidigare ägarna och det kan finnas förslitningsskador som ökar risken med produkten. Oavsett om du köper en ny eller begagnad så ska du alltid säkerställa att du får med en bruksanvisning och att du följer den vid montering och användning. Lämna heller aldrig barnet utan uppsikt. 

Är hoppgungor säkra att använda?

Dagens hoppgungor är mycket säkra att använda och de utsätts ständigt för test och konsumentpåtryckningar för att bli ännu bättre. Följ bruksanvisningen noggrant när du monterar produkten och håll dig till tillverkarens rekommendationer så är det ingen fara att använda en hoppgunga. Lämna dock aldrig barnet utan uppsikt i hoppgungan och kontrollera regelbundet konstruktionen så att den sitter säkert och att inga delar blivit lösa. 

Hur ofta kan barnet använda hoppgungan? 

Introducera gungan till barnet i ett lagom tempo. I början kanske inte barnet förstår att det ska hoppa, så det kan ta ett tag innan barnet förstår och tycker det är roligt. Testa gungan under korta stunder i början och när du märker att barnet gillar det så kan du låta barnet sitta oftare och längre. 

Hur länge kan barnet sitta i hoppgungan? 

Enformiga rörelser är aldrig bra och stimulerande så låt inte barnet sitt för länge åt gången i hoppgungan. Börja med kortare stunder på ett par minuter och öka sedan upp till en halvtimme. Många tillverkare rekommenderar att barnet endast gungar 10-15 minuter åt gången. Hitta gärna någon annan aktivitet att variera med. 

Läs även: När kan barn krypa? / När börjar barn gå?

Sammanfattning

En hoppgunga är kul för det mindre barnet och hjälper till att utveckla barnet på olika sätt. De produkter som idag säljs på marknaden testas regelbundet och för att få lova att säljas måste de vara säkra. Reglerna för leksaker till småbarn är väldigt hårda. Viktigast för att en produkt ska vara säker är att den monteras korrekt och att bruksanvisningen följs ordentligt. 

Guider för gravid och förälder

doppresent

Doppresent – doppresenter

Vad förväntas du egentligen att köpa för doppresent? Vi går igenom doppresenter, tips på doppresenter samt vad du kan köpa beroende på vilken relation du har till barnet som ska döpas. 

Läs artikeln »
Babyshower presenter

Present till babyshower

Här har vi samlat allt du behöver veta när du ska köpa present till babyshower. Du får tips och råd på olika typer av presenter och du får även vägledning om hur du ska tänka beroende på den blivande mammans livssituation. Du hittar längre ner i artikeln 23 tips på presenter.

Läs artikeln »
Present nyfödd

Present nyfödd

Det är inte lätt att köpa present till nyfödd, men här har vi tipsen som löser ditt problem. Vi har samlat flera olika tips på presenter till nyfödd som garanterat uppskattas av både förälder och barn. 

Läs artikeln »
Sittvagn bäst i test

Sittvagn : Bästa sittvagnen 2024

Sittvagn – Fakta och tips om sittvagnar. Vilken sittvagn ska du köpa? Vad ska du tänka på när du väljer sittvagn? Allt om sittvagnar hittar du här. Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
Shopping barn

Shopping till barn

Butiksguide – shopping till barn. Ska du handla babykläder, barnkläder, leksaker eller mammakläder? Då hittar du tips på seriösa butiker i vår butiksguide. Handla tryggt och säkert på nätet. Shopping för dig och dina barn.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.