barn hosta

Hosta barn / bebis

Hosta är ett vanligt symtom redan hos en bebis. Hosta kommer och går hos alla barn och det utgör kroppens naturliga skyddsreflex för att hålla luftvägarna fria. Hosta är vanligt vid flera olika sjukdomar såsom vid förkylning då hostan ofta håller i sig i genomsnitt 18 dagar. 

Hosta är ett vanligt symtom redan hos en bebis. Hosta kommer och går hos alla barn och det utgör kroppens naturliga skyddsreflex för att hålla luftvägarna fria. Hosta är vanligt vid flera olika sjukdomar såsom vid förkylning då hostan ofta håller i sig i genomsnitt 18 dagar. 

Hosta hos barn går oftast över av sig själv även om den sitter i längre än vad man som förälder tycker är naturligt. Ibland kan din bebis eller ditt barn dock behöva en behandling mot det som orsakar hostan. I denna artikel går vi igenom: 

  • Varför hostar barn?
  • Torrhosta hos barn
  • Slemhosta hos barn
  • Rethosta
  • Krupp hos barn
  • Hosta under naten
  • Tips för att lindra
  • Huskur för barn 
  • När ska man söka hjälp vid hosta?

Varför hostar barn? 

Det finns flera anledningar till att din bebis eller ditt barn hostar. Som grund är hosta något bra som bidrar till kroppens försvar och hjälper luftvägarna att göra av med sådant som irriterar. Hosta förhindrar även fel saker från att hamna i lungorna och den ska därför inte dämpas utan en rimlig anledning. 

Den allra vanligaste orsaken till hosta hos barn är en infektion. Ofta orsakat av ett virus. Detta kan vara rhino-, corona-, RS- och andra virus. RS-virus är även en vanlig orsak till krupp hos yngre barn. Andra infektioner som orsakar hosta är influensa, lunginflammation, tuberkulos, kikhosta, sinuit, otit eller bronkit.  Den allra vanligaste orsaken till hosta hos barn är dock en vanlig förkylning.

Utöver infektioner så kan även astma eller allergier ge upphov till hosta. Att ett barn sätter i halsen gör också att barnet hostar för att försöka få upp det som fastnat. Även parfymer, rök och mediciner kan ge upphov till hosta. Det finns även en rad andra mer allvarliga orsaker till hosta, men de allra vanligaste är de som är nämnda här ovanför.

Tänk på att hosta i grund är bra. Hostan är en skyddsreflex som skyddar och man ska inte behandla i onödan. Det finns dock tillfällen då du bör söka vård om din bebis eller ditt barn har drabbats av hosta.

Läs även: Varför hickar barn?

Olika typer av hosta

Här beskriver vi olika typer av hosta och hur de utmärker sig. Hosta kan vara segdragen men oftast behövs ingen behandling så länge barnet i övrigt är opåverkat. 

Torrhosta barn

Torrhosta uppstår ofta vid en förkylning, som orsakats av virus eller bakterier. Hosta är ingen sjukdom i sig utan ett symtom som kan hålla i sig länge. Det som är signifikant för torrhosta är att den är torr och hackig och att det inte kommer något slem. Det kan också klia i halsen. 

Torrhosta kan lätt förväxlas med astma eller allergi så var observant på om barnet har andra symtom som kan bekräfta att det är exempelvis en förkylning.

Om en infektion leder till att mer slem bildas i luftvägarna så kan torrhostan övergå i slemhosta.

Slemhosta bebis

Även slemhosta uppstår oftast i samband med förkylningar och andra infektioner. Slem bildas när luftvägarna blir irriterade av exempelvis en inflammation i slemhinnorna, som då börjar producera slem. 

Hostan hjälper till att få bort slemmet från luftvägarna. Har du mindre barn så är kräkreflexen känsligare och barnet kan då lätt kräkas upp slem, vilket inte är farligt utan hjälper barnet att bli av med slemmet.

Slemhosta behandlas ofta med slemlösande. Detta utan att det egentligen finns någon forskning som bekräftat att detta egentligen fungerar. Drick i stället mycket vätska, såsom vatten, så att slemmet tunnas ut.

Rethosta barn

Rethosta är vanligt hos barn och är samma typ av hosta som torrhosta. 

Krupp hos barn

Under höst och vinter är krupp en virusinfektion som sprids i Sverige och som främst drabbar bebisar och barn i ålder 3 månader till 3 år. Krupp är ett luftvägsvirus som ger upphov till klassiska förkylningssymtom såsom snuva, halsont, hosta och måttlig feber. Under nattetid kan krupp visa sig genom andnöd, skällhosta och gråt. Många barn får en väsande och pipande andning vid krupp som kan kännas väldigt oroväckande för en förälder eller närstående.

Krupp är värst när barnet ligger ner, vilket gör att det oftast märks mer när barnet ska sova eller vila. Barnet kan då hosta med en skällande ton. Vanligtvis pågår besvären endast under en till två dygn men kan ibland hålla i sig under en knapp vecka. Vanligtvis går besvären över av sig själv men kontakta vården för råd om du är osäker. 

Har barnet andningsbesvär som inte lättar efter en kvart till en halvtimme eller om barnet får hög eller stigande feber och blir alltmer matt så bör du genast besöka vården akut. Vid allvarlig andningssvårighet, om barnets läppar eller fingrar blir blåfärgade, om barnet blir blekt eller allmänt svag i kroppen eller om andningssvårigheten leder till att barnet inte kan svälja sin saliv och dreglar – då ska du genast ringa 112. 

Läs även: Vad händer om ditt barn drabbas av feberkramper?

Hosta hos barn när det är natt

Orsaken till att barn hostar på natten kan vara många. När man ligger ner så blir det ofta värre oavsett vad som är den bakomliggande orsaken. Vid krupp blir det extra jobbigt för barnet när det är natt och när han eller hon ligger ner. Även astma blir värre nattetid och hosta under natten kan vara ett tecken på detta. 

Det finns en del saker du kan göra för att hjälpa ditt barn som lider av hosta under natten. Detta kan du läsa mer om längre ner i artikeln.

Hur länge kan mitt barn hosta?  

Ihållande och långvarig hosta hos barn är vanligt. Hur länge en bebis eller ett barn hostar beror på men generellt varar hosta längre än vad föräldrar förväntar sig att den borde sitta i. I genomsnitt sitter hosta i under 18 dagar. Pågår hosta i mer än fyra veckor så kan det sannolikt bero på annat än en infektion exempelvis astma.

Man ska också vara medveten om att barn kan drabbas av hela tio infektioner per år. Detta innebär att en ihållande hosta i själva verket inte behöver vara en lång period av samma hosta, utan det kan mycket väl vara två perioder som avlöst varandra. Har en hosta pågått i fyra veckor eller mer så brukar vården dock alltid vilja göra en mer noggrann utredning av barnet. 

När kan ett barn som hostar gå tillbaka till förskola eller skola? 

Ett barn kan hosta väldigt länge och barnet behöver inte stanna hemma om han eller hon endast har lätt snuva eller lätt hosta. Grundregeln är att man stannar hemma om man är sjuk och åtminstone ett dygn efter det att man är feberfri. När barn rör på sig och är fysiskt aktiva så kan de också börja hosta mer, utan att detta betyder att de har blivit sjuka igen. 

Hur länge hosta smittar är svårt att säga och det är inte hostan i sig som smittar utan det som orsakar hostan. Se därför till att vara frisk för att inte smitta andra.

Tips: Så sysselsätter du ett barn som är sjukt

8 Tips för att lindra hosta

Det finns några saker du kan göra för att lindra om ditt barn lider av hosta. Det mest självklara är att undvika att visas i dammiga miljöer. 

Andra saker du kan testa är att ge ditt barn varm dryck. Denna bör helst vara vattenbaserad såsom varmt vatten eller te. Även sval dryck såsom vatten eller saft kan hjälpa till att lindra vid hosta.

Om du ammar så kan det vara bra att ge bröstet lite oftare än vanligt. Visar barnet en tendens att kräkas vid amning eller vid flaskmatning kan det vara bra att försöka ge en liten mängd mat först och avvakta en stund för att se om barnet kräks. Du kan sedan fortsätta med matningen. 

Du kan även pröva att ge ditt barn en extra kudde när barnet ligger ner eller att höja huvudänden på sängen. Detta brukar göra så att andningen blir lättare och att känslan av att vilja hosta blir mindre. 

Näsdroppar kan också hjälpa så att barnet lättare kan andas. Täppt näsa kan även göra luftvägarna extra torra och irriterade vilket kan göra hostan värre. Fråga på apoteket innan du köper näsdroppar så att de är anpassade efter barnets ålder. 

Sval luft kan också hjälpa barnet att andras. Testa att exempelvis öppna ett fönster eller en balkongdörr och släpp in frisk luft. Detta kan minska svullnaden i slemhinnorna. 

Hostar ditt barn mer när han eller hon ligger ner så kan det vara bra att försöka hosta upp eventuellt slem innan läggdags. 

Det finns även en del läkemedel som kan hjälpa vid olika typer av hosta. Receptfria hostmediciner har dock enligt studier ingen bevisad effekt, även om vissa tycker att de fungerar. Vilken variant du kan använda beror bland annat på din bebis eller ditt barns ålder, så rådfråga alltid vården eller på ditt apotek innan du ger barnet läkemedel eller medicin. Extra viktigt är detta om barnet är under två år eller till barn som har astmas så ska du rådfråga innan du eventuellt ger hostmedicin. 

Ibland rekommenderas även honung för att dämpa hosta. Var observant på att barn under ett år inte får äta honung.

Huskur när barn har hosta  

Det cirkulerar många husmorsknep på hur man kan lindra hosta hos barn. Bakom dessa finns ingen vetenskap utan det är ofta något som förts vidare verbalt mellan människor. Här följer några huskurer som kan lindra och hjälpa vid hosta: 

  • Ångor från lökbad. Denna huskur sägs kunna lindra hostan genom att barnet andras in ångarna från lök under natten. Grovhacka lök och lägg den i en skål med varmt vatten och ställ skålen i barnets sovrum. Ställ den nära sängen men inte så att barnet riskerar att välta den. 
  • Äpplemos med medicin. Många barn tycker att hostmedicin smakar äckligt eller att det är svårt att svälja en hel tablett. Äpplemos är då något som sägs kunna dölja smaken. Du kan helt enkelt blanda ut medicinen eller tabletten i äpplemoset och på så sätt dölja smaken. 
  • Dricka honungsvatten. Detta sägs kunna lindra vid hosta genom att lösa upp slem i halsen. Lös honung i varmt vatten eller ge honung på en sked till kvällen. Tänk dock på att aldrig ge honung till barn under ett år. Läs mer om honung till barn.

Hur kan man minska risken för hosta?

Den mest effektiva metoden är att inte bli sjuk. Detta är ju dock lättare sagt än gjort när man har barn i förskoleåldern. Några tips på vad du kan göra är åtminstone att; tvätta händerna ofta, låta barnen leka mer utomhus, skona barn från tobaksrök eller eldrök samt vid astma eller allergi mot pälsdjur så undvik pälsdjur. 

Läs även: Hur kan man lindra vid snorig näsa och täppt näsa?

När ska man söka hjälp vid hosta

Om du är orolig för din bebis eller ditt barn så ska du alltid ta kontakta med vården. Ring exempelvis 1177 för att rådfråga. Det finns även vårdcentraler med dropin som du kan besöka. 

Har barnet hosta i mer än fyra veckor och inte verkar avta så ska du alltid kontakta en vårdcentral. Har ett barn hosta och feber i mer än fyra dygn eller att det piper eller väser när barnet andras, så ska du också kontakta vården. Även om du misstänker kikhosta bör du kontakta vården, särskilt om det drabbade barnet träffar barn yngre än ett år och/eller gravida.

Sök också vård direkt om det verkar akut. Symtom på detta är att barnet har svårt att andras, dreglar, har hosta med hög feber, är orkeslös, blir blå om läppar eller fingrar eller om barnet har något i luftvägarna. Även om barnet är yngre än sex månader och kiknar vid hosta så ska du kontakta vården snarast. Ringa vårdcentral, 1177 eller 112 om det är akut. 

Observera att råden på denna sida endast är information om möjliga orsaker och symtom. Du ska aldrig se informationen som komplett eller låta denna information ersätta kontakt med vården. Är du osäker så ska du alltid ringa till 1177 för vägledning. 

Källa: Internetmedicin.se, 1177, samt råd från vårdpersonal.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

tumme

Suga på tummen

När börjar barn suga på tummen? Varför suger barn på tummen? Vilka är fördelarna och nackdelarna finns det med att barnet suger på tummen? Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor om att suga på tummen.

Läs artikeln »
gravid zikavirus

Zikavirus och graviditet

Idag är det fastslaget att zikaviruset kan skada fostret allvarligt under graviditeten. Symptomen för om du är smittad uteblir ofta och om du är eller planerar att åka till zikaområden så bör du vara mycket försiktig.

Läs artikeln »
Behandla löss

Behandla huvudlöss hos barn – hur får man bort löss?

Löss hos barn upptäcks oftanär barnet kliar sig extra mycket i hårbotten. Det behöver dock inte klia bara för att man har löss. Behandling av löss bör genomföras så snart som möjligt. Bästa sätt att behandla barn vid löss är att köpa en luskam som används regelbundet. Det finns även andra behandlingsmetoder när barn har drabbats av löss.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.