hur använda ägglossningstest

Bli gravid med ägglossningstest

Hur använder man ett ägglossningstest för att lättare bli gravid? Genom att regelbundet kontrollera sina hormonnivåer med hjälpa av ett ägglossningstest så kan man få hjälp att hitta sina mest fertila dagar.

När ska man ta ägglossningstestet

Hur använder man ett ägglossningstest för att lättare bli gravid? Hitta rätt dag i din menscykel och optimera dina chanser för att bli gravid.

Genom att regelbundet kontrollera dina hormonnivåer med ett ägglossningstest så kan du ta reda på när din ägglossning kommer att ske. Genom att ha sex precis dessa dagar, som är dina mest fertila dagar, så har du störst chans att bli gravid.

Läs även: Så fungerar ett ägglossningstest

Hur hjälper ett ägglossningstest dig att bli gravid

Det första du ska göra är att i förväg ta reda på ungefär när den fertila perioden börjar. Du kan använd vår ägglossningskalkylator för detta.

Ett annat sätt är att manuellt räkna ut när ägglossningen kommer. Om du har en menstruationscykel på 28 dagar (normalt varierar den mellan 25-35 dagar) så brukar ägglossningen inträffa cirka 12-16 dagar innan nästa menstruation börjar. Lämpligt är då att börja testa med ägglossningstest från och med 17 dagar innan mensen ska komma och sedan fortsätta att göra detta i cirka sex dagar. När du med hjälp av testet har upptäckt en LH-ökning så kan du sluta testa i den cykeln. Räkna med att du behöver använda mellan 5-7 tester vid varje menstruationscykel fram tills du är gravid.

Läs även: Beräkna din ägglossning

Vad ska jag göra när testet är positivt? När ska jag ha samlag?

När du får ett positivt ägglossningstest så är ägglossningen nära. Störst sannolikhet att bli gravid är det om du har sex den dagen du registrerar en LH-stegring samt under efterföljande dag. Genom att ha samlag dessa dagar, säkrar ni att det finns spermier inne i kvinnan som är redo att befrukta ägget så snart det har släppts. Mannens spermier kan överleva upp till 3-5 dagar inne i kvinnan. Ägget lever dock max. 24 timmar.

Hur ofta ska man ligga vid ägglossning

Man ska ligga vid 2-3 tillfällen i samband med ägglossning för att ha störst sannolikhet att bli gravid. Du bör ligga dagen då du ser en stegring vid användning av ägglossningstest samt dagen efter. Spermierna lever i några dagar vilket gör att dessa två tillfällen räcker. Det är dock inget fel i att ligga fler gånger än så vid ägglossning.

När ska man ta ett ägglossningstest?

Ett graviditetstest ska man oftast ta direkt på morgonen. När det gäller ägglossningstest så rekommenderas man ofta att vänta något för att inte riskera att missa en dag (pga LH-mängden). Du hittar instruktioner för detta i respektive produktpaket, men oftast är det rekommenderat att ta testet mellan kl 10 och kl 20. Vissa säger att den bästa tiden är mellan 14-14.30. Detta finns det dock inget belägg för.

Viktigast är normalt inte när man gör testet utan att man gör testet vid samma tidpunkt varje dag. Drick inte heller för mycket vätska under de närmsta timmarna innan du gör testet. Detta för att stora mängder vätska späder ut urinen och gör det svårare att upptäcka hormonökningen.

Ägglossningstest – bäst i test

Idag är i stort sett alla ägglossningstest som mäter hormonnivån i urinen 99% säkra. Skillnaderna är minimala, men däremot kan priset variera betydligt mer. Då du kan behöva ta många tester så är vårt tips att hålla dig till de billigare testerna.

Tips: Här kan du köpa billiga och bra ägglossningstester.

Läs även: Heminsemination eller så ökar du chansen att bli gravid med tvillingar.

De som läst avsnittet om hur man kan använda ägglossningstester för att bli gravid läste även mer om tecken på ägglossning samt om att bli gravid.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

skriker

Barn skriker / gråter

Skriker och gråter ditt barn / bebis? Alla barn skriker och gråter! Skrikande bebisar kan vara hjärtekrossande men samtidigt frustrerande. Hur tröstar man barnet? Varför skriker / gråter min bebis? Hur får man en skrikande bebis att sluta skrika och gråta?

Läs artikeln »
trippeltest

Trippeltest

Ett trippeltest erbjuds som ett alternativ till KUB-testet. Trippeltestet är en kombination av blodprov och ett snabbt ultraljud. Vad får man då för svar efter ett trippeltest?

Läs artikeln »
vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
Träning för mammor

Träning för mammor – av Therese Carlsson

Efter förlossningen är det viktigt att komma igång med träningen. Som nybliven mamma behöver kroppen återhämta sig från den fysiskt krävande förlossningar. Träning för mammor driva av Therese Carlsson som under flera år arbetat med gravidträning och träning för mammor. 

Läs artikeln »
progesteron

Progesteron

Progesteron är ett hormon vars nivåer förändras under menstruationscykeln. Som kvinnligt könshormon förbereder progesteron graviditet, håller fostret vid liv samt förhindrar ägglossning. 

Läs artikeln »
barn flicka langd

Längdkurva flickor 0-12 månader

Längdkurva för flickor 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en tjej när hon föds och hur växer hon fram till hon fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa tjejer vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.