Implantationsblödning

Implantationsblödning

Implantationen är tillfället då embryot fäster i livmoderväggen. När detta sker kan en mindre blödning uppstå som kallas för en implantationsblödning.

Implantationen är tillfället då embryot fäster i livmoderväggen. När detta sker kan en mindre blödning uppstå som kallas för en implantationsblödning. 

Vad är en implantationsblödning?

När det befruktade ägget vandrat ned och fäster i livmoderväggen så kan en liten blödning uppstå. Ibland förväxas denna med mens, vilket gör att kvinnor inte misstänker att de är gravida trots att så är fallet. En implantationsblödning sker dock inte alltid så du behöver inte vara orolig om du inte märkt av någon blödning. Endast runt 20% av alla kvinnor märker av blödningen. 

Läs även: Olika typer av blödningar under graviditeten

När inträffar implantationsblödning?

En implantationsblödning sker cirka 1-2 veckor efter befruktningen, som sker vid samma tidpunkt som du normalt får din mens. 

Hur ser implantationsblödning ut? 

Det kan vara svårt att känna igen en implantationsblödning från andra typer av blödningar. Normalt beskrivs den som en mindre blödning som är mörkröd, brun eller ljusrosa. 

Hur vet jag om det är en implantationsblödning?

Det är svårt att avgöra vilken typ av blödning det är men om du upplever klassiska ”tidiga graviditetstecken” så kan det vara en implantationsblödning. Dessa tecken är ofta illamående, trötthet, ömma bröst, humörssvängningar och att man måste gå och kissa oftare än normalt. 

Skillnad mellan implantationsblödning och mens

Den största skillnaden från en mensblödning är att det är en mindre blödning som endast varar 1-2 dagar. Om blodet som kommer först är mörkbrunt och sedan blir rött så kan du nästan vara säker på att det är din mens som kommit. 

Då blödningen inträffar vid detta tillfälle så kan du normalt göra ett graviditetstest vid detta tillfälle och därmed få svar på vilken typ av blödning det var.

Implantationsblödning vs nidblödning

Implantationsblödning och nidblödning är två saker för samma sak. Av någon anledning används bara olika termologi vid olika tillfälle. Här kan du läsa mer och fördjupade information om nidblödning.

Är du orolig? 

Alla typer av blödningar under graviditet bör undersökas om du är orolig. Det kan också ha varit ett tidigt missfall eller ett tecken på att något är fel. Rådfråga värden om du är osäker.

Fler artiklar för dig som är gravid

graviditetskalender

Graviditetskalender

En graviditetskalender ger dig en bild av fostrets utveckling vecka för vecka samt om vad som händer med kvinnans kropp. En komplett graviditetskalender med mycket information för dig som är gravid. I vår graviditetskalender får du inte bara fakta och svar på alla dina frågor, du får även tips och råd anpassade efter aktuell vecka.

Läs artikeln »
Onyttigt och farligt gravid

Onyttigt och farligt

Vad ska du inte äta och göra när du är gravid? När man är gravid finns det mycket man ska tänka på att undvika för att inte skada fostret. I denna artikel får du fakta om mat du ska undvika under graviditeten.

Läs artikeln »
Slempropp

Slempropp

Slemproppen – allt du behöver veta om hur en slempropp ser ut, hur stor den är och vad slemproppen är. När slemproppen gått så är det normalt inte dags att åka till förlossningen.

Läs artikeln »
Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Är du gravid och har ont i ryggen / ländryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen.

Läs artikeln »
Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
Flytningar under graviditeten

Flytningar under graviditeten

Flytningar under graviditeten. Flytningar från slidan ökar ofta under graviditeten. En normal flytning är tunn och vitaktig. En missfärgad flytning under graviditeten kan innebär fara för ditt barn.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.