Implantationsblödning

Implantationsblödning

Implantationen är tillfället då embryot fäster i livmoderväggen. När detta sker kan en mindre blödning uppstå som kallas för en implantationsblödning.

Implantationen är tillfället då embryot fäster i livmoderväggen. När detta sker kan en mindre blödning uppstå som kallas för en implantationsblödning. 

Vad är en implantationsblödning?

När det befruktade ägget vandrat ned och fäster i livmoderväggen så kan en liten blödning uppstå. Ibland förväxas denna med mens, vilket gör att kvinnor inte misstänker att de är gravida trots att så är fallet. En implantationsblödning sker dock inte alltid så du behöver inte vara orolig om du inte märkt av någon blödning. Endast runt 20% av alla kvinnor märker av blödningen. 

Läs även: Olika typer av blödningar under graviditeten

När inträffar implantationsblödning?

En implantationsblödning sker cirka 1-2 veckor efter befruktningen, som sker vid samma tidpunkt som du normalt får din mens. 

Hur ser implantationsblödning ut? 

Det kan vara svårt att känna igen en implantationsblödning från andra typer av blödningar. Normalt beskrivs den som en mindre blödning som är mörkröd, brun eller ljusrosa. 

Hur vet jag om det är en implantationsblödning?

Det är svårt att avgöra vilken typ av blödning det är men om du upplever klassiska ”tidiga graviditetstecken” så kan det vara en implantationsblödning. Dessa tecken är ofta illamående, trötthet, ömma bröst, humörssvängningar och att man måste gå och kissa oftare än normalt. 

Skillnad mellan implantationsblödning och mens

Den största skillnaden från en mensblödning är att det är en mindre blödning som endast varar 1-2 dagar. Om blodet som kommer först är mörkbrunt och sedan blir rött så kan du nästan vara säker på att det är din mens som kommit. 

Då blödningen inträffar vid detta tillfälle så kan du normalt göra ett graviditetstest vid detta tillfälle och därmed få svar på vilken typ av blödning det var.

Implantationsblödning vs nidblödning

Implantationsblödning och nidblödning är två saker för samma sak. Av någon anledning används bara olika termologi vid olika tillfälle. Här kan du läsa mer och fördjupade information om nidblödning.

Är du orolig? 

Alla typer av blödningar under graviditet bör undersökas om du är orolig. Det kan också ha varit ett tidigt missfall eller ett tecken på att något är fel. Rådfråga värden om du är osäker.

Fler artiklar för dig som är gravid

Min graviditet / En veckodagbok / en graviditetsdagbok

Min graviditet : en veckodagbok

De flesta minns inte sin graviditet! Med boken Min graviditet : En veckodagbok, så skapar du ett personligt minne av perioden som gravid. Boken hjälper dig att minnas allt som hänt under din graviditet – en tid som är värd att minnas.

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Babyshower lekar

25 babyshower lekar

Lekar på en babyshower är uppskattat av de flesta. Hur många lekar man ska ha beror helt och hållet på tycke och smak. När ni planerar lekar till en babyshower så utgå främst från den gravida kvinnan.

Läs artikeln »
fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
03manaderskatteverket

Skatteverkets olika tjänster

Anmälan av barns namn, vårdnadsfrågor, intyg om faderskap, barns personnummer och medborgarskap. Skatteverket och socialnämnden hjälper till med mycket när man fått barn. Vad måste du göra för att inte missa något? Hit ska du bland annat anmäla barnets namn, de skickar dig personnummer, mm. Socialnämnden fastställer faderskap och här kan ni även ansöka om gemensam vårdnad. Svårt? Anmälan av namn, faderskapsintyg, vårdnadsfrågor och mycket mer får du hjälp med hos oss.

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
Ingefära gravid

Ingefära gravid

Kan man äta ingefära när man är gravid? Livsmedelsrådet har tidigare sagt att det är okej, men nyare forskning tyder nu på att en hög dos kan öka risken för missfall. Du avråds därför från att intaga stora mängder ingefära under graviditeten. Detta gäller framför allt ingefärashot och ingefära i kosttillskott form. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.