inkopslistagravid

Inköp innan barnet kommer

Vad ska ni ha hemma när barnet kommer? Det finns mycket att tänka på och mycket som ska fixas och köpas innan barnet kommer. Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor.

Prylar till bebis – inköp innan barnet kommer

Det är mycket man ska tänka på innan det är dags för förlossningen. Vissa saker kan vänta medan andra saker är av karaktären ”måste ha hemma” när barnet väl kommer. Till sjukhuset ska du exempelvis ha med dig ett antal saker såsom mössa, body, blöjor och mycket mer.

Det är inte omöjligt att inköpen inför babyn ankomst kan bli lite komplicerade. Ofta har föräldrar olika uppfattning om när saker ska köpas in. Mannen vill ofta ta det som det kommer och köpa saker så sent som möjligt. Kvinnan vill tvärtom vara ute i god tid och gärna ha allt hemma flera månader innan förlossningen.

Annonslänk – här kan du köpa allt till bebisen.

Saker till förlossningen

Det finns ett antal saker som man bör ha med sig till barnet redan på förlossningen. Förutom blöjor är detta även kläder till babyn så att han eller hon kan hålla värmen. Föreställ dig den värme barnet känner inne i magen, där han eller hon ligger helt omsluten. Att komma ut till vår värld är en kall verklighet för barnet och det är ytterst viktigt att barnet håller sig varmt (se vår checklista för förlossningsväskan).

Packa därför ner följande i förlossningsväskan och ta med dig till barnet:

Barnkläder
  • Helkroppsbody (stumpor är jobbigt med små barn, så köp dräkt med ”fötter”)
  • Mössa – det är enormt viktigt att barnet behåller huvudet varmt
  • Mjuk filt – de får låna filt på förlossningen men dessa tenderar att vara hårda
  • Tjockare kläder att åka hem i – plagg beror på årstid

Annonslänk: Alla dessa produkter hittar du på Jollyroom som säljer allt till barn och baby.

Saker att ha hemma för att sköta barnets hygien:

  • Blöjor
  • Tvättlappar (ej våtservetter i början)
  • Salva för röd och irriterad stjärt
  • Skötbädd
  • Ett par klädombyten för babyn
  • Badtermometer (vattentemperaturen ska ligga på 37-38grader)
  • Mjuk handduk
  • Badolja

Vi kan även rekommendera att man har ett par 2dl paket tetrapack av modersmjölkersättning stående i förrådet. Man vet aldrig om hur duktig barnet är på att äta från bröstet. Ett barn som inte får tillräckligt med mat mår inte bra och föräldrarna blir otåliga av barnets klagande. Amma i så stor utsträckning som möjligt men går det inte så behöver barnet ändå få i sig bra mat.

Saker till mamman

När man har fött barn kan man vara öm i underlivet och det är därför skönt att ha bekväma och lösa kläder att ta på sig efter förlossningen. Vi rekommenderar mjukisbyxor och en stor t-shirt. Några saker du som mamma bör inhandla i god tid är:

  • Stora och bekväma underkläder
  • Extra stora bindor
  • Amningsbehåar

Prylar att ha hemma

Det finns saker man bör ha hemma och det finns saker som man ska ha hemma. Tänk igenom vad ni faktiskt behöver så att ni inte kastar ut pengar i onödan på saker ni sedan inte använder. I grundpaketet bör man ha saker för både sömn och transport.

För att ta sig från förlossningen

För att sova

  • Barnsäng
  • Spjälskydd
  • Lakan
  • Bedset

Läs även: Detta bör du packa i din BB-väska.

För att minimera risken för plötslig spädbarnsdöd så ger socialstyrelsen bland annat följande råd när barnet ska sova. Spädbarn under tre månader sover säkrast i egen säng. Att barnet ska sova på rygg. Luftvägarna ska vara fria. Att man inte har några tjocka täcken och ingen kudde alls. Orsaken till detta är för att se till att barnet inte kan få någonting över ansiktet. Det ska heller inte vara för varmt där barnet sover.

De som läst avsnittet om vad du ska köpa hem innan förlossningen läste även om vad du bör ha med dig till förlossningen, om förlossningsväskan samt om förslag och tips på barnnamn.

Fler artiklar för dig med familj

barn prata

Barn pratar mer än du tror

Barn börjar prata vid olika åldrar och utvecklar sin talförmåga i olika takt. De flesta barn säger sitt första ord vid ett års ålder. Vid två års ålder kan barn ofta sätta samman 2-3 ord till en mening. I denna artikel kan du läsa mer om barns språkutveckling vid olika åldrar.

Läs artikeln »
Potträning

Potträning

Potträning är vanligt när barn är i åldern 18-24 månader. Det finns flera olika metoder och sätt för att genomföra en potträning och vägen till att bli blöjfri är inte alltid så enkel.

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
Föräldraledighet

Föräldraledighet

Föräldraledighet är något som alla föräldrar har rätt till. Vi förklarar här enkelt reglerna för föräldraledighet. Försäkringskassans regler är något som många tycker är svårt. I vardagligt tal nämns ofta pappaledighet och mammaledighet för samma sak. 

Läs artikeln »
naveln nyfödd bebis

Naveln hos nyfödd

Naveln hos en nyfödd bebis består i början av en några centimeter lång restbit av navelsträngen. Denna ”navelstump” ramlar bort av sig själv. Det är viktigt att du dagligen kontrollerar din bebis navel då den lätt kan bli infekterad.

Läs artikeln »
Tvåårstrots

Tvåårstrots

Tvåårstrots kan vara en förälders första riktiga prövning. Tvåårstrotsen kan komma plötsligt och många föräldrar upplever att de inte känner igen sin 2 åring.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.