inskolning dagis förskola

Inskolning på dagis / förskola

Inskolning på dagis / förskola. Hur går inskolningen till när ditt barn börjar på dagis / förskola? Inskolningen pågår ofta i cirka 2 veckor då barnet får vänja sig vid den nya miljön som dagiset innebär för ett litet barn.

Hur går inskolningen till när ditt barn börjar dagis / förskola

Känslorna inför förskolestarten och inskolningen kan ge fjärilar i magen hos både barn och föräldrar. Tänk att någon annan ska ta hand om ditt barn; det värdefullaste du har! Här nedan hittar du allt inför inskolningen på förskolan.

Att börja på dagis / förskolan är ofta den första riktiga separationen mellan föräldrar och barn. Det krävs därför förberedelser för att klara av denna nya situation. Under inskolningen ska barnet lära sig att känna tryggt i den nya miljön, med de nya människorna och tryggt utan sin mamma och pappa. Inskolningen är även viktig för föräldrarna så att de blir trygg med personalen och den nya situationen som det är när man lämnar bort sitt barn till någon annan.

Läs även: Barns utveckling mellan 1-2 år

Inför inskolningen på dagis / förskola

Inskolning dagis

I stort sätt alla barn klarar inskolningen, men det är viktigt att komma ihåg att barn är olika och därför har de också olika förutsättningar. Personalen försöker därför alltid att utgår från varje unikt barn. Som förälder gäller det att vara positiv och att ha rätt inställning när de kommer till förskolan. Prata med barnet om förskolan på ett positivt sätt, så smittar det av sig på barnet.

Det är vanligt att föräldrar oroar sig inför starten på förskolan. Ofta är detta den första riktiga separationen, då barn och föräldrar ska vara ifrån varandra under en längre tid. Förbered dig i förväg på situationen. Är det möjligt kan det vara bra att dagarna innan inskolningen vara på förskolans gård och leka. Prata och tala om för barnet att det är här det ska vara på dagarna och leka med sina kompisar medan mamma och pappa jobbar.

Räkna med att barnet kommer att reagera på något sätt. En del barn blir blyga, vissa gråter och andra springer omedelbart iväg och leker med de andra barnen. Nyckeln till en bra inskolning är att man som förälder är tydlig, konsekvent och visar trygghet. Att föräldrarna är osäkra och velar fram och tillbaka när de ska lämna barnet är ett vanligt fel.

Så går inskolningen till på dagis / förskola

Hur inskolningen går till varierar mycket mellan olika förskolor. En del har två veckors inskolning medan andra har tre veckor. Vissa låter alla nya barn börja samma dag andra vill att de nya ska börja med en veckas mellanrum. Det varierar också hur många dagar barnet är på dagis innan föräldrarna lämnar barnet ensam med personalen för första gången, när det får vara med och äta första gången, när det får sova middag för första gången och så vidare.

Ofta börjar man första dagen med att bara stanna en timme eller två. Föräldrar får ofta en liten mapp med information som rör inskolningen, om vad barnen behöver ha med sig, förskolans rutiner, läroplanen, telefonnummer och scheman. Andra dagen brukar frågor som rör verksamheten komma från föräldrarna. Föräldrarna ska även fylla i en lapp om vad barnet gillar, eventuella svårigheter, allergier samt om barnet behöver hjälp att äta, inte kan gå än och liknande saker.

På tredje dagen brukar det vara dags för första separationen om allt har fungerat som det ska. Ofta börjar man med att föräldrarna stannar på dagiset men är i ett annat rum. Man provar först en kortare stund runt en kvart, om barnet gråter kommer föräldrarna ut, annars fortsätter man en stund. Dag 3-5 brukar barnet prova på att äta lunch med de andra barnen på dagiset. Steget därefter är att barnet får vara med och vila efter lunch.

Under inskolningen så ökas successivt tiden då barnet vistas på förskolan. En del barn klarar inskolning utan några som helst problem på bara några dagar. Andra barn behöver längre tid än de två veckor som oftast är avsatta till inskolningen. För säkerhetskull bör du ha möjlighet att ta ledigt en tredje vecka från din arbetsplats. I slutet av andra veckan är barnet på dagis mellan klockan 9 till klockan 15. Fungerar allt så deltar barnet de sista dagarna i den ordinarie verksamheten. Se även ett exempel på inskolningsschema.

En vanlig dag på förskolan Vargen.

07.00-09.00 Någon i personalen välkomnar barnen i entréhallen. Frukost serveras fram till 8.30.
09.00-09.30 Lek och sång
09.30-10.00 Mellanmål för de minsta.
10.00-11.00 Fri lek och aktiviteter i mindre grupper för att stimulera barnen inom olika ämnesområden.
11.00-11.15 Blöjbyte på de minsta och handtvätt för alla.
11.15-12.00 Middag
12.00-14.00 Vila
13.00-14.00 Fri lek för de som är vakna.
14.00-14.30 Mellanmål
14.30-16.00 Utomhuslek.
15.00-16.00 Många hämtar barnen vid denna tiden.
16.00-18.00 Fri lek. De barn som är kvar sist får mer tid med personalen och känner sig lite utvalda.

Föräldraaktiv inskolning

Föräldraaktiv inskolning innebär att föräldern är med barnet på förskolan på heltid i tre på varandra följande dagar. Under den tiden finns föräldern med sitt barn i alla situationer som uppstår. Den fjärde dagen lämnas barnet hos personalen på förskolan och då sker ett tydligt och kort avsked mellan förälder och barn.

Metoden innebär att barnet under den korta inskolningen inte behöver oroa sig för att bli lämnat och då i lugn och ro kan vänja sig vid förskolans rutiner, personal och miljö.

Utrustning som behövs till förskolan

Det första du ska tänka på att göra är att namnmärka barnets kläder. Det finns ett antal saker som alltid bör finnas på förskolan:

  • Gummistövlar
  • Regnkläder
  • Ryggsäck för utflykter (för barn runt 2 år)
  • Napp
  • Liten kudde
  • Snuttefilt eller gosedjur.
  • Ett par ombyte kläder
  • Blöjor

Mer om: Förskolan

barnvakt första gången

Annons från Stor & Lite barnpassning

Behöver ni barnvakt?

Låt Stor & Liten barnpassning hjälpa dig med utbildade och kontrollerade barnvakter. Enstaka timmar eller abonnemang, pris från 149 kr/tim efter RUT. Alltid samma barnvakt.
Läs mer här.

Avsked – när föräldrarna ska gå

Vissa dagar kan det vara jobbigt, även när barnet vant sig vid att vara på förskolan. Som förälder vill man då gärna stanna längre för att trösta barnet. Många experter menar dock att det är bättre med ett kort avsked. Långa avsked gör inte separationen lättare. Läs mer om stress vid lämningen.

Säg ”hej då” med ett leende och lämna sedan över barnet till personalen för att visa barnet att förskolan är en trygg miljö. Efter ett jobbigt avsked brukar många förskolor försöka höra av sig till föräldrarna när barnet slutat gråta för att berätta att; nu är ditt barn lycklig och glad igen.

För en del barn kommer en reaktion ett tag efter inskolningen, då barnet inser att det ska vara på förskolan varje dag. De kan komma på att de saknar föräldrarna väldigt mycket under dagarna. De blir också väldigt trötta av den stora omställningen det är att vara på förskolan hela dagarna. Trötta barn har ofta lättare att blir ledsna.

De som läste avsnittet om inskolning på dagis / förskola läste även om maxtaxa och förskoleavgift samt om reglerna kring vård om sjukt barn. Har du separerat och lever i ett förhållande med delad vårdnad kanske det kan bli aktuellt att ha barn på två olika förskolor vilket kan påverka inskolningen.

Fler artiklar för dig med familj

Potträning

Potträning

Potträning är vanligt när barn är i åldern 18-24 månader. Det finns flera olika metoder och sätt för att genomföra en potträning och vägen till att bli blöjfri är inte alltid så enkel.

Läs artikeln »
barn bok

Böcker för barn

Läs böcker för ditt barn för att stimulera barnets språkliga utveckling. Här får du tips på barnböcker för barn vid olika åldrar. Vad läser du för bok för ditt barn? Du vet väl om att du kan spela in ljudet av när du läser upp en bok och sen låta barnet lyssna på inspelningen.

Läs artikeln »
magdroppar

Magdroppar

Magdroppar. Semper magdroppar rekommenderas till små barn som har problem med magen. Magdropparna från Semper består av en oljelösning med bakteriekultur, Lactobacillus reuteri Protectis, som är anpassad till att trivas i magen och i tarmen.

Läs artikeln »
dop psalmer sanger

Psalmer och sånger till dop

Psalmer och sånger till dop. Här hittar du de vanligaste psalmerna som man sjunger vid dop i svenska kyrkan. Du hittar även tips på sånger som är vanliga att ha vid dopakten. Tips på psalmer och sånger till dop.

Läs artikeln »
tumme

Suga på tummen

När börjar barn suga på tummen? Varför suger barn på tummen? Vilka är fördelarna och nackdelarna finns det med att barnet suger på tummen? Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor om att suga på tummen.

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
barn hosta

Hosta barn / bebis

Hosta är ett vanligt symtom redan hos en bebis. Hosta kommer och går hos alla barn och det utgör kroppens naturliga skyddsreflex för att hålla luftvägarna fria. Hosta är vanligt vid flera olika sjukdomar såsom vid förkylning då hostan ofta håller i sig i genomsnitt 18 dagar. 

Läs artikeln »
barnvard

Vård av barnet

Skötsel av det nyfödda barnet – Vård av barn. Efter förlossningen är det mycket man ska känna till kring hur barnet skall skötas, vårdas och tagas om hand. Hur klipper man naglarna på barnet? Hur och när ska man bada barnet? Måste barnets hud vårdas? Vad är ett storkbett?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.