Kan man äta lax när man är gravid?
Lax är jättebra att äta när du är gravid. Lax innehåller bland annat omega 3-fett, som är extra viktigt under graviditeten. Ändå är många osäkra på vad som gäller när det kommer till lax och graviditet. Vi reder ut vad du kan äta när du är gravid.
Råden om man bör eller inte bör äta viss typ av lax under graviditeten går isär. Livsmedelsverket har länge kommunicerat följande på sin webbsida:
”Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum.”
Under 2019 har de dock för förtydligat dessa råd jämfört med de gamla eftersom de ansåg att de var svåra att följa. Nu lyder rådet angående denna typ av fisk från livsmedelsverket:
”Rökt och gravad fisk kan du äta kall om den är nyförpackad, det vill säga om det har gått högst en vecka sen den förpackades. ”
Kan gravida äta gravad lax eller varmrökt lax?
Enligt livsmedelsverket går det normalt utmärkt att äta både gravad och rökt lax, om den är nygjord eller nyförpackad. Det kan finnas små mängder listeriabakterier i gravad och rökt fisk. Om de får möjlighet att föröka sig så kan de vara skadliga. Vakuumförpackad lax ska du vara extra försiktig med då den har lång hållbarhet och därmed har även bakterierna lång tid på sig att föröka sig.
Läs även: Sushi under graviditeten
Kan gravid äta lax
Vad är då nyförpackad lax? Som tumregel kan du ha att bäst-före-datumet bör vara minst hälften kvar, utifrån förpackningsdatumet.
Det finns dock andra som menar att det finns en risk med att äta gravade och rökta laxprodukter. Det är fortfarande ovanligt med listeriabakterier i Sverige, men är du gravid så kan smitta leda till att fostret dör eller skadas (läs mer om listeria).
På senare år visar trenden att listeriasmittan ökar i Sverige. Anledningen kan vara att det är i dessa länder vi äter mycket lax, tror Wilhelm Tham, forskare vid Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan (Örebro Universtitet) med 20 års erfarenhet av listeriaforskning.
– Just vakuumförpackad rökt eller gravad lax är de största smittkällorna för listerios i Sverige, säger han.
Wilhelm Tham avråder gravida från att äta gravad och kallrökt lax. Livsmedelsverket känner till hans forskning men säger att de inte vill skrämma gravida samt att risken är minimal så länge produkterna är nygjorda. Han påpekar också att risken gäller vakuumförpackade produkter. Färsk lax hinner bli dålig innan listeriabakterierna hunnit växa till sig och då känner man på lukten att produkten är dålig.
Upphettad kallrökt lax går utmärkt att äta. Detta är nyttigt för både dig och barnet.
Tips! Se gärna vår gratis utbildningsfilm om kost under graviditeten. I den svarar dietist Emilia Polster på frågor om lax under graviditeten och om andra vanliga frågor om kost.
Värm upp laxen
Om du är osäker så kan du alltid värma upp laxen. Så länge den hettat upp över +70 grader så är den säker att äta ur bakterie- och parasitsynpunkt. Detta även när du är gravid. Tänk på att Listeria inte dör vid nedfrysning, detta gäller endast toxoplasma som förekommer i kött.
Läs även: Sushi under graviditeten, mozzarella, dadlar eller parmesanost.
Här kan du se livsmedelsverket fiskguide.
De som läst avsnittet om kan gravid äta gravad eller varmrökt lax tyckte även nedan artiklar var intressanta.