Äta rostbiff under graviditeten
Rostbiff finns i många att köpa i många olika former; som färdigpackat pålägg, som köttbit, som delikatess, mm. Frågan många gravida ställer sig är om det är okej att äta rostbiff när man är gravid.
Rostbiff är nötkött som tillagas i ugn på relativt låg värme under lång tid. Rostbiffen sitter på djurets bakre ryggparti och har en låg fetthalt.
Kan gravida äta rostbiff?
Rostbiff är precis som annat kött en bra källa till protein, vitaminer, järn och andra vitaminer under graviditeten.
Gällande paketerad, skivad rostbiff; om du är gravid så bör du välja skivor som inte är rosa för att minska risken för bakterier. Generellt ska du som är gravid se till att äta kött som är genomstekt (läs mer om rött kött under graviditeten).
Det finns alltid risk med paketerat kött, så om du ska äta detta så leta efter en produkt med ett bäst före datum som ligger så långt fram i tiden som möjligt. Du bör endast äta köttet när det är högst en vecka från förpackningsdagen för att minimera risken av listeria.
Läs även: Kan man äta skinka (rökt, kokt, lufttorkad) under graviditeten?
Om du verkligen vill äta rostbiff så kan du eventuellt frysa in köttet under drygt tre dygn. På detta sätt kan man ta död på parasiter såsom toxoplasma. Tänk på att infrysning inte dödar eventuella listeriabakterier. Vid upphettning över 70 grader så dör både toxoplasma och listeria.
Ät inte rostbiff, oavsett nyans, som legat framme på buffébord då du inte är helt säker på att den är färsk samt att den legat ordentligt kyld.
Källa rostbiff under graviditeten: Livsmedelsverket, 1177, wikipedia samt svar från barnmorskor.
Läs även: Salami under graviditeten, mozzarella eller parmesanost.