kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Hur går ett kejsarsnitt till?

Kejsarsnitt är en förlossningsmetod som används då vaginal förlossning av någon anledning inte är möjlig eller önskvärd. Kejsarsnitt utförs genom ett snitt genom bukväggen. Ofta går ett kejsarsnitt snabbt från det att bedövningen börjar verka till dess att barnet är ute tar det bara några minuter.

Det finns tre typer av kejsarsnitt. Planerat snitt, akutsnitt och katastrofsnitt (även kallat urakut snitt). Snittet kan vara av typen bikinisnitt eller medellinjesnitt. Bikinisnitt läggs på tvären nedanför naveln och namnet kommer ifrån att det oftast går att dölja under bikinin. Medellinjesnitt läggs på längden, från blygdbenet upp till navelhöjd. Vid ett kejsarsnitt så medverkar alltid läkare (ofta gynekolog) samt förlossningsbarnmorska, operationssköterska, undersköterska och narkospersonal. Vid akuta kejsarsnitt är även en barnläkare närvarande. Snittet utförs med olika bedövning beroende på situation. Vanligt är spinal- eller epiduralbedövning (ryggbedövning) vilket ger mamman möjlighet att vara vaken under operationen. Av naturliga skäl så utförs dock exempelvis alltid katastrofsnitt under narkos.

Olika typer av kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Här följer en kort beskrivning av de olika typerna av kejsarsnitt:

  • Planerat kejsarsnitt – Hälften av alla snitt är planerade och utförs normalt en vecka före det beräknade förlossningsdatumet. Som namnet antyder är operationen planerad på ett bestämt datum. Orsakerna till snittet varierar och kan exempelvis vara att; barnet ligger med stjärten nedåt (sk sätesbjudning), kvinnan är extremt rädd för en vanlig förlossning, barnet är större än normalt, bäckenet är för litet, mamman har spruckit mycket vid tidigare förlossningar, mamman har havandeskapsförgiftning eller att barnet växer dåligt och mamman måste förlösas långt före beräknat datum.
  • Akut kejsarsnitt – .Detta utförs om det uppstår komplikationer eller fara för mamman eller barnet under förlossningen. Alla snitt som görs efter det att förlossningen startat räknas som akuta. Beslutet om barnet ska förlösas genom kejsarsnitt tass i samråd mellan läkaren och mamman. Bara i akuta fall så förklaras orsaken till ett kejsarsnitt inte i förväg för föräldrarna. Orsaker kan vara att; värkarna är för svara för att föra förlossningen framåt, barnet verkar inte må bra eller att allvarliga komplikationer har uppstått under förlossningen.
  • Katastrofsnitt – Som namnet antyder är det bråttom när det utförs. Snittet påminner om akut kejsarsnitt men barnet måste här vara ute inom ett fåtal minuter. Oftast utförs detta under narkos där mamman är helt nedsövd.

Hur går ett kejsarsnitt till?

Är det inte bråttom så får mamman i de flesta fall ryggbedövning så att hon kan vara vaken under ingreppet. Hon är då bedövad från bröstet och ner till tårna. Pappan får normalt vara med i rummet vid kejsarsnitt. Vid katastrofsnitt där mamman blir nedsövd får dock ingen anhörig närvara under operationen.

Själva snittet som görs är vanligtvis cirka 15 centimeter långt. Har man tid på lägger man ett så kallat bikinisnitt och är det bråttom väljer läkaren ibland att lägga snittet från naveln och ner mot blygdbenet eftersom detta går fortare. När snittet är lagt öppnas livmodern och läkaren lyfter ut barnet. Moderkakan tages också ut och sedan sys livmodern och bukväggen ihop. Efter snittet får mamman ligga på en uppvakningsavdelning tills att bedövningen eller narkosen släppt. Barnet får då vara med pappan, partnern eller nära anhörig. Efter uppvaknandet så flyttas familjen till en BB-avdelning. Återhämtningen tar normalt lite längre tid än efter en vanlig förlossning och vårdtiden på BB lika så.

Läs mer om: Sätesbjudning

De som läst avsnittet om kejsarsnitt läste även om en förlossnings olika faser, om vad du bör ha hemma efter förlossningen och om barnets utveckling den första tiden.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Läs artikeln »
annons kry

Sjuka barn? När ska du ringa läkare?

Sjuka barn? När ska du ringa läkare? Barn är ofta sjuka och det är svårt att veta när man ska ringa läkare eller kontakta vården. Dessa riktlinjer är bra att känna till när du som förälder ska avgöra om det är dags att ringa till läkaren / doktorn. Ofta går sjukdom över av sig själv, men som förälder vill man inte chansa och det är då bättre att konsultera en läkare.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.