Rött kött när du är gravid
Livsmedelsverket har nu uppdaterat sina råd om Toxoplasma. Dessa nya råd rör intaget av rött nötkött av gravida och personer med nedsatt immunförsvar.
För att du som är gravid inte ska smittas av parasiten toxoplasma så har livsmedelsverket länge gett rådet att alltid genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Nu ändras och utökas råden att även genomsteka nötkött, dvs kött från kor. Toxoplasma kan orsaka sjukdom hos personer som har nedsatt immunförsvar och hos gravida kan parasiten skada det ofödda barnet.
Riskprodukter kött
Parasiten kan finnas i kött från lamm, vildsvin, gris, get, hjortdjur och nötkreatur. Lammkött anses vara en av de vanligaste spridningsvägarna för toxoplasma.
Tidigare ingick inte nötkött bland de produkter som ansågs bära smittan men råden ändras under 2019 till att inkludera även kött från nötkreatur. Läs mer om specifika råd rörande nötkött här nedanför.
Råd om rött kött
Toxoplasma dör när maten hettas upp till minst 60–65 ℃ eller vid frysning (-18 ℃) i minst tre dygn. För att vara på den säkra sidan så ska du följa dessa råd.
Kött från lamm, gris, nöt och vilt ska alltid hettas upp till minst 60 – 65 C, tills det är rosa (medium) och utan inslag av blod. Om du vill äta en lättstekt, blodigare köttbit som är upphettad till under 60 ℃, kan du frysa in den minst tre dygn före tillagning.
Läs även mer om toxoplasma eller om listeria.
Nötkött som gravid
Tidigare sa råden från livsmedelsverket att det under graviditeten var okej att äta rött kött om det var nötkött. Råden har nu uppdaterats efter ny kunskap om parasiten toxoplasma. Ska du som gravid äta nötkött så bör köttet genomstekas. Vill du verkligen måste äta din köttbit röd, och således hetta upp den till under 60 grader, så ska du frysa in den i minst tre dygn före tillagning.
Rött nötkött gravid
Vill du trots allt äta en blodig biff när du är gravid så finns det en möjlighet. Det du måste göra är att frysa in köttet före tillagning och säkerställa att köttet är fruset i minst tre dygn. Under denna infrysningstid så dör eventuella toxoplasmaparasiter enligt livsmedelsverket.
Smitta från nötkött
Risken att smittas genom nötkött är relativt liten. Nötkött har en lägre risk att smittas av toxoplasma än kött från andra djur. Äter du en lättstekt blodig bit kött från nöt, så kan du dock utsättas för parasiten.
Läs mer: Toxoplasma.
Vanliga frågor angående rött kött
Kan Högrevsburgare vara röd?
Högrev blir allt vanligare i hamburgare och trenden just nu är att äta dem något röda i mitten. Är du gravid så ska du dock alltid be om genomstekta hamburgare som inte har något rött i mitten.
Får man äta kött som gravid?
Som gravid så behöver du järn och andra mineraler som finns i kött. Det är därför bra att äta en viss mängd kött även när du är gravid. Ät dock inte rött kött utan se till så att det är stekt till minst rosa färg.
Kan gravida äta rött kött?
När du är gravid så bör du inte äta rött kött. Denna rekommendation ger livsmedelsverket när det gäller kött från lamm, vildsvin, gris, get, hjortdjur och nötkreatur.
Kan man äta oxfilé som gravid?
Oxfilé är nötkött och inkluderas därför i de nya rekommendationerna om att köttet inte bör ätas rött. Stek oxfilen så att den är genomstekt eller åtminstone svagt rosa.
De som läste om kött som gravid läste även om rostbiff när man är gravid samt om man kan äta lax under graviditeten.