Nötkött gravid

Rött kött gravid

Nötkött går bra att äta när man är gravid. Man ska dock säkerställa att kött är ordentligt tillagat och inte är rött. Livsmedelsverket ändrad nyligen sina rekommendationer och de råder nu gravida att inte äta nötkött som är rött om det inte varit fryst i minst tre dygn.

Rött kött när du är gravid

Livsmedelsverket har nu uppdaterat sina råd om Toxoplasma. Dessa nya råd rör intaget av rött nötkött av gravida och personer med nedsatt immunförsvar.

För att du som är gravid inte ska smittas av parasiten toxoplasma så har livsmedelsverket länge gett rådet att alltid genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Nu ändras och utökas råden att även genomsteka nötkött, dvs kött från kor. Toxoplasma kan orsaka sjukdom hos personer som har nedsatt immunförsvar och hos gravida kan parasiten skada det ofödda barnet.

Riskprodukter kött

Parasiten kan finnas i kött från lamm, vildsvin, gris, get, hjortdjur och nötkreatur. Lammkött anses vara en av de vanligaste spridningsvägarna för toxoplasma.

Tidigare ingick inte nötkött bland de produkter som ansågs bära smittan men råden ändras under 2019 till att inkludera även kött från nötkreatur. Läs mer om specifika råd rörande nötkött här nedanför.

Råd om rött kött

Rött kött gravid

Toxoplasma dör när maten hettas upp till minst 60–65 ℃ eller vid frysning (-18 ℃) i minst tre dygn. För att vara på den säkra sidan så ska du följa dessa råd.

Kött från lamm, gris, nöt och vilt ska alltid hettas upp till minst 60 – 65 C, tills det är rosa (medium) och utan inslag av blod. Om du vill äta en lättstekt, blodigare köttbit som är upphettad till under 60 ℃, kan du frysa in den minst tre dygn före tillagning.

Läs även mer om toxoplasma eller om listeria.

Nötkött som gravid

Tidigare sa råden från livsmedelsverket att det under graviditeten var okej att äta rött kött om det var nötkött. Råden har nu uppdaterats efter ny kunskap om parasiten toxoplasma. Ska du som gravid äta nötkött så bör köttet genomstekas. Vill du verkligen måste äta din köttbit röd, och således hetta upp den till under 60 grader, så ska du frysa in den i minst tre dygn före tillagning.

Rött nötkött gravid

Vill du trots allt äta en blodig biff när du är gravid så finns det en möjlighet. Det du måste göra är att frysa in köttet före tillagning och säkerställa att köttet är fruset i minst tre dygn. Under denna infrysningstid så dör eventuella toxoplasmaparasiter enligt livsmedelsverket. 

Smitta från nötkött

Risken att smittas genom nötkött är relativt liten. Nötkött har en lägre risk att smittas av toxoplasma än kött från andra djur. Äter du en lättstekt blodig bit kött från nöt, så kan du dock utsättas för parasiten.

Läs mer: Toxoplasma.

Vanliga frågor angående rött kött

Kan Högrevsburgare vara röd?

Högrev blir allt vanligare i hamburgare och trenden just nu är att äta dem något röda i mitten. Är du gravid så ska du dock alltid be om genomstekta hamburgare som inte har något rött i mitten.

Får man äta kött som gravid?

Som gravid så behöver du järn och andra mineraler som finns i kött. Det är därför bra att äta en viss mängd kött även när du är gravid.  Ät dock inte rött kött utan se till så att det är stekt till minst rosa färg.

Kan gravida äta rött kött?

När du är gravid så bör du inte äta rött kött. Denna rekommendation ger livsmedelsverket när det gäller kött från lamm, vildsvin, gris, get, hjortdjur och nötkreatur.

Kan man äta oxfilé som gravid?

Oxfilé är nötkött och inkluderas därför i de nya rekommendationerna om att köttet inte bör ätas rött. Stek oxfilen så att den är genomstekt eller åtminstone svagt rosa.

De som läste om kött som gravid läste även om rostbiff när man är gravid samt om man kan äta lax under graviditeten.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Behandla löss

Behandla huvudlöss hos barn – hur får man bort löss?

Löss hos barn upptäcks oftanär barnet kliar sig extra mycket i hårbotten. Det behöver dock inte klia bara för att man har löss. Behandling av löss bör genomföras så snart som möjligt. Bästa sätt att behandla barn vid löss är att köpa en luskam som används regelbundet. Det finns även andra behandlingsmetoder när barn har drabbats av löss.

Läs artikeln »
sjukdom

Sjukdom & Allergi

Sjukdom eller allergi hos barn. Är barnet sjukt eller allergiskt? Vilka symptom ska du vara uppmärksam på? Fakta om barns sjukdom eller allergi. Vad behöver du veta om sjukdomar för att säkerställa att ditt barn är friskt och mår bra?

Läs artikeln »
gravid symptom ledvark under graviditeten

Ledvärk under graviditeten

Ledvärk under graviditeten. Hormonet relaxin mjukar under graviditeten upp leder och ligament. Ledvärk kan uppstå till följd av det ökade trycket när kroppen växer. Du kan lindra ledvärk genom att träna eller genom att värma upp området med en värmekudde.

Läs artikeln »
Aktiviteter sjuka barn

Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Läs artikeln »
D-droppar och D-vitamin till barn

D droppar

D-droppar skall ges till barn upp till 2 år. Vet du varför man ger d-droppar till bebisar? Visste du att det tidigare hette AD-droppar? Om du missar en dag med dropparna så bör du inte ge en större dos i efterhand. Allt om d droppar och vitamin D.

Läs artikeln »
tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
gravid symptomsvullen mage under graviditeten

Svullen mage under graviditeten

Svullen mage och gasig under graviditeten. När du är gravid kan du ofta uppleva att magen blir svullen. Du kan även känna dig gasig i magen och behöva fisa betydligt oftare än tidigare. Läs mer om svullen mage och gasig i magen under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.