kostbarn712

Smakportioner bebis

Smakportioner kan man börja med runt 4-6 månaders ålder. De första smakportionerna brukar bestå av kokt mosad potatis eller andra rotfrukter. Fortsätt att amma i början när du introducerar smakportioner till barnet.

Smakportioner från 4, 5 och 6 månader

Kost, näring, mat och smakportioner är viktiga element för det nyfödda barnet. När barnet är runt sex månader kan man börja med smakportioner för att barnet i långsamt takt ska få smaka olika livsmedel och vänja sig vid nya konsistenser.

Mindre smakportioner bestående av puréer kan man börja med när bebisen är runt 4 månader. Med större smakportioner och hela måltider av fast föda bör man vänta med tills barnet är runt 6 månader. Ur näringsperspektiv så behöver en bebis under 6 månader inte annan föda än bröstmjölk eller ersättning.

Smakportioner till bebis

De flesta bebisar har klarat sig utmärkt på endast bröstmjölk eller modersmjölksersättning under de första sex månaderna av sitt liv. Runt sex månaders ålder är det normalt lämpligt att börja med riktiga smakportioner, men ibland kan man börja redan när barnet är fyra månader. Rådfråga gärna din BVC sköterska om när hon tycker att det är lämpligt att börja.

Smakportion 4 månader

Om du vill ge smakportioner när din bebis är runt 4 månader så börja nätt med fina puréer. I början räcker det med en knapp tesked, men du kan sedan långsamt öka mängden. När du ger smakportioner kan du låta barnet vänja sig genom att du ger samma livsmedel några dagar i följd. Det är dock ingen fara att alternera mellan flera olika smaker och det finns inget alternativ som är rätt eller fel.

När du börjar med smakportioner är det viktigt att du ger mat som har en mjuk konsistens så att barnet inte sätter i halsen. Gröt går ofta också bra att ge. Gröt finns från 4 månader och de är ofta berikade med bland annat järn, kalcium och vitaminer och så kompletta så att de kan serveras som de är, utan tillbehör.

Om du ammar så är det viktigt att du låter barnet suga på bröstet först innan han eller hon får annan mat så att mjölkproduktionen inte upphör eller minskar. När det är dags att trappa ner på amningen så kan du istället ge barnet bröstet först efter maten så att han eller hon äter mindre än vanligt.

Det är viktigt att du fortsätter att ge ditt barn bröstmjölk eller ersättning åtminstone fram till det att barnet är 6 månader, även om du ger smakportioner.

Smakportion 5-6 månader

Normalt så rekommenderas det att man väntar med smakportioner tills det att barnet är runt 6 månader. Av någon anledning vill föräldrar ofta börja tidigare, men en bebis behöver egentligen inte äta något annat än bröstmjölk eller ersättning under de första 6 månaderna.

Om du inte börjat med smakportioner tidigare så kan du följa tipsen under rubriken 4 månader. Har du gett mindre smakportioner under en månads tid så kan du nu ge lite större portioner.

Tänk på att en bebis inte tuggar mat förrän de är runt 6 månader. De har i stället använt sin tunga för att flytta runt maten i munnen och för att föra maten bak i munnen så att den kan sväljas. Även vid 6 månader har din bebis begränsat med tänder och en begränsad förmåga att tugga och det är därför fortsatt viktigt att maten är fint fördelad (när får bebisar sina tänder).

Val av mat för smakportioner

Lättast att börja med är potatis som har en bra konsistens och är mild i smaken. Rotfrukter utöver potatis som är bra att börja med är morot, majs och palsternacka som har en mild lite söt smak. Undvik salt.

Koka potatisen eller rotfrukten och mosa den sedan med en gaffel samt tillsätt lite bröstmjölk eller ersättning så att det blir en lös mos. Genom att du tillsätter bröstmjölk eller ersättning så känner barnet till viss del igen smaken från bröstet eller flaskan trots att konsistensen och smaken är ny. Samma sak kan du göra med andra rotfrukter och grönsaker.

Barnet brukar även tycka om hemmagjort puré på banan, äpple eller päron som du enkelt kan göra genom att skrapa på frukten med en sked. När smakportionerna blir större går det bra att blanda i flytande margarin eller matolja i moset. Spädbarn kan behöva lite extra fett i maten, så är maten i sig inte fet, så är det inte fel att tillsätta lite grann extra fett. Tillsätt runt 1 tesked fett per portion och använd fett som är mjukt i konsistensen, det ska gärna vara omättat fett.

Mer om livsmedel och matallergi hittar du längre ner i artikeln.

Tips! En bebis har inga smakpreferenser och kan därför äta det mesta. En grimas innebär inte att de tycker maten är äcklig, bara att de är ovana vid smaken, doften eller konsistensen. Prova flera gånger så lär sig barnet att gilla ett brett utbud av mat.

Läs även: Recept på smakportioner

Smakportioner med välling

Runt sex månaders ålder är det även okej att börja med välling. Börja gärna med en mild sort. Ge smakportioner i början ur nappflaska eller ur pipmugg beroende på vilket barnet föredrar. Märker du att din bebis har en känslig mage som reagerar på vällingen så prova istället med majsvälling.

Tips: Vill du skippa matandet med sked och hoppa direkt till steget där ditt barn äter på egen hand? Då ska du testa BLW-metoden.

Att ge barnet smakportioner

Barn behöver normalt äta varannan eller var tredje timme. Låt barnet själv bestämma hur mycket han eller hon vill äta. När du ger barnet smakportioner är det viktigt att du ger väldigt lite åt gången samt att det inte är för varmt.

Ett tips är att känna på maten genom att sticka ner tungspetsen i maten på skeden så att du känner att temperaturen är lagom varm rakt igenom. Ibland kan temperaturen skilja sig åt på samma sked.

Läs även: Ska man rapa barnet?

Smakportioner för första gången

I början kan små barn ha svårt att få in maten ordentligt i munnen och svälja den. Maten kommer därför ofta ut igen, vilket beror på att barnet är ovant vid konsistensen och inte vet hur han eller hon ska göra. Misstolka inte det med att barnet inte tycker om maten utan försök försiktigt igen. Vill barnet inte utan fortsätter att spotta ut maten så tvinga inte honom eller henne. Vänta istället ett par dagar och försök sedan igen. Forskning har visat att det kan ta upp till tio gånger innan bebisen accepterar en ny rätt.

I början räcker det med cirka en tesked åt gången men detta kan du successivt öka med tiden. Det är bra och nyttigt för barnet att fortsätta amma ett tag till men var inte rädd för att prova ersätta en del av mellanmålen med små måltider av puréer eller gröt.

När barnet vant sig och lärt sig äta potatis, rotfrukter och grönsaker så kan du början lägga till annan mat såsom kött, fisk, fågel, ägg och baljväxter.

Det viktigaste är att inte stressa med smakportionerna, utan att låta barnet pröva i sin egen takt. När du går över till större portioner är ett tips att börja med detta under lunchmålet. Då är barnet oftast piggast efter förmiddagssömnen och aptiten brukar vara på topp. Kombinera gärna något nytt med något som du redan vet att barnet känner igen och tycker om.

Läs även: När ska man ge sin bebis vatten?

Smakportion när barnet är äldre

Runt 8 månaders ålder kan du ge barnet grövre mat så att han eller hon kan träna att tugga, vilket även är viktigt för talet. Prova runt denna ålder att hacka maten istället för att mosa. Värt att tänka på kan vara att om man väntar för länge med att introducera större bitar och fortsätter med finmalda puréer blir det vanligtvis svårare längre fram.

Ett tips är att börja med att mosa med en gaffel istället så blir maten inte lika finmalen.

Barnet kan runt 8 månaders ålder även börja äta bröd med pålägg. Skär bort kanterna på brödet innan du serverar barnet smörgåsen, då dessa kan vara svåra att tugga för barnet. Prova även att låta barnet på egen hand äta en skalad banan.

Först när barnet är lite äldre, runt 10-12 månader, är det okej för barnet att testa lättstekta rätter. Även om barnet vid det här laget har fått några tänder och så smått börjat tugga maten, så är det viktigt att maten grovhackas med en kniv eller rivs med hjälp av ett rivjärn.

När barnet är runt 1 år så brukar de kunna äta vanliga mat helt och hållet. Tänk dock på att alla barn är olika så anpassa maten efter barnets förmåga.

Läs även om hur mat och dryck påverkar barnets tänder.

Ett bra tips är att generellt låta din bebis testa så mycket och så varierad mat som möjligt under de två första levnadsåren. Det sägs att barn därefter lätt blir kräsna för smaker som de inte känner igen.

Tips: Är du nyfiken på hur ett sov- och matschema kan se ut för ett barn i en viss ålder? Kolla in artiklarna om barns utveckling under det första året. För respektive månad ges tips på mat- och sömnschema för den specifika åldern.

Mer om livsmedel vid smakportioner

Mjölk innehåller mycket protein, vitaminer och mineraler såsom kalcium som är bra för att bygga upp skelettet. För äldre barn är mjölkprodukter viktiga näringskällor så inför gärna mjölk i små mängder tillsammans med smakportionerna när barnet är runt 6 månader så att barnet vänjer sig vid smaken.

Man ska dock vara lite försiktig med att ge mjölkprodukter i allt för stora mängder i tidig ålder. Detta då mjölkprodukter inte innehåller tillräckligt med järn och risken är att barnet inte får tillräckligt med järn om man ersätter andra livsmedel med mjölkprodukter. Risken skall dock inte överdrivas och det går utmärkt att ge mjölk, fil och yoghurt till barnet när han eller hon är en 10-12 månader. Ge dock aldrig opastöriserad mjölk till barn då den kan innehålla skadliga bakterier.

Salt och kryddor tillhör matkulturen, men man ska vara försiktig med salt under barnets första år. Barnets njurar utvecklas nämligen under hela det första året och är inte helt färdigutvecklade förrän barnet är uppåt ett års ålder. Barnet klara därför inte av att hantera större mängder salt i maten.

Socker ger tomma kalorier och inga vitaminer och mineraler. Du bör därför vara mycket sparsam med att ge socker till ditt barn. Ger du barnet söta drycker så vänjer han eller hon sig snabbt vid att drycker måste vara söta för att drickas. Erbjud därför vatten som törstsläckare när han eller hon börjar äta fast föda.

PS. glöm inte att ge ditt barn D-droppar

Dryck till små barn

Om barnet ammar så behövs det ingen annan dryck än bröstmjölk. Ammar du inte i direkt anslutning till måltiden eller smakportionen så kan du ge lite vatten, vilket är en bra måltidsdryck. Läs mer: vatten till nyfödd.

Undvik detta vid smakportioner

Det finns ett antal livsmedel som du inte ska ge till ditt barn under det första året. Detta gäller även i små smakportioner. Dessa livsmedel är honung, opastöriserad mjölk, potatisskal, grön potatis, rödbetsjuice, riskakor, risdrycker och gröna bladgrönsaker (spenat, ruccola mfl). Läs mer på livsmedelsverket.

Barn och mat

Bli inte orolig om ditt barn hittar sin favoriträtt och bara vill ha just denna rätt. Detta är helt normalt och går över med tiden. Så länge som du ammar, ger ersättning, gröt eller välling så får barnet i sig den näring han eller hon behöver ändå.

I åldern runt 8-12 månader är det även vanligt att barnet vill äta själv. Ge gärna barnet en liten sked som han eller hon kan använda samtidigt som du matar med en annan sked. (Barnmat och barnrecept)

Efterrätter av frukt eller bär

Frukt och bär innehåller mycket vitaminer, bland annat vitamin C, vilket gör det till en utmärkt dessert till barnet. Avsluta därför gärna måltiden med lite fruktpuré eller bärmos. Du kan antingen göra puré eller mos själv med hjälp av köpt frukt eller bär eller också kan du köpa färdiga alternativ i butiken.

Katrinplommon är en annan frukt som är bra att ha hemma. Dessa fungerar utmärkt mot förstoppning eller mot trög mage, vilket inte är ovanligt när man börjar med smakportioner. Märker du att ditt barn inte kan få ut bajset så prova med mosade katrinplommonen i gröten eller ge katrinplommonsaft som dryck till maten.

Matallergi hos barn

Det rekommenderas att man fortsätter att amma under tiden då man introducerar nya livsmedel. Detta gäller främst när man börjar med produkter som innehåller gluten, vilket finns i exempelvis vete, råg och korn. Det finns idag forskning som faktiskt visar på att det är bäst att vänta med gluten. Detta då tidig introduktion kan öka risken för glutenintolerans. När du ger smakportioner är det därför bättre att välja produkter som är baserade på havre.

För andra livsmedel som många är allergiska mot, såsom mot jordnötter, ägg och fisk, råder motsatsen. Forskning har här visat att små doser av dessa livsmedel redan i tidigare ålder ger ett ökat skydd mot dessa. Om man vet att det finns personer med allergi mot dessa i släkten så är det bra att vara extra observant när de introduceras. Testa gärna även dessa medan du fortfarande ammar.

Snabba tips från livsmedelsverket

  • Bra råvaror ger bättre förutsättningar för bra kvalitet på maten.
  • Mat som skall sparar bör kylas snabbt, gärna i kallt vattenbad.
  • Förvara inte maten i rumstemperatur utan placera maten i kyl eller frys
  • Tina djupfryst mat i kylskåpet.
  • Värm alltid upp sparad mat ordentligt innan den ätes, rör om då och då.
  • Om barnet har smakat på maten så bör du inte spara den.

Här hittar du recept på barnmat

De som läst avsnittet om smakportioner och om mat till små barn läste även om barnmat samt om reglerna för föräldrapenning och ledighet?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Mollusker barn

Mollusker

Här hittar du bilder på mollusker så att du vet hur de ser ut. Mollusker är vanligt hos barn, men vad är mollusker och hur blir du av med dem? Mullosker drabbar främst barn i förskoleåldern och de försvinner vanligen av sig själv inom något år. Molluscum contagiosum.

Läs artikeln »
Barn sömn

Sömnbehov barn

Spädbarn och nyfödda barn måste sova och få sin sömn. Hur många timmar ska ditt barn eller din nyfödda bebis sova? Vilket sömnbehov har ett nyfött barn? Har ditt barn svårt att sova?  

Läs artikeln »
abortstatistik sverige

Abortstatistik i Sverige

Aborter i Sverige – Statistik och fakta om abort. Abortstatistik om aborter utförda i Sverige. Vid vilken vecka görs flest aborter? Var i landet görs flest aborter? Hur gammal är kvinnan när hon gör abort?

Läs artikeln »
tandsprickning

Tandsprickning

Hur vet du att det verkligen är din bebis tänder som är på väg. Här går vi igenom vanliga symtom på tandsprickning. Är feber och diarré säkra tecken på att tänderna är på våg att spricka igenom? 

Läs artikeln »
gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Är du gravid och har ont i ryggen / ländryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen.

Läs artikeln »
gravid symptomsvullen mage under graviditeten

Svullen mage under graviditeten

Svullen mage och gasig under graviditeten. När du är gravid kan du ofta uppleva att magen blir svullen. Du kan även känna dig gasig i magen och behöva fisa betydligt oftare än tidigare. Läs mer om svullen mage och gasig i magen under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
graviditetsdiabetes mäta sockernivån

Graviditetsdiabetes

Att vara gravid och få diabetes påverkar inte bara din graviditet utan även livet efter förlossningen. Graviditetsdiabetes drabbar cirka två procent av alla gravida. Normalt kan det botas genom att du under graviditeten ser äver din kost och motion.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.