Lågt blodtryck gravid

Lågt blodtryck gravid – symptom, risker och orsaker

Vid lågt blodtryck, som även kallas hypotoni, så cirkulerar inte blodet tillräckligt bra. När du är gravid innebär detta en risk för ditt foster.

Under en graviditet så kan blodtrycket förändras och bli lägre än vanligt. Lågt blodtryck är framför allt vanligt i början av graviditeten. 

Vid lågt blodtryck när du är gravid så kan du känna dig yr och en känsla av att du håller på att svimma kan infinna sig. Lågt blodtryck är vanligast i början och mitten av graviditeten. 

Vad innebär ett lågt blodtryck?

Ett normalt blodtryck hos en vuxen person är cirka 110-130/80. Vid lågt blodtryck, som även kallas hypotoni, så cirkulerar inte blodet tillräckligt bra. Ett lågt blodtryck innebär att det värdet är lägre än 90/60 och att du har symptom. Tänk på att alltid kontrollera ditt blodtryck i vila.

Exakt vad som är ett lågt blodtryck varierar dock från individ till individ och det som är normalt hos en person kan vara lågt hos en annan. Av denna anledning så börjar din barnmorska tidigt att kontrollera ditt blodtryck för att de ska ha rätt referensvärde om där sker en förändring. Läs gärna mer om besöken hos barnmorskan.

Riskerna med ett alltför lågt blodtryck är dålig blodcirkulation i moderkakan och risk för påverkan på fostrets tillväxt pga näringsbrist. Där finns också en risk vid lågt blodtryck att risken för missfall ökar.    

Symptom på lågt blodtryck när du är gravid

Om du upplever yrsel eller om du är svimfärdig så kan detta vara ett symptom på lågt blodtryck. Även illamående är vanligt vid lågt blodtryck och en del känner av hjärtklappning. Varken ett lågt eller ett högt blodtryck är bra för dig som är gravid. 

Vid lågt blodtryck så ska du vara extra försiktig när du rör dig från sittande eller liggande position till stående. 

Läs även: Huvudvärk under graviditeten

När kan man drabbas av lågt blodtryck?

Ett lågt blodtryck är vanligast i början och mitten av graviditeten och senare brukar det stiga igen och du blir då piggare. Orsaken i början av graviditeten är naturlig och fysiologisk och normalt inget man behöver oroa sig för. 

Har man redan lågt blodtryck, innan man blev gravid, eller om man lider av någon blodtryckssjukdom, så kan det dock vara farligt. 

Om du har lågt blodtryck så kan du ofta låna hem en blodtrycksmätare från din BVC-mottagning eller din vårdcentral. Om du inte blir erbjuden att låna en så fråga om det är möjligt. 

Högt blodtryck gravid

Om ditt blodtryck går upp mycket så kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. För att sänka blodtrycket så kan du behöva vila. Här kan du läsa mer om havandeskapsförgiftning.

Vad kan man göra vid lågt blodtryck när man är gravid

Är du gravid och har lågt blodtryck så är där ett par saker du kan göra åt det på egen hand. Rådfråga dock alltid vården om du är osäker på hur något påverkar dig och din bebis. 

Det men alltid kan göra för att få ett normalt blodtryck, om man upptäckt att det är lågt, är; dricka mycket vatten; äta balanserad kost med mycket fibrer, grönsaker och frukt; motionera regelbundet; sov på vänster sida för att frigöra det stora blodkärlet och ta det lugnt och vila mycket. 

De som läste om lågt blodtryck gravid läste även mer om gula flytningar under graviditeten samt om yrsel när man är gravid

Fler artiklar för dig som är gravid

Ipren gravid

Ipren gravid

Ipren innehåller det verksamma ämnet ibuprofen och klassas som ett NSAID-preparat. När du är gravid så ska du inte använda dig av Ipren eller andra produkter som innehåller ibuprofen.

Läs artikeln »
Sex under graviditeten

Sex under graviditeten

Fakta om sex under graviditeten. Kan du ha sex när du är gravid eller kan det skada barnet? Det är inte farligt att ha sex när man är gravid. Här kan du läsa om allt som handlar om att vara gravid och ha sex.

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
gravid symptom blodande tandkott under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten. När du är gravid svullnar slemhinnorna och blodet blir tunnare. Detta gör att ditt tandkött lättare blöder. Även om tandköttet är känsligare under graviditeten så är det nu extra viktigt att sköta sin munhygien.

Läs artikeln »
gravid nötter

Gravid och nötter

Nötter som del av kosten när du är gravid är väldigt nyttligt. Många ställer sig dock frågan under graviditeten om det är okej att äta nötter eller jordnötter när de är gravida? Läs mer om nötter när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.