lasa for barn

Läsa för barn

Genom att läsa högt för barnet och prata om bilderna så stimuleras språkutvecklingen. Läser du för ditt barn? Läs gärna en stund varje dag för ditt barn.

Högläsning utvecklar barnets språk

Att läsa för sitt barn är en viktig hjälp i barnets språkutveckling. Försök gärna att hitta en stund varje dag då ni läser lite grann. För små barn finns det många bra böcker med rim och ramsor som är anpassade i både längd och språknivå.

När barnet kommit upp i runt 9-10 månaders ålder är det moget för lite enkla bilderböcker och pekböcker. Barnet vet då hur man bygger upp ett samtal och man kommunicerar genom ord. När ni läser så prata om bilderna för att stimulera språkutvecklingen.

När barnet börjar prata, vilket ofta vid drygt 1 års ålder, så går språkutvecklingen snabbt framåt. Småbarnsböcker är ofta bra för att hjälpa barnet med att utveckla sin språkliga förmåga att prata. Köp gärna böcker där barnet kan relatera till situationer och minnas tillbaka att det själv varit med om (tips på bra barnböcker).

Läs även: Barns utveckling vid olika åldrar

Högläsning och språklig stimulans

Läsa för barn

Högläsning är bra då det stärker barnets förståelse av språket och så småningom barnets förmåga att läsa själv. Att läsa högt för barnet ger även en känsla av närhet och gemenskap och barnet njuter ofta av den fulla uppmärksamheten. När du läser är det bra att låta barnet vara med i berättelsen. Ställ frågor till barnet som exempelvis ”Vad är det?, ”Var är X?” och ge hela tiden barnet tid att svara.

Det finns idag forskning som visar att när barnet själv får vara med och berätta så utvecklas barnets språk ännu mer. Lägg gärna till en sagostund varje dag som en rutin på morgonen eller kvällen. Regelbunden läsning stimulerar inte bara språket utan är även en viktig stund då barn kommer ner i varv och slappnar av.

Viktigt att tänka på är att inte göra sagostunden till en belöning. Hota inte med att det inte kommer att läsas någon saga om barnet inte gör som du säger. Om sagostunden är förknippad med straff eller belöning så är risken stor att det inte längre blir en positiv upplevelse. Se till att hålla sagostunden så naturlig som möjligt.

Barn älskar upprepningar

Barn lär sig bäst genom att saker och ting upprepas om och om igen. För varje gång de hör informationen så kommer de ihåg det lite längre. Framför allt så behöver barn mellan 1-1½ år mycket upprepning för att lära sig.

Upprepning gör att barnet kan förutse vad som kommer hända, vilket gör att han eller hon känner tillfredställelse. Barn tycker om känslan av att klara av saker och känslan av att ha lagt något konkret till registret. Därför är det inte fel att läsa böcker med enkla sånger och korta barnramsor som barnet lätt kan komma ihåg och känna igen.

Denna vilja att känna igen sig går igen i nästan alla situationer barnet upplever. Du kan med denna kunskap hindra många trotsiga situationer. Skapar du exempelvis tydliga rutiner vid läggdags, matdags och vid andra återkommande situationer så vet barnet vad nästa steg är. Efter vällingen, borstar vi tänderna, sen läser vi saga och sen är det dags att sova. Detta gör att barnet känner igen sig och känner sig mer lugn, vilket förhoppningsvis leder till ett bättre samarbete.

De som läst avsnittet om att läsa för barn läste även mer om tips på böcker för barn i olika åldrar samt om barns språkutveckling.

Fler artiklar för dig med familj

nattskräck barn

Nattskräck

Nattskräck är episoder av rädsla, intensiv skräck och rörelse medan man sover. Ofta börjar nattskräck hos barn när de är mellan 3 och 12 år men går över när de blir äldre.

Läs artikeln »
tumme

Suga på tummen

När börjar barn suga på tummen? Varför suger barn på tummen? Vilka är fördelarna och nackdelarna finns det med att barnet suger på tummen? Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor om att suga på tummen.

Läs artikeln »
Potträning

Potträning

Potträning är vanligt när barn är i åldern 18-24 månader. Det finns flera olika metoder och sätt för att genomföra en potträning och vägen till att bli blöjfri är inte alltid så enkel.

Läs artikeln »
bajs bebis blöja

Bebis bajs

Färgen på bajset kan säg en hel del om hur ens bebis mår och ge tecken på om man bör söka hjälp. För en bebis som är under ett år och som ammas flera gånger om dagen är det vanligt att bebisens bajs är grönt eller gult i färgen. Även konsistensen kan ändras från dag till dag.

Läs artikeln »
Föräldraledighet

Föräldraledighet

Föräldraledighet är något som alla föräldrar har rätt till. Vi förklarar här enkelt reglerna för föräldraledighet. Försäkringskassans regler är något som många tycker är svårt. I vardagligt tal nämns ofta pappaledighet och mammaledighet för samma sak. 

Läs artikeln »
Storkbett bebis

Storkbett

Ett storkbett är ett födelsemärke som normalt finns när barnet föds. Det försvinner nästan alltid av sig själv under barnets första levnadsår.

Läs artikeln »
Feber barn

Feber hos barn

Feber hos barn är vanligt, men när har barn feber? Vad är låg respektive hög feber hos ett barn och vilka signaler ska man hålla utkik efter? Varför får barn feber? Är det normalt att barn får feber så ofta? Vi ger dig tips och råd när ditt barn har feber.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.