Får man äta leverpastej som gravid?
Livsmedelsverket anger att det är okej att äta leverpastej när man är gravid. Däremot ska man inte äta lever eller leverrätter, då det innehåller väldigt höga halter av A-vitamin. Många andra länder har dock en maxgräns även för leverpastej under graviditeten.
Länge ner kan du även läsa om leverpastej och listeria.
Kan man äta leverpastej som gravid ?
Det går bra att äta leverpastej när man är gravid, då denna produkt trots sitt namn innehåller väldigt små mängder lever. Innehållet av vitamin A i leverpastej blir därför väldigt lågt i förhållande till rekommendationen.
För att ligga på den säkra sidan bör du enligt finska motsvarigheten till livsmedelsverket hålla dig till cirka 30 gram leverpastej per dag. Tänk dock på att du får i dig A-vitamin även via andra källor vilket gör att du i så fall måste anpassa mängden.
Äter du väldigt mycket leverpastej så kan du dock få i dig för mycket vitamin A. Du bör inte äta mer än 1 mg A-vitamin per dag som tillskott när du är gravid. Den dagliga rekommenderade dosen av A-vitamin är 3 milligram eller 800 μg RE (som omvandlas till A-vitamin).
Läs även: kan man äta sill, mozzarella, sushi, när man är gravid?
Bredbar leverpastej gravid
Leverpastej och bredbar leverpastej faller under samma kategori och rekommendationerna är samma för båda produkterna. Att äta bredbar leverpastej på en smörgås kan vara positivt då det är en källa till järn.
Leverpastej och listeria när du är gravid
Leverpastej har generellt en väldigt liten risk att innehålla listeria. Orsaken till detta är att leverpastej förpackas när den är varm, vilket gör att listeria inte överlever. Det finns därför ingen risk för listeria i en oöppnad för packning.
Däremot kan leverpastej förorenas efter öppning, exempelvis om den kommer i kontakt med listeria när den skivas eller liknade. För att minimera risken för detta så använd rena redskap när du hanterar leverpastejen samt förvara den så kallt som möjligt i kylen. Livsmedelsverket rekommenderar 4 grader som en lämplig kylskåpstemperatur.
Läs mer: Så märker du om du drabbats av listeria
A vitamin och fosterskador
Höga halter av A-vitamin kan ge upphov till fosterskador. Därför ska gravida inte äta för höga halter av detta vitamin. Även för lite av A-vitamin kan leda till fosterskador, du bör därför inte undvika produkter som innehåller vitaminet.
Sammanfattningsvis
Livsmedelsverkets råd säger att det går bra att äta leverpastej i både fast form och i bredbar form. Risken för att få listeria via leverpastej är i stort sett utesluten. Du bör endast vara försiktig med leverpastej om du äter mycket stora mängder.