manad 4 5 6

Gravid månad 4, 5 och 6

Följ med i graviditeten och fostrets utveckling månad för månad. Vad är det egentligen som händer där inne i magen när du är gravid i månad 4, 5 och 6? Vad innebär det att vara gravid? 

Följ graviditetens utveckling månad för månad

Läs vår graviditetsguide mellan perioden vecka 16 till vecka 30. Denna guide ger dig en överblick över vad som händer under denna period av graviditeten.

Läs om hur fostret utvecklas under graviditeten, vecka för vecka. Välj den gravid vecka du är i nedan.

Vecka 1-5 Vecka 6-10
Vecka 11-15 Vecka 16-20
Vecka 21-25 Vecka 26-30
Vecka 31-35 Vecka 36-40
Vecka 41-

Vecka 16-20

Foster 17v suger tummen

I början av perioden kan hjärtljud höras med hjälp av ett instrument som kallas dopthone. Detta används av barnmorskan för att förstärka ljudet från hjärtat. I början av fjärde månaden flyttar även navelsträngen ner på barnets mage för att hamna på rätt plats. Barnet fortsätter att växa vilket även livmodern och moderkakan gör för att kunna förse barnet med utrymme och näring. Barnet börjar samla på sig fett för att säkerställa att det håller sig varmt när det kommer ut. Detta göra att barnet nu fort ökar i vikt. Barnet är nu även medveten om ljud utifrån och kan reagera på dem. I slutet av perioden känner barnet även igen din röst och blir lugnad av den.

Nu kan barnet sparka, gripa med händerna och till och med göra kullerbyttor, i sådan utsträckning att du kan känna av rörelserna. Det kan dock dröja innan du känner bebisen så var inte orolig om du inte känt något. Är det din första graviditet och du tycker att din mage kurrar väldigt mycket så behöver du inte vara orolig. Antagligen är det bebisens rörelser du känner och inte magen. Att bebisen inte ligger med huvudet neråt är inget man ska fundera på i detta läge. Först i slutet av graviditeten fixeras fostret för att göra sig redo för att komma ut. I vecka 20 har halva tiden gått och barnet är ungefär lika stort som en honungsmelon. Fram till nu är alla foster ungefär lika stora men sedan ökar skillnaderna. Barnets vikt i vecka 20 ligger runt 300-350 gram och barnet är cirka 16 cm från huvud till stjärt.

Runt vecka 16 går det normalt att se barnets kön med hjälp av ultraljud. Har ni inte redan varit på ett så hör med er barnmorska när det är dags. Har man inte förstått tidigare att man ska bli förälder så är ultraljud det absolut bästa sättet att bli övertygad om att det faktiskt finns liv där inne i magen.

Redan i början av perioden är det inte ovanligt att kvinnan tycker att hjärtat slår hårdare än vanligt. Detta beror på att kvinnan nu har fått upp till 25% mer blod än normalt för att klara av även barnets försörjning. Denna ökade blodmängd kan även resultera i ökade svettningar och om du har tur så kan det ha positiva effekter på ditt hår och dina naglar som under denna period brukar bli vackrare än någonsin förr. En del kvinnor upplever halsbränna och många får en brännande känsla i bröstet eller får sura uppstötningar. Det man kan göra är att undvika större måltider och dryck sent på kvällen. Naveln kan även vid den här tidpunkten börja att puta ut, vilket den i sådana fall kommer att göra ända tills förlossningen. I mitten av den fjärde månaden har de flest kvinnor gått upp mellan 2,5-4 kilo i vikt. (räkna ut hur mycket du bör gå upp i vikt under graviditeten)

Mer detaljer om när du är:
Gravid i vecka 16gravid i vecka 17gravid i vecka 18gravid i vecka 19gravid i vecka 20.

Vecka 21-25

Risken för missfall har minskat radikalt och det är liten risk för att det ska inträffa nu. Fostret sväljer fostervatten och tränar på detta sätt matsmältningsorganen. Lungblåsorna utvecklas men är vattenfyllda hela tiden i magen för att sedan pressas ut vid födseln. I slutet av femte månaden går det att höra barnets hjärta med endast ett vanligt stetoskop. Antikroppar förs nu även över från mamman till fostret för att bygga upp immunförsvaret. Är det en flicka ni väntar så finns det redan primitiva ägg bildade i äggstockarna som hon kommer att ha under hela sitt liv. Hennes livmoder är också fullt utvecklad. Bebisen rör vid sig själv och navelsträngen med sina händer för att utforska. Gör man ultraljud är det inte ovanligt att barnet har händerna framför eller på ansiktet. Bebisen är nu vaken eller sover efter en viss rytm vilket säkert märks av. I sluten av denna period väger fostret runt 700 gram och är cirka 35 cm mellan huvud och häl.

Redan i mitten på femte månaden finns det en chans att bebisen överlever en eventuell tidig födsel även om det ofta medför en del komplikationer.

Mer om: Fostrets längd och vikt

För kvinnans del är månad fyra en härlig tid under graviditeten. Man mår normalt sätt ganska bra och man är lagom stor. Det man kan känna av nu under femte månaden är svullet tandkött vilket kan resultera i tandproblem. Var därför noga med tandhygienen. Vissa kvinnor samlar även på sig vatten och får svullna ben under eftermiddagen och kvällen. Många kvinnor drömmer mycket konstiga drömmar under den här perioden. Är du tidigt ute kan även dina bröst läcka råmjölk, som är barnets första kost. Kvinnans livmoder har fram till nu vuxit enormt och är nästan stor som en fotboll. Även förstoppningsproblem är vanliga vid den här perioden. Blir det ett problem så prova att äta katrinplommon för att få igång magen.

Snart, om det inte redan startat, börjar bäckenuppluckringen, även kallat foglossning. Alla kvinnor lider olika mycket av detta och vissa märker knappt av det. Detta är en normal process för att utvidga bäckenet så att barnet kan komma ut. Hos vissa kan detta resultera i smärtsamma besvär i korsryggen och ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Barnmorska kan hjälpa till med råd om hur man minimerar smärtan.

Mer detaljer om när du är:
Gravid i vecka 21gravid i vecka 22gravid i vecka 23gravid i vecka 24gravid i vecka 25.

Vecka 26-30

Två tredjedelar av graviditeten är nu avklarad. Hela kroppen påverkar under de här månaderna och den blivande mamman har antagligen gått upp cirka sju till tio kilo i vikt. Barnet är runt vecka 27 lättare att mäta i dess fulla längd och mäter nu runt 37 cm från huvud till fötter. Barnet öppnar och stänger nu ögonen efter att de tidigare har varit stängda under en lång period. Hörseln blir allt mer utvecklad och nu kan de mycket väl hoppa till vid kraftigare ljud. Hjärnan, som hittills varit ganska slät, börjar nu forma de olika vecken. Vikten går i början/mitten av denna månade över ettkilos strecket. Överlevnadschansen är redan i början av sjätte månaden stor om barnet skulle komma ut för tidigt.

I sluten av månaden väger barnet drygt ett och ett halvt kilo. Nu varierar dock vikt och storlek mycket mellan olika kvinnor så det är svårt att uppge några exakta mått eller vikter. Barnet lagrar hela tiden underhudsfett

Som föräldrar kan ni om ni har tur känna eller till och med se en liten fot som trycker mot magen. Ni kan även känna att barnet svarar och trycker tillbaka när ni knuffar på magen. Kvinnan börjar nu bli stor och kan känna sig tung i kroppen. Bristningar i hyn kan uppstå. Barnet har nu vuxit till sig och platsen börjar minska. Livmodern har växt en del och den blivande mamman kan känna ett något obehagligt tryck upp mot bröstkorgen pga att de nedersta revbenen spänns ut. Barnet kan fortfarande vända sig men efter denna månad kan det bli svårare. Platsbristen gör att sparkar från barnet mot revben och insidan av magen kan kännas mer besvärande. De flesta barn fixeras senare i graviditeten med huvudet nedåt i födelsekanalen.

Många blivande mammor är nu tröttare och blir lättare andfådda. Detta beror på att lungorna nu måste ta upp runt 20% mer syre, för att även tillgodose barnets behov. Vissa kvinnor kan redan nu känna av förvärkar.

Mer detaljer om när du är:
Gravid i vecka 26gravid i vecka 27gravid i vecka 28gravid i vecka 29gravid i vecka 30.

Läs även om följande graviditetsveckor:

Har du några frågor 

Har du frågor om graviditet och förlossning? Använd gärna vår sökfunktion för att hitta det du söker. Prenumerera gärna även på vårt nyhetsbrev.

» Läs tidigare frågor till vår barnmorska.

De som läst avsnittet om gravid vecka för vecka läste även om när det är dags att åka till förlossningen och om hur mycket man går upp i vikt under graviditeten.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor när man är gravid är smärta som uppkommer när livmodern växer och ligamenten tänjs ut. Ligament går från livmodern och ner mot ljumsken och dessa behöver kroppen göra längre för att barnet ska få plats att växa. Ofta kan ligamentsmärtor stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna.

Läs artikeln »
moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Läs artikeln »
knipövningar gravid

Knipövningar

Knipövningar behöver du göra både när du är gravid och efter en förlossning. Knipövningar och bäckenbottenträning behövs genomföras dagligen av alla kvinnor under cirka 5 minuter för att snabbt stärka muskulaturen runt bäckenbotten.

Läs artikeln »
Förvärkar hos gravid kvinna

Förvärkar

Förvärkar under graviditeten kan komma plötsligt och då är det bra att veta hur förvärkar känns och vad det är? Förvärkar kommer ofta senare i graviditeten och kan pågå under flera timmar. Ofta upphör förvärkarna när du rör på dig eller när du slappnar av.

Läs artikeln »
Avslag efter förlossning

Avslag efter förlossningen

Avslag heter den vaginala blödning som inträffar efter förlossningen. Avslaget efter förlossningen syftar till att stötta bort rester, vävnader och blod från livmodern. Normalt håller ett avslag på i 6-8 veckor. 

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.