Mollusker barn

Mollusker

Här hittar du bilder på mollusker så att du vet hur de ser ut. Mollusker är vanligt hos barn, men vad är mollusker och hur blir du av med dem? Mullosker drabbar främst barn i förskoleåldern och de försvinner vanligen av sig själv inom något år. Molluscum contagiosum.

Hur ser mollusker ut och hur blir du av med mollusker?

Mollusker är små vårtliknande upphöjningar i huden som orsakas av virus. De är väldigt smittsamma och de smittar genom nära kroppskontakt. Mollusker läker ofta av sig själv men de kan mycket väl finnas kvar upp till ett par år.

Mollusker är vanligast hos barn, men de kan även förekomma hos vuxna. Har barn andra hudbesvär så drabbas de lättare än ändra av Mollusker. De är helt ofarliga och läker inom några månader av sig själv. De behöver normalt ingen behandling.

Läs mer: Skorv

Vad är mollusker?

Mollusker är hudfärgade knottror på huden som orsakas av virus, ett så kallat poxvirus. De är helt ofarliga och påminner lite om vårtor. Mollusker blir vanligtvis mellan 2-5 millimeter stora och har en liten grop i mitten. De kan dock bli upp till 10 mm breda. De kan klia lite men normalt sett så ger de inga besvär.

Mollusker återfinns oftast hos barn, men även vuxna kan drabbas. Vanligtvis drabbar det barn i förskoleåldern. Flest fall hittas mellan två till fem års ålder och 90% av fallen är hos barn under 15 år. De kommer ofta på barnets mage, armar, ansikte eller nacke. Antalet varierar men undvik att röra dem för att minimerar risken för spridning.

Mollusker hos barn – så smittar de

Sjukdomen orsakas av ett virus som heter Molluscum contagiosum, vilket är ett kroppsvirus som endast finns hos människan. Mollusker sprids vid direktkontakt, när man är nära och fysisk. Bland barn så smittas det ofta mellan lekkamraterna eller mellan syskon.

Inkubationstiden, dvs den tid det tar från smitta till utslag, är allt från två till sex veckor, men i vissa fall kan utbrottet komma så sent som ett halvår efter kontakten med sjukdomen. Barn kan även smitta sig själv när de har Mollusker och hjälper till att sprida dem genom att klia och ta på dem. Det smittar så länge som man har utslag. När man en gång haft Mollusker så blir man immun, vilket gör att man sannolikt bara har det en gång i livet.

Har ditt barn drabbats av Mollusker så behöver du inte göra något speciellt för att undvika smitta eftersom det inte är farligt med mollusker. När de väl läkt så är barnet troligen immun för resten av sitt liv.

Så ser mollusker ut

Mollusker utseende

Mollusker är små vårtliknande upphöjningar i huden. Molluskerna är ofta hudfärgade eller lite rosa. De brukar bli två till fem millimeter stora och ha en liten grop i mitten. Typiskt är de grupperade med flera stycken utslag nära varandra, men de kan också vara en och en. Om mollusken går sönder kan det komma vätska.

Mollusker – så blir du av med dem

Mollusker kan klia (men ofta kliar de inte alls) och störa barnet men de brukar inte behandlas. Mollusker läker som tur är och försvinner med tiden av sig själv. Att låta dem läka av sig själv är bäst för barnet och det minimerar också risken för att det ska bli ärr.

Normalt så försvinner Molluskerna efter några månader (2-3mån) men man kan även få nya mollusker efter hand vilket gör att de kan finnas kvar i allt från ett halvår till ett par år. Orsaken är att barnet tar på dem och sedan smittar dem vidare på den egna kroppen.

Håll gärna barnets naglar korta och rena så att barnet inte kliar sönder Molluskerna och ökar risken för en infektion. Om Molluskerna blir infekterade så kan du badda med alsolsprit. Skulle molluskerna sitta på olämpligt ställe så kan man få dem borttagna på en läkarmottagning. För att avlägsna besvärande mollusker använder man sig av alternativ såsom frysning, skrapning eller lokalbehandling med olika preparat.

Diagnos vid Mollusker

Normalt så behövs det inte någon undersökning för att avgöra om det är Mollusker och sällan behöver de behandlas. Om diagnos ställs så görs det baserat på utseendet, det är väldigt sällan någon provtagning behövs.

Förebygg Mollusker

Det enklaste man kan göra för att undvika spridning är att inte klia på utslagen. Man ska under infektionstiden inte heller dela handduk, mjuka leksaker eller bada i samma badkar. Det finns inte något vaccin i dagsläget.

Läkemedel mot Mollusker

Det finns ett per läkemedel / naturläkemedel som kan lindra / påskynda läkningen av molluskerna. Det som kan funka är: Nopoxivir, Micocid, alsollösning eller Dermisil/Naturasil molluscum.

Källa: 1177 Mollusker, Internetmedicin, Rikshandboken BHV, Molluscum.

De som läst avsnittet om mollusker läste även om vård av sjukt barn samt läste mer om sjukdomar och allergi hos barn.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

annons kry

Sjuka barn? När ska du ringa läkare?

Sjuka barn? När ska du ringa läkare? Barn är ofta sjuka och det är svårt att veta när man ska ringa läkare eller kontakta vården. Dessa riktlinjer är bra att känna till när du som förälder ska avgöra om det är dags att ringa till läkaren / doktorn. Ofta går sjukdom över av sig själv, men som förälder vill man inte chansa och det är då bättre att konsultera en läkare.

Läs artikeln »
abort

Abort

Abort – här hittar du allt du behöver veta om aborter och abortlagen. Hur går en abort till? Vad händer i kroppen efter en abort? Hur sent får man göra abort? Vad är skillnaden mellan en medicinsk och en kirurgisk abort?

Läs artikeln »
moderkakan ata upp

Kan man äta moderkakan?

Äta moderkakan eller placenta. Är det vanligt att man äter moderkakan? Hur tillagar man moderkakan? I vilka kulturer är det vanligt att man äter moderkakan? Får man lov att äta moderkakan?

Läs artikeln »
barn pojke vikt

Viktkurva pojkar 0-12 månader

Viktkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en pojke när han föds och hur mycket ökar han i vikt fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket killar vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.