Byta namn och efternamn
Idag är det fritt fram att byta efternamn eller att byta förnamn. Anledningarna till varför man vill byta namn kan vara många. Vissa byter namn när man gifter sig, när man skaffar barn eller av den enkla anledningen att man vill ha ett annat namn än det man har.
Den 1 juli 2017 ändrades namnlagen så att det blev lättare att byta namn. Efter det har man sett ett uppsving i antal namnbyte av både för- och efternamn. En av de saker som ändrads var rätten att ha dubbla efternamn. Tidigare var de som hade två efternamn tvungna att ha det ena efternamnet som mellannamn. Har man sedan tidigare ett mellannamn så behåller man detta men det går nu inte längre att skaffa ett nytt mellannamn.
En annan sak som ändras med den nya namnlagen var att vanliga efternamn förlorade sitt namnskydd. Alla efternamn som delas av mer än två tusen personer är fria att användas av vem som helst.
Byte av namn sker hos Skatteverket
Alla ändringar av namn sker idag hos Skatteverket. Detta gäller både gamla och nya ärende samt oavsett om det är förnamn eller efternamn du vill byta. Tidigare hanterades vissa namn av Patent- och Registreringsverket, men efter den 1 juli 2017 är det alltså Skatteverket som hanterar alla namnändringar.
Byta efternamn
Du kan idag byta efternamn relativt fritt och flera gånger om du så önskar. Vissa ansökningar har en avgift, men andra är gratis. Idag är det även tillåtet med ett dubbelt efternamn, vilket förr inte var möjligt. Om du ska byta efternamn så gäller följande:
Byte till eller ändring av dubbelt efternamn
Har du ett dubbelt efternamn så räknas båda namnen som ditt officiella efternamn. Du väljer själv ordning på namnen och du kan även välja att ha ett bindestreck mellan namnen. Det går även bra att skicka in en blankett för att ta bort ett av dina efternamn.
Byta till ett annat efternamn
Det finns flera scenario då det kan vara aktuellt att byta efternamn. Ett sådant scenario kan vara om man gifter sig. Om du vid giftermål inte anmäler om en ändring så behåller du ditt efternamn precis som tidigare. Om du eller din partner vill byta efternamn så ansöker den part som ska byta om en namnändring – innan eller efter vigseln.
Många vill även byta till någon av sina föräldrars efternamn, eller till ett efternamn som de tidigare haft. Detta går normalt bra, vilket det också gör om du vill byta till ett av de vanligare efternamnen i Sverige, dvs som bärs av fler än 2000 personer. Vill du byta till ett nybildat efternamn så ansöker du om detta. Om det inte finns något hinder så får du normalt sett ditt önskemål godkänt. Efternamnet får dock inte vara likt ett annat namn som finns, varken till stavning eller uttal av namnet.
Byte till ett ovanligt efternamn
Om du vill byta till ett ovanligt efternamn, eller ett nybildat efternamn, som används av en släkting så går detta också bra så länge det godkänns av den som bär namnet. Om det är flera som har efternamnet men det är färre än 2000 så kan du endast byta om det föreligger särskilda skäl (eller vid giftermål). Det finns fall då namninsamling har inhämtas från alla som bär ett efternamn, som lett till ett godkännande av ett byte till ett ovanligt efternamn. Detta är således en möjlighet även om det normalt inte är praktiskt möjligt.
Kostnader för byte av efternamn kan du läsa mer om på Skatteverkets webbplats där du också kan registrera din namnändring online.
Byta förnamn
Alla i Sverige måste ha minst ett förnamn, men om du inte är nöjd med det namn du har så går det bra att byta. Du kan byta förnamn så många gånger som du vill och du behöver inte behålla något av ditt eller dina ursprungliga förnamn. Om du är myndig så kan du byta online via Skatteverkets gör det själv tjänst. Skatteverket handlägger ditt ärende i turordning och normalt sett tar bytet ungefär en månad. Om du är under 18 år så måste du ha alla vårdnadshavares godkännande för att byta förnamn.
Att byta förnamn kostar 250 kronor (2020) och det du betalar för är handläggningen. Blir det nya namn inte godkänt så betalar du ändå. Kostnaden för att byta förnamn gäller per gång, så om du ändrar dig igen så måste du erlägga en ny avgift.
Observera att det är kostnadsfritt att byta tilltalsnamn. Förnamn kan du ha flera av, men du kan bara ha ett tilltalsnamn. Tilltalsnamnet är det namn som du vill bli kallad för. Ett byte är kostnadsfritt så länge du byter tilltalsnamn till ett av dina befintliga förnamn. Om du byter tilltalsnamn till ett namn som inte finns registrerat som förnamn så måste du skicka in en anmälan om ändring och således betala kostnaden för att byta förnamn.