napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Felaktigt bett med napp eller tumme

Ett barn som suger ofta och intensivt på tummen eller på en napp får ofta ett felaktigt bett.

Vanligtvis blir det så att framtänderna i överkäken kan stå ut något, sk öppet bett, och de får då inte kontakt med underkäkens framtänder när tänderna bits ihop. De utstående framtänderna kan göra det svårare att komma åt med tandborsten vid tandköttskanten och det ökar även risken för större skador på tänderna om barnet skulle ramla.

Tumsugning påverkar i många fall bettet mer än nappen då tummen är längre tid i munnen än nappen och används högre upp i åldrarna. Ett tips kan vara är att försöka minska på barnets användande av napp eller tumme. Försök att exempelvis bara låta barnet suga vid insomnande eller vila. Bara genom detta kan tändernas läge förbättras. Försök alltid att få barnet att sluta med napp och eller tumme innan de permanenta tänderna kommit fram. Klarar barnet av att sluta innan de nya tänderna kommer så rättar tänderna ofta till sig av sig själv när de nya kommer fram. Ibland kan det dock krävas tandställning när barnet kommer i skolåldern.

Läs mer om tändernas framkomst.

De som läst avsnittet om hur napp- och tumsugning påverkar tänderna läste även mer om att suga på tummen och om att använda napp.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Mollusker barn

Mollusker

Här hittar du bilder på mollusker så att du vet hur de ser ut. Mollusker är vanligt hos barn, men vad är mollusker och hur blir du av med dem? Mullosker drabbar främst barn i förskoleåldern och de försvinner vanligen av sig själv inom något år. Molluscum contagiosum.

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Barns huvudomfång

Barns huvudomfång

Barns tillväxt för huvudomfånget. Hur stort ska ett nyfött barns huvudomfång vara? Hur mycket växet ett barns huvud under det första året? Fakta om barns huvudomfång och om storleken på barnets huvud.

Läs artikeln »
Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
pku

PKU-prov

PKU-prov. PKU-prov görs för att se om barnet lider av någon av de ovanliga sjukdomarna phenylketonuri (PKU), galaktosemi, sköldkörtelhormonbrist eller binjurebarkhormonbrist. Hur går ett PKU prov / test till? Var sticker man barnet vid PKU prov?

Läs artikeln »
Storkbett bebis

Storkbett

Ett storkbett är ett födelsemärke som normalt finns när barnet föds. Det försvinner nästan alltid av sig själv under barnets första levnadsår.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.