nar barn ar sjuka

När barn är sjuka

När barn är sjuka behöver de kärlek och närhet. Barn som har feber och är sjuka behöver dricka mycket vätska. Barn som är sjuka behöver också vila och sova. Råd om hur du tar hand om ditt barn när det är sjukt.

Ta hand om ett sjukt barn

När ett barn är sjukt så behöver de omvårdnad och kärlek. Ju mindre barnet är ju mer är det sjuka barnet också beroende av att ha sin mamma eller pappa nära.

När barn är sjuka

Många minns sin egen barndoms sjukdagar som något ganska positivt. Även om man hade vattkoppor eller maginfluensa så fanns det ändå något mysigt med att ligga i sängen. Kanske berodde detta på att sjukdagar, ven var anknytningsdagar. Att en förälder finns där och ger en trygghet ger i grunden en positiv självkänsla, även om man är sjuk.

Mer om: Anknytningsteorin

Omsorg när barn är sjuka

När barn är sjuka så kan de lätt bli trötta och lättirriterade, precis som många vuxna. De sover mycket och när de vaknar vill de gärna ha sina föräldrar eller någon annan vuxen hos sig. Ge gärna barnet mycket närhet och trygghet genom att sitta med dem, läs för dem eller lek stillsamma lekar.

Viktigt när du tar hand om sjuka barn

När barn är sjuka är det viktigt att de dricker mycket vätska. Mer vätska än normalt behövs, eftersom det förbränner mer och svettas vid feber. Ge barnet lite dryck i taget, men ofta. Till mindre barn kan du ge vätska på tesked, till större barn är det bra att ha några muggar vatten tillgängliga var ni än är i hemmet. Så länge barnet dricker ordentligt och kissar som det ska, så gör det inte så mycket om barnet äter dåligt under några dagar.

Låt barnet vila och sova när det vill. Vid hög feber är behovet av sömn och vila större än normalt. Vill barnet inte ligga till sängs, utan vill leka, så finns det ingen anledning att tvinga barnet. Ge dock barnet möjlighet att gå och lägga sig. Om barnet vid vila inte alls vill vakna eller ger kontakt, inte heller när du försöker väcka det, så bör du omedelbart söka akutvård.

Hjälp även barnet att svalka sig. Är barnet varmt kan det gärna springa runt i bara blöjan, så att det lättare kan bli av med värme. Har barnet istället frossa, så ska barnet självklart få ha en filt eller ett täcke på sig. Vädra även rummet så att där inte är för varmt. Det får gärna vara svalt, men inte dragit. Läs mer om feber hos barn.

TIPS! Barn som har feber vill inte alltid äta och dricka. Varför inte ge fri tillgång till söta drycker och glass. Vätska är det allra viktigaste vid feber, så varför inte passa på!

Läs även: Hosta hos barn

Febernedsättande när barn är sjuka

När barn är sjuka kan man ge febernedsättande läkemedel. Det finns dock ingen bestämd gräns när man bör ge det, utan det är barnets allmäntillstånd som får avgöra. Febernedsättande har ofta effekt på allmäntillståndet så att barnet känner sig piggare, det blir lättare att ge mat och dryck och barnet sover också lugnare. Om du ger febernedsättande och barnet inte piggnar till och inte har intresserat sig för dig på 6 timmar, sök då barnakuten.

De vanligaste febernedsättande läkemedlen är paracetamol (t.ex. Alvedon eller Panodil) samt ibuprofen (t.ex. Ipren och ibumetin). Febernedsättande kan göra barnet piggare, men de är ingen garant för att barnet inte kan ha en allvarlig sjukdom. Läs alltid bipacksedeln innan du ger febernedsättande och ge det aldrig spädbarn under sex månader om du inte varit i kontakt med sjukvården och orsaken till febern är klar.

Mer om: Feberkramper

Värt att tänka på vid sjuka barn

Malin Bergström skriver i sin bok Lyhört föräldraskap några väl utvalda ord som vi tycker är värda att återge. Malin är barnpsykolog och forskare. Hennes bok kan du läsa mer om här.

I livet ägnar vi en stor del av vår vakna tid till att arbeta. Detta är i grunden sunt, vettigt och roligt. Som vuxna individer måste man försörja sig och sin familj. Vi är förebilder för våra barn när vi visar att arbete är roligt och viktigt. Men, den tid och omsorg som vi investerar i små barn betalar sig inte bara i form av tryggare och lyckligare människor, den betalar sig också rent samhällsekonomiskt.

Nobelpristagaren James J Heckman har uppskattat att för varje krona som vi satsar på de minsta barnen sparar vi ungefär tio, eftersom barns tidiga utveckling i så hög grad påverkar hur dyra de kommer bli för samhället framöver. Välbefinnande hos småbarn leder helt enkelt oftare till att de växer upp till flitiga, friska och glada vuxna.

Därför ska vi inte slarva med barns anknytningsbehov när de är sjuka och ynkliga. När man är ynklig är behovet av ens anknytningspersoner (alltså föräldrar) extra stort. Barn behöver vår omsorg och vårt pyssel. Ger vi dem det kommer de mysiga minnena av att vara sjuk som liten att leva vidare i generationer.

Läs även: Tips på aktiviteter när barn är sjuka

De som läst avsnittet om omvårdnad av sjuka barn läste även om rs-virus hos barn , barn och sjukdomar samt om reglerna för vab – vård av sjukt barn.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

barn lus loss

Huvudlöss – löss på barn

Har ditt barn löss? Hur sprids löss? Vad är löss? Vi guider dig igenom allt som har med löss att göra så att ditt barn snabbt blir lössfri. Löss för inte med sig smittor, så de är inte farliga i sig. Löss beror inte heller på dålig hygien.

Läs artikeln »
gravid nötter

Gravid och nötter

Nötter som del av kosten när du är gravid är väldigt nyttligt. Många ställer sig dock frågan under graviditeten om det är okej att äta nötter eller jordnötter när de är gravida? Läs mer om nötter när du är gravid.

Läs artikeln »
Storkbett bebis

Storkbett

Ett storkbett är ett födelsemärke som normalt finns när barnet föds. Det försvinner nästan alltid av sig själv under barnets första levnadsår.

Läs artikeln »
Cravings gravid

Cravings gravid

Vi listar vanliga cravings och konstiga cravings som du inte visste fanns. För de flesta börjar cravings att märkas av redan i vecka 10. Att man får ett starkt sug eller begär beror detta inte på näringsbrist utan snarare på hormonförändringar.

Läs artikeln »
pku

PKU-prov

PKU-prov. PKU-prov görs för att se om barnet lider av någon av de ovanliga sjukdomarna phenylketonuri (PKU), galaktosemi, sköldkörtelhormonbrist eller binjurebarkhormonbrist. Hur går ett PKU prov / test till? Var sticker man barnet vid PKU prov?

Läs artikeln »
Kan man ge bebis vatten?

Vatten till bebis

Vatten är något som din bebis inte behöver den första tiden. Nyfödda bebisar får i sig tillräckligt med vätska genom kosten och du behöver därför inte erbjuda din bebis vatten. När kan man då ge sin bebis vatten?

Läs artikeln »
barnforsakring

Barnförsäkring

Behöver mina barn en försäkring? Varför ska jag försäkra mitt barn? En barnförsäkring bör tecknas redan när barnet är nyfött. Väntar du för längre så finns risken att det är försent för att teckna en barnförsäkring.

Läs artikeln »
gravid julbord

Julbord under graviditeten

Den sista månaden innan jul brukar vara fullbokad med julbord. Vad på julbordet kan egentligen du som gravid äta utan att det påverkar barnet? Fakta om vilken mat på julbordet du kan äta när du är gravid hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.