När lär sig barn att gå?
Som du redan vet så är alla barn olika och de börjar därför att gå vid olika tidpunkter. Vissa barn lär sig tidigt att gå och andra sent. Innan barnet lär sig att gå så måste barnet träna upp sin motorik.
Barn lär sig gå när de är mellan 8 och 18 månader. Tittar man på genomsnittet så kan ett barn gå när de är 12 månader gammalt. Redan när barn är drygt 9 månader så lär sig de flesta barn att gå med hjälp av stöd. Alla barn är olika så var inte orolig om ditt barn lär sig gå tidigare eller senare än dessa tidpunkter.
I denna artikel gör vi en djupdykning i barns förmåga att lära sig att gå och springa. Vi går även igenom olika tecken som tyder på att barnets är på väg att ta sina första steg. Fortsätt läsa för en full förståelse om barns förmåga att lära sig att gå.
När kan barn gå med stöd?
Precis som med förmågan att gå självständigt så varierar tidpunkten då barn lär sig gå med hjälp av stöd. Enligt 1177 så kan de flesta barn klara av detta moment när de är mellan 6 månader och 16 månader. Enligt en internationell studie så kan barn i genomsnitt gå med hjälp av stöd när de är 9 ½ månad. Samma studie visade att barn vars föräldrar inte är lika aktiva i barnets lärande går med stöd först en månad senare.
När lär sig barn gå?
Under barnets första levnadsårs är det vanligt att föräldrar jämför utvecklingen mellan barn. Detta görs ofta både med andras barn och mellan syskon. Det är viktigt att vara medveten om att alla barn är olika. Vissa barn lär sig gå tidigt, men pratar kanske senare. Vissa barn kryper, medan andra helt hoppar över detta steg. Stressa inte på barnet utan låt barnet ta sin tid. Innan barnet kan gå måste det vara redo och hunnit träna upp sin grovmotorik.
Enligt 1177 så lär sig nästan alla barn att gå mellan dess att de är 8 månader till 18 månader. Detta är ett spann på hela 10 månader, dvs nästan ett år. Detta spann gör det tydligt att variationerna är stora och när barnet blir äldre spelar det ingen som helst roll om barnet kunde gå tidigt eller sent.
När börjar barn springa?
När barn väl lärt sig att gå så tar det inte lång tid innan de börjar springa. I genomsnitt springer barn när de är runt 17 månader, men det finns de barn som springer så tidigt som vid 13 månaders ålder.
Tecken som tyder på att barnet snart kan gå
Innan ett barn kan lära sig att gå så behöver han eller hon utveckla tillräckligt med styrka och rörelseförmåga för att kunna stå på egen hand. När barn ställt sig upp så brukar det inte dröja mer än 2-3 månader innan barnet kan gå på egen hand. Här är några steg som tyder på att barnet är på väg att gå på egen hand.
- Barnet drar sig upp i stående position.
Många barn använder möbler och föremål för att komma upp på fötter. Väl där så tränar de både balans och styrka. Det finns studier som visar att barn ofta går cirka fyra månader efter att de uppvisat denna förmåga. - Gå med stöd.
När barn börjar gå med hjälp av stöd så har de tränat upp sin styrka tillräckligt för att kunna bära sin kroppsvikt på ett ben, vilket krävs för att kunna gå. Håller du barnet i händerna så kan han eller hon nu gå framåt. Barnet kan även på egen hand gå längst med möbler. Studier tyder på att barn som genomför ovan övning vanligtvis kan gå runt tre månader senare. - Stå upp självständigt
När barn väl lärt sig att stå upp på egen hand så saknas det bara stryka och balans innan barnet kan ta sina första steg. Studier visar på att barn ofta går sina första steg 2-3 månader efter det att de kan stå på egen hand utan att hålla i något. Tänk på att det inte är tiden i sig som gör att barnet kan gå, utan det är träningen. Barn som står upp, kommer att trilla. Vissa blir rädda och skjuter sin träning åt sidan, medan andra barn kämpar vidare.
Läs även: När lär sig barn att krypa?
Vad påverkar ett barns förmåga att lära sig gå?
Som vi redan berättat om så är där en stor variation i när barn lär sig att gå. Orsaken till denna variation är skillnader i barns genetiska fysik, dess träning och hur aktiva föräldrarna är i läroprocessen.
Ett barn som exempelvis har smala ben och en högre muskeltätthet i förhållande till fett, kommer att ha lättare att hantera gravitationen och således gå tidigare än det barn som är större och har mindre muskler. En annan förmåga som tros spela in är motivation. Studier visar exempelvis att barn som lockas av föremål som kräver att det reser sig eller förflyttar sig också mer aktivt tränar upp sig för att kunna gå.
Förmågan att lära sig gå handlar också mycket om vilka tillfällen det ges för barnet att lära sig. Generellt så lär sig barn som får mycket möjlighet till träning också att gå tidigare. Detta betyder inte nödvändigtvis hjälp av dig som förälder utan kan också omfatta närhet till möbler och redskap som kan hjälpa barnet att resa sig. Även hjälp att gå när föräldern håller i barnets händer kommer att påskynda processen att lära sig att gå.
Slutligen så spelar även barnets kläder och användandet av blöja in. Båda dessa kan sitta i vägen för barnets rörelse eller göra så att viktbalansen blir fel för barnet som då har svårt att hitta stabilitet.
Är det viktigt när mitt barn lär sig gå?
Det enkla svaret är nej. Om dit barn lär sig att gå väldigt sent eller om du är orolig för att barnet inte vill gå över huvud taget så ska du självklart rådfråga på BVC/vården. Nästan alltid handlar det om att barn är olika. Barn som lyfter huvudet sent eller som börjar sitta sent börjar också att gå senare.
En del vill tro att förmågan att gå har med intelligens att göra eller att det är kopplat till framtida fysisk förmåga. Den forskning som är gjord visar dock att det inte finns någon som helst koppling till varken intelligens eller till framtida fysik. Barn börjar helt enkelt bara att gå vid olika tillfällen.
Hur lär man barnet att gå?
En del föräldrar vill lära sin bebis att gå väldigt tidigt. Ett barn kan dock inte gå tidigare än vad det rent fysiskt klarar av att gå. Att gå tidigt har inga fördelar för barnet senare i livet, så låt det ta den tid det tar. Vill du hjälpa barnet att gå, så är det bäst att göra det genom uppmuntran. Här är några exempel på hur du kan uppmuntra barnet till att träna upp sin förmåga att gå.
- Redan när barnet börjar visa intresse för att resa sig mot exempelvis en möbel så tränas barnets benmuskler. Du kan uppmuntra rörelsen att resa sig och att sätta sig genom att säg ”upp” när de reser sig och ”ner” när de sätter sig. Du kan också uppmuntra genom att lägga en sak högre upp som du vet att barnet kommer att försöka nå.
- När barnet tar nästa steg och går med hjälp av möbler så kan du hjälpa barnet att utmana sig själv genom att skapa en längre sammanhängande bana att gå längst med. Flytta exempelvis möbler närmre varandra så att barnet kan gå emellan. Var dock ytterst noga med att möbler är barnsäkrade och fästa på ett sådant sätt att de inte faller när barnet drar sig upp genom att hålla i dem. Säkerhet måste alltid komma först.
- Att gå med stöd är ett annat sätt att träna upp barnets förmåga att lära sig gå. Håll barnets händer och låt barnet gå framåt. Du kan även låta barnet gå med hjälp av en barnvagn, gåvagn eller en liten kundvagn. Alla dessa tekniker gör att barnet tränar sin förmåga att gå.
- Beröm barnets framsteg så blir det roliga att gå. Det kan tyckas enkelt, men barn (och vuxna) gillar att få beröm och positiv feedback. Visa tydligt för barnet när det gör något som stimulerar barnets förmåga att lära sig att gå.
Även om ovan sätt kan hjälpa barnet så låt det träna i sin egen takt. Låt aldrig dina egna ambitioner ta överhand. Att pusha barnet över dess förmåga kan leda till en negativ upplevelse och öka risken för skador. Konsekvensen kan då bli att barnet börjar gå senare.
Lära sig gå med gåstol
Många barn köper idag en gåstol till sitt barn. Dagens modeller är oftast säkrar än äldre modeller och har idag trappskydd som hindrar stolen från att falla ner för en höjd. Ska du köpa en gåstol så var noga med att den är säker att den används på rätt sätt.
Det finns inget som tyder på att en gåstol skulle hjälpa barnet att gå tidigare. Det kan istället vara så att stolen minska barnets behov av att ställa sig upp på egen hand och tar bort lite av motivation att lära sig att gå.
Ska jag vara orolig om mitt barn inte går?
Normalt har du ingen anledning att oroa dig. Det är dock lätt att jämföra sig med andra, vilket gör att man blir orolig om andras barn går, men inte ens eget. Är du orolig så kan du alltid prata med din kontaktperson på BVC eller kontakta vården för råd. Vissa barn är senare i sin fysiska utveckling och andra tidiga.
Orsaken till varför ett barn lär sig gå sent kan vara många och det är ytterst sällan det beror på någon sjukdom. Är du orolig så kan det dock vara bra att undersöka så att man så tidigt som möjligt kan försöka åtgärda eventuella problem. Börja med att tala med den sköterska som du går till på BVC.
Slutsats
Att gå verkar för oss vuxna väldigt lätt, men för ett barn är det en enorm utmaning. Att gå kräver både styrka, motivation och mod och även om de flesta barn lär sig att gå på egen hand så är uppmuntran och lite hjälp aldrig fel.
De som läste om när barn lär sig gå läste även om när barn lär sig krypa, barns språkutveckling samt om barnets utveckling det första året.
Källa: 1177, Ertem et al 2018, Adolf 2008, Karasik LB, Tamis-LeMonda CS, and Adolph KE 2011. Transition from crawling to walking and infants’ actions with objects and people. Child Development, 82, 1199-1209. He M, et al. (2015). A cross‐national investigation of the relationship between infant walking and language development. Adolph KE and Robinson SR. 2013. The road to walking: What learning to walk tells us about development. In P. Zelazo (Ed), Oxford handbook of developmental psychology (pp. 403-443). Oxford: Oxford University Press.