När kan man göra ett graviditetstest

När kan man göra ett graviditetstest

Misstänker du att du är gravid så bör du ta ett graviditetstest. När kan man då göra ett graviditetstest? Många vill göra ett gravtest så tidigt som bara möjligt. Gör du testet för tidigt så finns det dock en risk för att testet visar ett felaktigt resultat. Vänta till mensen uteblivit innan du gör ett graviditetstest.

Vill du veta om du är gravid?

När kan man göra ett graviditetstest för att ta reda på om man är gravid?

För att gravtestet ska fungera optimalt så bör du vänta lite så att kroppens produktion av graviditetshormon har kommit igång.

Om du försökt att bli gravid länge så vill du säkert ta ett graviditetstest så snabbt du bara kan. För att svara på frågan när man kan göra ett graviditetstest så behöver man också veta hur ett sådant test fungerar. Längre ner på sidan får du svar på när du tidigast kan göra ditt gravtest.

Läs även: Sannolikhet för att bli gravid

Hur fungerar ett graviditetstest

När kan man göra ett graviditetstest

När du är gravid så bildas hormonet hCG i kroppen. Ett graviditetstest känner av detta hormon i urinen och kan på så sätt avslöja om du är gravid. Det finns olika typer av graviditetstester men alla mäter HCG-halten i urinen. Läs bruksanvisningen på det test du köpt för att veta exakt hur det fungerar.

Om du följer instruktionerna för hur det specifika graviditetstest fungerar så är det mycket säkert. Visar det att du är gravid, så kan du lita på att du verkligen är gravid vid tillfället då du tog testet. Om graviditeten avbryts genom missfall eller abort kan dock hCG-nivån vara förhöjd i cirka en månad efteråt.

Läs även: Tecken som avslöjar att du är gravid

Varför ska man vänta lite innan man tar ett gravtest

Anledningen till att man inte ska ta graviditetstestet för snabbt efter utebliven mens är att kroppen måste få en ärlig chans att producera tillräckligt med graviditetshormonet, hCG, för att ge utslag på testet. hCG är ett hormon som produceras när ägget har fäst i livmoderslemhinnan, vilket sker som tidigast tre dagar efter ägglossningen. Det tar dock ytterligare någon dag innan nivån av hormonet är tillräckligt hög för att ge utslag på ett graviditetstest.

Om man gör gravtestet för tidigt har hormonnivåerna således inte stigit tillräckligt för att testet ska ge ett säkert svar. När kan man då göra ett gravtest?

Beställ online: Allt för att bli gravid, ägglossningstest, graviditetstest och mycket mer.

När kan man göra ett graviditetstest

Detta är en fråga som väldigt ofta ställs. Självklart vill man veta om man är gravid så snart det bara är möjligt. Många tar dessutom flera graviditetstester bara för att vara riktigt säker på att de verkligen är gravida.

Nästan alla tillverkar rekommenderar att man som tidigast testar vid tidpunkten för den förväntade mensen för att få ett så korrekt svar som möjligt. Vid tidpunkten för då mensen skulle ha kommit finns det så pass mycket hormon i kisset att testet ger ett säkert svar.

Om du inte vet när din mens ska komma kan du lita på ett graviditetstest tre veckor efter ett oskyddat slidsamlag, eller ett försök till befruktning.

Testa online om du är gravid

Köp graviditetstester online på: Testlagret.se

Vanliga frågor om graviditetstest

Det kommer in många frågor om graviditetstest och när man kan använda dessa. Vi har här listat de mest vanliga frågorna.

Fråga: ”Jag har gjort 3 graviditetstester och alla visade positivt. Jag gjorde dem i fredags och i söndags. Igår fick jag en blödning och idag har jag ingen blödning. Jag är förvirrad! Är detta normalt? Ska jag göra ytterligare ett graviditetstest?”

Svar: Små blödningar i tidig graviditet är vanliga och oftast ofarliga. Tror inte du behöver oroa dig. Grattis till graviditeten och lycka till!
Mvh,
Barnmorska Therese Sok

__________________

Fråga: ”Jag gjorde ett graviditetstest i morse den 13/3 och det visade positivt! Jag hade samlag natten 10/3 till 11/3. Min fråga är om det är är rätt att testet visade positivt bara efter 3 dagar eller måste jag vara gravid längre innan det fungerar? Borde få mens den 6/3 men fick den aldrig.”

Svar: Det tar ca 2 veckor för att nivåerna av hCG (graviditetshormon) ska vara tillräckligt högt för att ett graviditetstest ska kunna ge positivt resultat. Så du blev inte gravid vid det tillfället, utan du var gravid redan innan. Har du regelbunden menscykel borde du vara i ca 5:e veckan (du räknar från senaste mensens första dag för att få fram graviditetsvecka). Kontakta din närmaste barnmorskemottagning där kan du få närmare rådgivning.
Lycka till!

Med vänlig hälsning,
Therese Sok

__________________

Fråga: Testet visade att jag var gravid dagen för förväntad mens, men jag fick sedan min mens efter två dagar. Är jag ändå gravid?

Svar: Detta är en vanlig fråga men den är mycket svår att svara på. Det är möjligt, men ovanligt, att man har mens när man är gravid. En tidig blödning kan innebär ett tidigt missfall, men det kan också vara din kropp som inte hänger med och släpper fram mensen av misstag. Det du kan göra för att vara säker är att ta ett nytt test en vecka efter mensen eller ring din MVC mottagning för råd (tips: gratis graviditetstest).

Läs mer Missfall

Läs även: Över 30 tips på hur du blir gravid snabbt!

De som läst avsnittet om när man kan göra ett graviditetstest läste även mer om specifik information kring graviditeten, om adoption eller om fostrets utveckling vecka för vecka.

Tips! Köp ditt graviditetstest på Testlagret.se.

Lyssna även på Babyhjälp-podden och här barnmorska Louise Rabe berättar om när man kan ta ett graviditetstest och om hur det fungerar:

Fler artiklar om att bli gravid

Tecken och symptom på ägglossning - ägglossningssymptom

Ägglossning symtom och tecken

Tecken och symptom på ägglossning. Det finns ett par ägglossningssymptom och tecken som kan avslöja när du ska ha ägglossning. Att känna igen de tecken och symptom som finns för att ägglossningen pågår, kan öka sina chanser att bli gravid.

Läs artikeln »
progesteron

Progesteron

Progesteron är ett hormon vars nivåer förändras under menstruationscykeln. Som kvinnligt könshormon förbereder progesteron graviditet, håller fostret vid liv samt förhindrar ägglossning. 

Läs artikeln »
heminsemination

Heminsemination

Heminsemination, dvs att insemination som genomförs i hemmet har blivit allt vanligare. Hur går det till att inseminera hemma? Vilka regler gäller vid heminsemination? Vad ska man tänka på vid insemination hemma?

Läs artikeln »
tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
Nidblödning

Nidblödning – när ägget fäster

Många undrar om det är en nidblödning eller mens. En nidblödning kommer ofta tidigt i graviditeten. Blödningen inträffar ungefär 7-14 dagar efter ägglossningen. Här reder vi ut skillnaden och allt du behöver veta om nidblödning även kallad fästblödning eller implantationsblödning.

Läs artikeln »
Min graviditet / En veckodagbok / en graviditetsdagbok

Min graviditet : en veckodagbok

De flesta minns inte sin graviditet! Med boken Min graviditet : En veckodagbok, så skapar du ett personligt minne av perioden som gravid. Boken hjälper dig att minnas allt som hänt under din graviditet – en tid som är värd att minnas.

Läs artikeln »
Skengravid

Skengravid

Skengraviditeter är vanliga hos både människor och djur. Ofta kan en kvinna bli skengravid om hon väldigt gärna vill bli gravid eller om det skett förändringar i livet som kan ha en stor hormonpåverkan. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.