normaltgravidgravid normalt se ut

Jag ser väldigt gravid ut – är det normalt?

Är det normalt att se mer gravid ut än vad jag egentligen är? Hur snabbt ser man gravid ut? I vilken vecka syns det att man är gravid? När är det normalt att börja få mage när man är gravid?

Är det normalt att se mer gravid ut än vad jag egentligen är?

Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt och inte normalt när du är gravid. Här svarar vi på frågan: Är det normalt att se mer gravid ut än vad jag egentligen är?

Ja, högst sannolikt. Det finns ingen one-size-fits-all formel för hur kvinnors graviditet syns under graviditeten. Ett antal olika faktorer påverkar hur gravid du ser ut, såsom exempelvis ditt barns ställning i livmodern, hur lång du är, om du väntar tvillingar och om du har varit gravid innan.

Normalt börjar man se gravid ut runt vecka 12-16, men detta varierar mycket från kvinna till kvinna. Kortare kvinnor tenderar att se gravida ut tidigare eftersom det finns ett mindre vertikalt utrymme för deras barn att i. Har du varit gravid tidigare så är det ofta så att graviditeten syns tidigare. Detta beror på att magmusklerna tänjts ut redan under den första graviditeten.

Din läkare eller barnmorska kommer att använda olika kroppsmått, och inte ditt utseende, får att se att ditt barns tillväxt utvecklas på rätt sätt. Om de misstänker att tillväxten är för snabb eller långsam så kommer de att göra en undersökning, sannolikt med hjälp av ultraljud.

Ibland är det vanligt att vänner och bekanta kommenterar din storlek: ”Vad stor du har blivit!” eller ”Du ser ju inte gravid ut?!”. Detta är kommentarer som du ska ignorera. Låt din barnmorska eller läkare avgöra om ditt barn mår bra och växer som det ska. Hur man ser ut och hur tillväxten ser ut är individuellt och inget för gemeneman att bedöma.

Föregående | Nästa

Läs även: Är det normalt att jag inte ser gravid ut ännu?

Se alla frågor om vad som är normalt när du är gravid!

De som läst avsnittet om det är normalt att se mer gravid ut än vad jag egentligen är besökte även vår samlingssida för alla frågor om vad som är normalt under graviditeten.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

diabetes barn

Diabetes barn

Diabetes är en sjukdom som allt oftare drabbar barn. Förr kallades det då för barn- eller ungdomsdiabetes, men idag används beteckningen typ 1-diabetes. Symptom är ofta trötthet, törst, ofta kissnödig, illamående och viktnedgång.

Läs artikeln »
abortstatistik sverige

Abortstatistik i Sverige

Aborter i Sverige – Statistik och fakta om abort. Abortstatistik om aborter utförda i Sverige. Vid vilken vecka görs flest aborter? Var i landet görs flest aborter? Hur gammal är kvinnan när hon gör abort?

Läs artikeln »
modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning är en fullgod näring för nyfödda barn. I denna artikel hittar du allt du behöver veta om ersättning! Vi går igenom hur mycket modersmjölksersättning du ska ge till ditt barn? Hur tillagar du ersättningen på bästa sätt? Kan man byta modersmjölksersättning när som helst?

Läs artikeln »
Kan man ge bebis vatten?

Vatten till bebis

Vatten är något som din bebis inte behöver den första tiden. Nyfödda bebisar får i sig tillräckligt med vätska genom kosten och du behöver därför inte erbjuda din bebis vatten. När kan man då ge sin bebis vatten?

Läs artikeln »
skorv

Skorv i hårbotten

Skorv eller mjölkskorv är namn på samma åkomma. Skorv / Mjölkskorv bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar och kan skapa irritation i barnets hårbotten. Skorv går normalt bort av sig själv men kan behandlas med barnolja om barnet har besvär av det.

Läs artikeln »
heminsemination

Heminsemination

Heminsemination, dvs att insemination som genomförs i hemmet har blivit allt vanligare. Hur går det till att inseminera hemma? Vilka regler gäller vid heminsemination? Vad ska man tänka på vid insemination hemma?

Läs artikeln »
Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.