nyfödd

Nyfödd

Vad vet du om ett nyfött barn? Hur tar du hand om en nyfödd bebis? Vad vet du om hur det är att vara förälder? Fakta om hur livet med en nyfödd hittar du på Babyhjälp.se.

Vad innebär en nyfödd bebis?

Det nyfödda barnet är till synes helt försvarslöst och ömtåligt när det föds och förlitar sig helt på att föräldrarna ska ta hand om honom eller henne. Är du redo att ta hand om en nyfödd bebis?

Saker du bör känna till innan barnet kommer är exempelvis vad som händer med barnet den första tiden, varför skriker det nyfödda barnet, hur gör du om barnet inte mår bra, hur tar du hand om det nyfödda barnet och hur kommer ditt liv att förändras med en liten bebis i huset.

En nyfödd bebis i ditt hem

Efter de första dagarna med ditt nyfödda barn är det dags att åka hem från sjukhuset. Från förlossningen skickas uppgifter om hur förlossningen varit och om hur barnet mår både till MVC (mödravårdcentralen) och till BVC (barnavårdcentralen). Vill du, så kan du alltid begära att få läsa din journal.

När man kommer hem med en nyfödd bebis har man ofta många frågor och det råder stor osäkerhet kring hur barnet fungerar. Ofta har man höga krav på att allt ska fungera och att livet som förälder ska vara helt fantastiskt. Den första tiden är det viktigt att ta till vara på tiden och njuta av varandra och den nya medlemmen i familjen.

Nyfödd

En nyfödd bebis kan mycket väl vara knepig i början och det är inte ovanligt att nyfödda vill ha ständig närhet till mamma eller pappa. Detta är inte konstigt med tanke på att bebisen varit väldigt nära mamman under nio månader när han eller hon legat och skumpat runt i mammans mage. När föräldrarna inte är i närheten vet barnet inte att ni kommer tillbaka och enda sättet och kalla på er är genom att skrika. Ha därför gärna bebisen i er närhet i början så att den nyfödda bebisen känner sig trygg. Hudkontakt är också något som den nyfödda gillar och mår bra av.

Bra att veta om en nyfödd bebis – snabba fakta

  • En nyfödd bebis har vanligen sex olika tillstånd som den växlar emellan under dygnet: djup sömn, dåsig, ytlig sömn, vaken och alert, vaken och gnällig, samt skrikande/gråtande. Försök att lära dig hur dessa olika tillstånd ser ut och hur du känner igen dem. Läs mer: barns språkutveckling
  • Nyfödda barn ser ganska suddigt. De kan se bra inom 45 centimeter så kryp nära när ni pratar med barnet. Den första tiden ska man inte stressa barnet med för mycket intryck. Undvik att ha en TV påslagen i närheten, ha inte föremål med starka färger och kontraster framme, eller saker med starka dofter. Efter en tid funkar det bra med starkare färger och även med speglar. Läs mer om barnets synutveckling.
  • Barn som skriker försöker att kommunicera med dig. I huvudsak är det bara ett fåtal saker som det nyfödda barnet kan försöka att förmedla. Det kan vara för att bebisen är hungrig, trött, varm eller kall, har ont, är överstimulerad, för att blöjan är våt, eller för något liknande. Efter ett tag lär du dig att förstå vad barnet vill när det kallar på dig.
  • Nyfödda barn rekommenderas sova på rygg. Låt gärna barnet sova utan kudde. För att undvika ensidig belastning bör barnets huvud läggas omväxlande åt ena eller andra hållet. Undvik att ha en massa mjukisdjur, stora täcken och filtar samt stora kuddar i sängen. Dessa kan öka risken för kvävning och plötslig spädbarnsdöd.
  • Nyfödda barn sover mycket, normalt mellan 15-17 timmar om dygnet. Det finns dock undantag och man kan mycket väl få ett barn som aldrig sover mer än 20 minuter åt gången. Läs mer om barns sömnbehov och sömncykel
  • I början så äter det nyfödda barnet väldigt ofta, normalt var 2-3 timme. En nyfödd bebis har en liten mage och därför äter den ofta.
  • De första tre till fyra dagarna så är den nyfödda bebisens bajs svart eller grönsvart, segt och klibbigt som tjära. Detta första bajs kallas för barnbeck och innehåller slaggprodukter som har samlats i tarmarna under tiden i mammans mage. Bajset går sedan över till att vara gult som senap. Byt blöja regelbundet när blöjan är våt eller när barnet har bajsat. Det är inte ovanligt att ett litet barn bajsar varje gång det äter.
  • Nyfödda barn blir lätt gulfärgade under de första dagarna efter förlossningen. Detta beror på ett färgämne som finns i de röda blodkropparna och kallas nyföddhetsgulsot. Oftast är detta är helt ofarligt och kan lindras genom att barnet ammas eller att det vistas i dagsljus.
  • Barnets kroppstemperatur är den samma som för vuxna, dvs omkring 37 grader på morgonen och en halv grad högre på kvällen. När barnet badar bör det vara i kroppstempererat vatten. Nyfödda barn kan ha fosterfett i armhålor och i andra kroppsveck. När barn badas eller tvättas är det viktigt att man tvättar vecken extra noggrant så att inte detta fettet ligger kvar i tjocka lager som härsknar och irriterar. Fettet behöver dock inte avlägsnas från kroppen utan det räcker med att det stryks ut över huden. Läs mer om bada din bebis
  • Könsorganen på en nyfödd ska tvättas på samma sätt som resten av kroppen, försiktigt och med bara vatten. Använd inte tvål i början så detta torkar ut bebisens ömtåliga hud. Har ni en pojke så ska ni inte dra undan förhuden för att tvätta könsorganet. Har ni flicka så är det viktigt att ni tvättar framifrån bak och att ni inte tvättar mellan blygdläpparna utan bara på utsidan.

Mer om barns utveckling / barns mentala utvecklingssprång.

Underlivet, smärta och blödningar

Den första tiden efter förlossningen så kan kvinnan blöda. Denna blödning kallas för ”avslag” och varar normalt i 6-7 veckor. Blödningen kommer från livmoderväggen där moderkakan tidigare suttit. När den lossnade vid förlossningstillfället så blev det ett sår på livmoderväggen, men efterhand som livmodern drar ihohp sig så minskar även sårytan och därmed också blödningen. Ofta går blödningen från att vara klarröd till att bli mörkare och för att sedan vara mer som en flytning som består av en sårvätska. Den första tiden är det viktigt att du som kvinna tänker på din hygien och du bör även undvika att bada i badkar eller pool.

Den första tiden efter förlossningen så bör den nyblivna mamman dricka mycket och äta mycket fiber. Detta för att det annars är stor risk att kvinnan drabbas av förstoppning. Ett annat bra tips för att få igång kroppen är att röra på dig, försök att promenera så att kroppen och tarmarna får jobba lite.

Läs även: Så tar du hand om din bebis navel / navelstump

Torra slemhinnor

Efter förlossningen så kan slemhinnorna i kvinnans underliv bli sköra. Detta beror på en hormonförändring i kroppen som sätter igång när kvinnan ammar. Ofta kallas denna period för ”lilla klimakteriet”. Under denna period är östrogennivåerna låga, vilket leder till att slemhinnorna blir torra. Ska ni ha sex så är glidmedel ett bra tips!

Läs även om PKU-prov.

Kolik hos nyfödda barn

Kolik är något som är hemskt för alla inblandade parter. Barnet har jätteont i magen och de vuxnas vardag ställs till sin spets. Kolik innebär att barnet har extrem magont utan någon, vad forskar idag vet, förklaring. Ofta kallas kolik för tremånaderskolik eftersom kolik normalt går över när barnet är drygt tre månader. Inga barn har kolik efter fyra månaders ålder. Kolik börjar normalt under barnets första två till fyra veckor av barnets liv.

Du känner igen kolik på följande tecken:

  • Barnet gråter häftigt ibland i flera timmar. Ofta är gråtattackerna regelbundna och återkommer vid samma tidpunkt varje dag, ofta på kvällen eller nattten.
  • Barnen drar ofta benen upp mot magen, likt en person som har kramper.
  • Barn som har kolik har ofta ett stort sug och mat behov. Detta för att smärtan misstolkas av barnet för att vara hunger.

Det finns idag ingen som vet exakt vad kolik beror på och därför är det heller inte möjlig att veta vad som botar det. Det man kan försöka för att lindra besvären är följande:

  • Se till att barnet rapar efter amning/matning med flaska.
  • Mammor som ammar kan med fördel undvika lök, kål, plommon, päron, mycket kaffe och te samt starkt kryddad mat.
  • Pröva spädbarnsmassage.
  • Undvik produkter som innehåller mjölk från kor.

Mer om kolik eller om High need babies.

Läs även om: Kvällsoro hos din bebis

MVC & BVC

MVC – mödravårdscentralen

Nyfödd

Ofta har du redan pratat med din sköterska om att du ska komma på ett besök på MVC ungefär 6-8 veckor efter förlossningen. Vid detta tillfälle görs en efterkontroll där man ofta gör en gynekologisk undersökning för att se så att allt läkt och återbildats som det ska. Man brukar även prata om vilka preventivmedel som lämpar sig efter en förlossning.

I början sker de flesta av det nyfödda barnets rörelser av reflexer som sedan utvecklas till kontrollerade muskelrörelser. Ett exempel på en reflex som många känner till är den s.k. omklamringsreflexen. Redan på undersökningen på förlossningen så kontrollerar vanligtvis läkaren så att denna fungerar. Den kontrolleras sedan igen på MVC.

BVC – barnavårdscentralen

Till BVC går du regelbundet under de första åren för att kontrollera så att barnet utvecklas som det ska. Första gången är ofta redan under de två första månaderna efter det att du kommit hem från förlossningen med det nyfödda barnet. Du har på BVC möjlighet att ställa frågor om ditt nyfödda barn och få råd och tips om allt som rör det nya livet för en förälder. På BVC erbjuds även alla barn vaccinationer enligt det svenska vaccinationsprogrammet. Läs även: vad händer på besöken hos barnmorskan?

Vill du veta mer om nyfödda barn så besök gärna våra sidor med fakta om barns utveckling eller läs mer om föräldrarollen.

Fler artiklar för dig med familj

Träning för mammor

Träning för mammor – av Therese Carlsson

Efter förlossningen är det viktigt att komma igång med träningen. Som nybliven mamma behöver kroppen återhämta sig från den fysiskt krävande förlossningar. Träning för mammor driva av Therese Carlsson som under flera år arbetat med gravidträning och träning för mammor. 

Läs artikeln »
Kan man ge bebis vatten?

Vatten till bebis

Vatten är något som din bebis inte behöver den första tiden. Nyfödda bebisar får i sig tillräckligt med vätska genom kosten och du behöver därför inte erbjuda din bebis vatten. När kan man då ge sin bebis vatten?

Läs artikeln »
napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Läs artikeln »
diabetes barn

Diabetes barn

Diabetes är en sjukdom som allt oftare drabbar barn. Förr kallades det då för barn- eller ungdomsdiabetes, men idag används beteckningen typ 1-diabetes. Symptom är ofta trötthet, törst, ofta kissnödig, illamående och viktnedgång.

Läs artikeln »
tumme

Suga på tummen

När börjar barn suga på tummen? Varför suger barn på tummen? Vilka är fördelarna och nackdelarna finns det med att barnet suger på tummen? Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor om att suga på tummen.

Läs artikeln »
bvc tillväxtkurva barn

BVC tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva. Vilken tillväxt ska ett barn ha under det första året? Varför tycker läkarna och sköterskorna på BVC att det är så viktigt att barnet följer tillväxtkurvan? Ladda ner grafer och tabeller i pdf över BVCs tillväxtkurvor (längdkurvor och viktkurvor).

Läs artikeln »
Föräldraledighet

Föräldraledighet

Föräldraledighet är något som alla föräldrar har rätt till. Vi förklarar här enkelt reglerna för föräldraledighet. Försäkringskassans regler är något som många tycker är svårt. I vardagligt tal nämns ofta pappaledighet och mammaledighet för samma sak. 

Läs artikeln »
vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.